Από τη μια στο εδώλιο των κατηγορημένων ο Δήμαρχος και ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας.
Από την άλλη κατήγοροι, απλοί, καθημερινοί πολίτες. Είχαν προηγηθεί δηλώσεις (Δήμαρχος: «εντολή άνωθεν», Υπουργός Δικαιοσύνης: «Δεν νοείται να δικάζεται ένας Δήμαρχος»).
Υπήρχαν ανακοινώσεις φορέων (Ιατρικός Σύλλογος, Επιμελητήριο, Εμπορικός Σύλλογος Κέρκυρας).
Σε μια εξαντλητική δικαστική διαδικασία, όπου ελέγχθηκε και η παραμικρή λεπτομέρεια εξεδόθη η απόφαση.
Μετά το πέρας, νέες ανακοινώσεις και δηλώσεις (Περιφερειάρχης: «Η απόφαση του δικαστηρίου δημιουργεί αναπόφευκτα ερωτηματικά», Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Παυλίδης «Αυτή η απόφαση είναι αυτοκτονική για το νησί και έχει πολιτικές διαστάσεις»).
Όλος ο τοπικός τύπος, έντυπος και ηλεκτρονικός, έγραψε την απόφαση του Δικαστηρίου με θαυμαστικό στο τέλος (έχει τη σημασία του).
Ο Πολιτιστικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος Τεμπλονίου με ανακοίνωσή του «Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί κανείς να χαίρεται με μια καταδικαστική απόφαση ενός αιρετού προσώπου».
Και στη μέση οι γίγαντες. Η (ανώνυμη!) Πρόεδρος του Δικαστηρίου (όσο και αν προσπάθησα, πουθενά δεν βρήκα το όνομά της στα τοπικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης) και η Εισαγγελέας Μαρία Τατάκη.
Οι κυρίες αυτές δίδαξαν στην Κερκυραϊκή κοινωνία τι σημαίνει δικαιοσύνη, ελευθερία, δημοκρατία. Αφοσιωμένες στο καθήκον τους, χωρίς κανένα φόβο, δεν λιποψύχησαν και έβγαλαν απόφαση δικαίου. 
Απέναντί τους όλη η κοινωνία. Μη σας πω, ακόμα και οι μηνυτές.
Η οποία απόφαση ασφαλώς παράγει πολιτική και μεγάλη επιτάχυνση ενεργειών προς όφελος της κοινωνίας. Γιατί μέχρι σήμερα, από μέρα σε μέρα, από βδομάδα σε βδομάδα, από χρόνο σε χρόνο, πολλά χρόνια τώρα, βιώναμε την ίδια κατάσταση. Παράνομα τα σκουπίδια μεταφέρονταν στο Τεμπλόνι, εμείς σαν πολίτες δίναμε δίκιο στους Τεμπλονιώτες, αλλά όταν εκείνοι αγανακτισμένοι έκλειναν τη χωματερή και μαζεύονταν τα σκουπίδια στους δρόμους, όλος ο κόσμος ριχνόταν να τους φάει.
Βρωμέψαμε, επιδημίες, οικονομία του νησιού και τόσα άλλα χαριτωμένα.
Από τη μία όλοι μας κατηγορούμε τον επαίσχυντο Νόμο της ασυλίας βουλευτών και υπουργών, ακόμα και για ποινικά αδικήματα πέραν της πολιτικής, από την άλλη νιώθουμε ενοχές που πολιτικοί καταδικάζονται για μη τήρηση των Νόμων και την μη εξυπηρέτηση των συμφερόντων της κοινωνίας που εκπροσωπούν.
Αναμφισβήτητα, μπαίνουμε σε μια εντατικοποίηση ενεργειών για λύση του προβλήματος σύμφωνα με την λογική και τους Νόμους. Η δικαστική απόφαση κίνησε επιτέλους τον τροχό της ιστορίας.
Αυτό που δεν είχε επιτευχθεί πολλά χρόνια τώρα και ως κοινωνία ανεχόμασταν και ήμασταν ηθικοί αυτουργοί ενός διαρκούς εγκλήματος, έρχονται δύο ΚΥΡΙΕΣ λειτουργοί να διδάξουν σε όλους μας το δίκαιο, την ελευθερία, την δημοκρατία, την παιδεία, την ευθύνη.
Με τέτοιους λειτουργούς της Δικαιοσύνης, ο πολίτης μπορεί να εμπιστεύεται τον θεσμό που εκείνες υπηρέτησαν.
ΚΥΡΙΕΣ μου, έχετε τον απέραντο σεβασμό μου.