Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάστηκε η Μνήμη του Πολιούχου της Κέρκυρας Αγίου Σπυρίδωνα.

Πλήθος πιστών από όλο τον κόσμο κατέκλυσαν και φέτος τον Ιερό Ναό, με ευχές για υγεία αλλά και τάματα για τους ανθρώπους τους που έχουν προβλήματα, με την ελπίδα ο Άγιος να τους βοηθήσει.

Η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία

Το πρωί της Τετάρτης 12 Δεκεμβρίου 2018 τελέστηκε στο Ιερό Προσκύνημα Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου.

Στο κήρυγμά του ο Μητροπολίτης Κερκύρας ανέλυσε την φράση από το απολυτίκιο του Αγίου: “και όφιν εις χρυσούν μετέβαλες ”. Ο Άγιος βοήθησε έναν πολύ φτωχό αγρότη, ο οποίος δεν είχε να ξεπληρώσει κάποιον που τον είχε δανείσει. Ο Άγιος με την βοήθεια του Θεού μετέτρεψε ένα φίδι σε χρυσό, ώστε να το χρησιμοποιήσει ο φτωχός αγρότης ως ενέχυρο. Το θαύμα αυτό δείχνει ότι με την Χάρη του Θεού μπορεί το κακό να μετατραπεί σε καλό. Όπως είναι γνωστό ο όφις έχει συνδεθεί με τον πονηρό και την αμαρτία. Ο διάβολος πήρε την μορφή φιδιού, ώστε να εξαπατήσει τους πρωτοπλάστους.

Ακόμη ο Σεβασμιώτατος επεσήμανε τρεις μορφές του κακού στον κόσμο μας. Η πρώτη είναι το φυσικό κακό, το οποίο μας επιβάλλεται από την πεπτωκυία φύση μας και συνεπάγεται την ασθένεια, την λύπη, την φθορά και τον θάνατο. Η δεύτερη μορφή κακού εις τον κόσμο είναι το ηθικό κακό, που αποτελεί επιλογή μας. Ηθελημένα ο άνθρωπος που απομακρύνεται από τον Θεό πράττει αντίθετα από το Θείο θέλημα, μόνο και μόνο για να προσβάλει τον Δημιουργό του. Και η  τρίτη μορφή  κακού  είναι το αιώνιο, η κόλαση, ο οριστικός χωρισμός του ανθρώπου από τον Κύριο, ο πνευματικός θάνατος. Όπως αναφέρει ο Απόστολος Παύλος “Τα οψώνια της αμαρτίας θάνατος (Ρωμ. Στ’,23)”.

Επιπλέον ο κ. Νεκτάριος τόνισε ότι ο Άγιος Σπυρίδων υπερέβη και νίκησε το κακό δια της ολόθερμης και καρδιακής του προσευχής, η οποία αποτελεί δύναμη εσωτερική, δια της εν Χριστώ ελευθερίας και αγάπης, όπου βίωσε την υπέρβαση της αμαρτίας και τρίτον δια της Αναστάσεως. Ο Κύριος διατηρεί τόσους αιώνες άφθαρτο το σεπτό του Σκήνωμα, προτυπώνοντας την δική μας Ανάσταση.

Για άλλη μια φορά ο Σεβασμιώτατος έστειλε μήνυμα στους κρατούντες και σε όσους έχουν στοχοποιήσει την Εκκλησία και την πατρίδα μας, ότι δεν νοείται Ελλάδα ξεκομμένη από την Ορθοδοξία.

Καταλήγοντας ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε χρόνια πολλά και ευλογημένα σε όλους  και ο Άγιος Σπυρίδων να σκεπάζει, δια των πρεσβειών του, όλο τον Ορθόδοξο κόσμο.

Δείτε το βίντεο από την Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία εδώ.

Η Παλαιά Φιλαρμονική

Να σημειωθεί ότι στο μέσον της Θείας Λειτουργίας η Φιλαρμονική Εταιρεία Κέρκυρας “Ο Άγιος Σπυρίδων” παιάνισε προς τιμήν του Αγίου, ενώ στις 12:00 το μεσημέρι δόθηκε και συναυλία αφιερωμένη στον προστάτη Άγιο της Φιλαρμονικής.

Δείτε βίντεο εδώ.

Οι τηγανίτες του Αγίου

Την τιμητική τους έχουν αυτές τις ημέρες οι λουκουμάδες ή «οι τηγανίτες τ΄ Αγιού», όπως τις ονομάζουν οι Κερκυραίοι, καθώς το έθιμο προστάζει εδώ και 400 χρόνια, την παραμονή του Αγίου Σπυρίδωνα, να μοιράζονται, ή να πωλούνται πλέον, οι περίφημοι λουκουμάδες της Κέρκυρας.

Η παράδοση θέλει τους Κερκυραίους την παραμονή της γιορτής του Αγίου Σπυρίδωνα, να κάνουν το βεγιόνι, (την ολονυχτία στην εκκλησία Του).

Για να αντιμετωπιστεί, λοιπόν, η κούραση, η νύστα και η ταλαιπωρία της αγρύπνιας, οι ντόπιοι και οι επισκέπτες τρώνε λουκουμάδες (τις τηγανίτες τ’Αγιού).

Όλες αυτές τις μέρες τα καντούνια πλημμύριζαν από το λαχταριστό άρωμα των φρέσκων λουκουμάδων! Προς τιμή του λοιπόν, οι νοικοκυρές φτιάχνανε λουκουμάδες στα φουρνέλα και τις γκαζιέρες και οι πλανόδιοι πωλητές στις φουφούδες.