Τα ξημερώματα της Δευτέρας έκλεισε ο βιολογικός κύκλος ενός προσώπου που συνέδεσε την ζωή του με το μεγαλύτερο και κρισιμότερο κύκλο της νεότερης πολιτικής ιστορίας του τόπου μας, του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Δεν θα σταθώ στην πολιτική πορεία, παρουσία και διαδρομή του Κ. Μητσοτάκη στα πολυτάραχα χρόνια της νεότερης πολιτικής μας ιστορίας, ούτε θα τον αξιολογήσω, άλλωστε υπάρχουν αρμοδιότεροι εμού να το πράξουν και βεβαίως τον τελευταίο λόγο τον έχει η ιστορία.
Θα σταθώ όμως στην έμπρακτη αγάπη και προσφορά του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στη Κέρκυρα. Και μόνο η απόφαση του, μετά την πρόταση του αείμνηστου Γεωργίου Ράλλη να πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής των αρχηγών της Ε.Ε στο νησί μας το 1994 αρκεί. Αλλά δεν έμεινε μόνο εκεί. Γράφω αρκεί, γιατί με την επιλογή της Κέρκυρας να φιλοξενήσει την Σύνοδο Κορυφής, εκτός του ότι έφερε το νησί μας στο διεθνές προσκήνιο για ένα εξάμηνο, τον χρόνο που είχε την Προεδρία η χώρα μας, «έπεσαν» στο νησί μας με την ευκαιρία της Συνόδου, για την βελτίωση των υποδομών και άλλων εξωραϊστικών έργων, περίπου 17 δις δραχμές.

Εκτός αυτού, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ενθουσιασμένος από την επίδειξη των Φιλαρμονικών μας στην Κάτω Πλατεία, στο πλαίσιο ενός ταξιδιού του το 1991, αποφάσισε να χρηματοδοτήσει με 150 εκατομμύρια δραχμές τις Φιλαρμονικές και τα Πολιτιστικά Σωματεία του νησιού μας. Ήταν και είναι ο μόνος Πρωθυπουργός μέχρι τώρα που έχει κάνει κάτι τέτοιο για τον Κερκυραϊκό Πολιτισμό.

Επίσης με την προτροπή της συζύγου του Μαρίκας Μητσοτάκη, είχε χρηματοδοτήσει την αναστήλωση του Καμπαναριού της εκκλησίας του Αγίου Σπυρίδωνα.

Φωτ.: Η Μαρίκα Μητσοτάκη σε συνέντευξη που παραχώρησε στους Κερκυραίους δημοσιογράφους. (Διακρίνονται: Σπύρος Ρίκος, Διονύσης Μάμαλος).

Τέλος, θα πρέπει να αναφερθούμε και στην σημαντική προσφορά της Μαρίκας Μητσοτάκη στο αναπηρικό κίνημα. Και η ίδια άτομο με κινητικά προβλήματα, προσέφερε τα μέγιστα με την πρωτοβουλία να γίνει επίσημη καταγραφή, για πρώτη φορά, των ατόμων με αναπηρία. Ίσως ήταν και η αφετηρία να σπάσουν κοινωνικά ταμπού και να αναπτυχθεί τόσο δυναμικά αργότερα το αναπηρικό κίνημα.

Μακάρι στο μέλλον να υπάρξουν και άλλοι πολιτικοί ηγέτες του αναστήματος του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και να προσφέρουν εξίσου με αυτόν στο νησί μας.

Φωτογραφίες: Προσωπικό αρχείο Διονύση Μάμαλου.