Κατ’ αρχήν οφείλω να σημειώσω ότι είναι ίσως η πρώτη φορά που Υπουργός εκπροσωπεί την Κυβέρνηση σε μια από τις μεγαλύτερες γιορτές της Κέρκυρας, αλλά και της Ευρώπης, γιατί αν ήταν άλλη η έκβαση της πολιορκίας του 1716, ίσως η Ευρωπαϊκή ιστορία είχε γραφτεί διαφορετικά. Άρα ως Κερκυραίοι πρέπει να είμαστε ικανοποιημένοι που Ελληνική Κυβέρνηση αξιολογεί ως σημαντική αυτή την μεγάλη γιορτή για το νησί μας και στέλνει εκπρόσωπό της.

Με την ευκαιρία της παρουσίας σας κυρία Υπουργέ, καλό θα ήταν να αξιοποιούσατε τον χρόνο σας και μεταξύ των άλλων υποχρεώσεων να αφιερώνατε λίγο χρόνο για να ακούσετε τόσο τις απόψεις των παραγωγικών φορέων όσο και την άποψη του κόσμου για την λειτουργία της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.

Δεν θα σταθώ αν έχουν δίκιο ή άδικο, αυτό θα το κρίνετε εσείς, εγώ καταγράφω το γεγονός ότι τόσο οι συμπολίτες μας, όσο και παραγωγικοί φορείς, αλλά και θεσμικοί κατά καιρούς έχουν εκφράσει τα παράπονα τους.

Τυχαίο; Εσείς θα τα κρίνετε.

Επίσης καλό θα είναι να δείτε την εικόνα τον οχυρώσεων μας του Παλιού και του Νέου Φρουρίου. Είναι οι οχυρώσεις που προστάτευσαν το νησί και τους κατοίκους του από τους κατά καιρούς επιδρομείς. Κι ενώ άντεξαν στις επιθέσεις, εσχάτως η εικόνα τους είναι αρκούντως προβληματική και δεν συνάδει με το ένδοξο παρελθόν τους.

Παρουσιάζουν εικόνα εγκατάλειψης και το χειρότερο ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος λόγω του μη καθαρισμού από τα χόρτα να προκληθούν ζημιές σε αυτά. Πόσο αλήθεια κοστίζει ο ετήσιος καθαρισμός του Παλαιού και του Νέου Φρουρίου.

Πόσα χρήματα αλήθεια εισπράττει το κράτος από το Παλαιό Φρούρι;

Πόσα από αυτά τα χρήματα επιστρέφονται για την συντήρηση του;

Γιατί το Νέο Φρούριο παραμένει κλειστό;

Ευθύνεται αλήθεια μόνο ο Δήμος;

Τι έχει κάνει ή τι θα κάνει το Υπουργείο Πολιτισμού για να ανοίξει και να είναι επισκέψιμο το Νέο Φρούριο και τι θα κάνει το Υπουργείο για την συντήρηση του;

Είναι θέματα και ερωτήματα που καλό θα είναι να τα δείτε κατά την επίσκεψη σας.

Κατά τα άλλα εύχομαι καλή διαμονή.