Τον δικό τους «Γολγοθά» ανεβαίνουν, σχεδόν καθημερινά οι ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο και κάνουν την θεραπεία τους στο Γενικό Νοσοκομείο της Κέρκυρας, λόγω των συνθηκών που επικρατούν.

Δυστυχώς δεν έχουν μόνο να αντιμετωπίσουν την πολύ σοβαρή ασθένεια από την οποία πάσχουν και να αφοσιωθούν απρόσκοπτα στην θεραπεία τους, αλλά θα πρέπει να υπερκεράσουν και μια σειρά από αστάθμητους και απρόβλεπτους παράγοντες που ορθώνονται μπροστά τους, εξ αιτίας της ανεπάρκειας του συστήματος υγείας και επίσης της μη επαρκούς λειτουργίας του νοσηλευτικού ιδρύματος. Πότε έχουν να ασχοληθούν με το ορατό ενδεχόμενο η ογκολόγος να αποχωρήσει γιατί λήγει η σύμβαση της. Μάλιστα έγινε μέχρι και παρέμβαση στο Πρωθυπουργικό γραφείο για να παραμείνει η ογκολόγος, μετά χάλασε το μηχάνημα παρασκευής των χημειοθεραπειών, χωρίς να ενημερωθούν όλοι οι ασθενείς για το πότε θα επισκευαστεί και πως διαμορφώνεται το πρόγραμμα των χημειοθεραπειών του.

Ο καθένας μας, μπορεί να αντιληφθεί την αγωνία αυτών των συμπολιτών μας, για το αν και πότε θα υποβληθούν στην άκρως αναγκαία θεραπεία τους και για το εάν χρειαστεί να ταξιδέψουν εκτός νησιού, στα Γιάννενα ο πιθανότερος προορισμός για να υποβληθούν στα εκεί νοσοκομεία σε χημειοθεραπεία.

Ένα πρόβλημα που αποκαλύπτει την ανεπάρκεια του συστήματος και του ανθρώπινου παράγοντα ο οποίος δεν ανταποκρίνεται αποτελεσματικά στη διαμόρφωση των απαραίτητων συνθηκών για τους πάσχοντες συμπολίτες μας.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών Χ. Μπούκας: «Λογικό. Μηχάνημα είναι. Θα υπάρξουν βλάβες.

Η συνάδελφος Ογκολόγος, ενημέρωσε, ως όφειλε από την ιατρική δεοντολογία, τους ασθενείς, καθησυχάζοντας ότι αναβολή για λίγες ημέρες της θεραπείας τους δεν έχει απολύτως καμία επίπτωση στην υγεία τους και στην πορεία της νόσου. Γνωρίζουμε πολύ καλά της ψυχικές επιπτώσεις και την αγωνία των ασθενών. Η αντίστιξη είναι ότι η διοίκηση είχε απόλυτο χρέος να ενημερώσει για τη βλάβη του μηχανήματος και να διαβεβαιώσει επίσημα και δημόσια, μέσα από την κοινωνία τους ίδιους τους ασθενείς για τις επείγουσες προσπάθειές της για διόρθωση του μηχανήματος και το τελικό χρονοδιάγραμμα της τελικής του επισκευής, ώστε ο κάθε ασθενής να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την απολύτως αναγκαία θεραπεία του».

Θα πρέπει όμως να σταθούμε στις εικόνες που συναντά κανείς στο Νοσοκομείο μας και να αναρωτηθούμε αν συνάδουν αυτές οι εικόνες με ένα σύγχρονο νοσοκομείο μιας χώρας μέλους της Ε.Ε.

Όπως είπε ασθενής και συγκεκριμένα ο κ. Σπύρος Αργυρός ο οποίος μίλησε στην εκπομπή «Λόγος Αντίλογος» του Corfutv και αποκάλυψε ότι «εάν δεν προσέλθουν νωρίς το πρωί στο νοσοκομείο οι ασθενείς για να πάρουν θέση για τις χημειοθεραπείες και να βρουν κρεβάτι, τότε θα κάνουν χημειοθεραπεία στις καρέκλες». Όλα αυτά στον 21ο αιώνα σε δημόσιο νοσοκομείο ενός εκ των πιο προβεβλημένων τουριστικών προορισμών της χώρας.

Και τέλος, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε το γεγονός ότι μια ογκολόγος γιατρός, πρέπει να φροντίσει για εκατοντάδες ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο στο νησί μας, κάτι που επισημαίνει πολύ εύστοχα στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Πρόεδρος των Νοσοκομειακών γιατρών Χρυσόστομος Μπούκας: «Μιλάμε στον Νομό μας για εκατοντάδες συμπολίτες μας που υποβάλλονται σε χημειοθεραπείες. Να απαντήσει το επίσημο κράτος δια των βουλευτών του: είναι δυνατόν μια και μοναδική ιατρός να αντεπεξέλθει στον όγκο εργασίας όπως η ιατρική επιστήμη και δεοντολογία επιτάσσει;».

Και να απαντήσουν τάχιστα και με πράξεις, ενισχύοντας το Νοσοκομείο της Κέρκυρας με το απαραίτητο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Ρεπορτάζ: Διονύσης Μάμαλος.