Από το βράδυ της περασμένης Κυριακής βρίσκονται στο Σιδάρι οι πρώτοι 500 άτυχοι τουρίστες, οι οποίοι έκαναν «ποδαρικό» για το 2018, αλλά είναι αμφίβολο κατά πόσο, τυχεροί αισθάνονται που επέλεξαν το νησί μας και την συγκεκριμένη περιοχή για να περάσουν αυτό το χρονικό διάστημα των διακοπών τους.
Τους είδα να βολοδέρνουν στην παραλία, γεμάτη με φύκια, σκουπίδια και άλλα αντικείμενα απομεινάρια της περσινής χρονιάς και να περιηγούνται στο Canal de malicieux (άθλιο Κανάλι), έτσι όπως έχει μετατραπεί, λόγω της εγκατάλειψης το Canal d’amour, το οποίο αποτελεί έτσι και αλλιώς σημείο αναφοράς, όχι μόνο για την περιοχή, αλλά και για τον τουριστικό μας προορισμό.
Μονοπάτια ξεχαρβαλωμένα, σε κάποια σημεία μη προσβάσιμα και σε κάποια άλλα με ελλοχεύουσες παγίδες για τους διερχόμενους πεζούς, σπασμένες πλάκες, σιδερένιες σκουριασμένες αναμονές, γεφυράκια κατεδαφισμένα και παντού σκουπίδια.
Σε κάθε περίπτωση η εικόνα, όχι μόνο της συγκεκριμένης τουριστικής περιοχής, αλλά σε όλο το νησί, δεν συνάδει, τουλάχιστον σε αυτή την χρονική περίοδο, με την εικόνα που πρέπει να παρουσιάζει ένας τουριστικός προορισμός και μάλιστα από τους πιο προβεβλημένους της χώρας, για να υποδεχτεί επισκέπτες, οι οποίοι πληρώνουν, ενδεχομένως και από το υστέρημα τους για αυτές τις ολιγοήμερες διακοπές.
Αλήθεια με ποιες εντυπώσεις θα φύγουν από το νησί μας, ποιο κίνητρο θα έχουν για να επιστρέψουν και πάλι για διακοπές, τι θα μεταφέρουν στους φίλους και στους γνωστούς τους, για το πως πέρασαν στις διακοπές τους και τι φωτογραφίες και εικόνες θα ανεβάσουν στα social media, που πλέον είναι μέρος της ζωή μας, είτε αρέσει σε κάποιους είτε όχι;
Το ερώτημα που ανακύπτει είναι, αν και κατά πόσο είμαστε έτοιμοι και καλά προετοιμασμένοι για να δεχθούμε αυτή την περίοδο επισκέπτες και αν μπορούμε να επιμηκύνουμε την τουριστική περίοδο με τις κοινωνικές υποδομές που διαθέτει το νησί, με οδικό δίκτυο σαν «Ελβετικό» τυρί, με παραλίες ακαθάριστες και απροετοίμαστες και με την πλειοψηφία των καταστημάτων κλειστά. Γιατί να έρθει ένας τουρίστας αυτή την περίοδο στη Κέρκυρα και μάλιστα εκτός της πόλης, που εκ των συνθηκών το επίπεδο της ετοιμότητας, είναι σαφώς διαφορετικό και επισκέψιμο, ενώ διαθέτει επιλογές για έναν επισκέπτη. Το λέω γιατί υπό προϋποθέσεις η πόλη της Κέρκυρας μπορεί να δεχθεί τουρίστες στο πλαίσιο του city break. Αλλά η ύπαιθρος και κυρίως τα παραθαλάσσια μέρη, είτε είναι το Σιδάρι, είτε η Ρόδα και η Αχαράβη ή ο Κάβος και η Γλυφάδα, όχι.

Για να συμβεί αυτό, δηλαδή για να μπορούν αυτές οι περιοχές να δεχθούν επισκέπτες αυτή την περίοδο, θα πρέπει να υπάρξει συντονισμός μεταξύ του ιδιωτικού τομέα και του δημόσιου, εν προκειμένω της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε το επίπεδο προετοιμασίας αυτών των περιοχών να βρίσκεται σε ένα αξιοπρεπές σημείο και να δημιουργούνται και τα κίνητρα, όπως με την χάραξη μονοπατιών αλλά και διαφόρων εκδηλώσεων, για τους υποψήφιους επισκέπτες. Διαφορετικά μάλλον κακό κάνουμε στον τουριστικό μας προορισμό, παρά καλό και όποιο κέρδος θα είναι πρόσκαιρο, ενώ η ζημιά μεγαλύτερη και η δυσφήμιση σίγουρη.