Καθαρά κίνηση εντυπωσιασμού για να κάνει χάρες και να ικανοποιήσει το λιγοστό κομματικό του ακροατήριο, ήταν η απόφαση του Περιφερειάρχη να μην δεχθεί τους αξιωματούχους του Αμερικανικού πλοίου, που επισκέπτεται αυτές τις ημέρες το νησί μας και είναι αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Κέρκυρας.

Θα πρέπει να γνωρίζει ο κύριος Περιφερειάρχης και είμαι σίγουρος που το γνωρίζει ότι δεν ασκεί και δεν χαράζει αυτός την εξωτερική πολιτική, αλλά η Κυβέρνηση η εκλεγμένη από τον λαό και ο Υπουργός των Εξωτερικών. Ούτε καν ο ΥΠΕΘΑ, γιατί έχουμε δει και αυτό το φαινόμενο. Η απόφαση του κυρίου Περιφερειάρχη είναι αντιφατική με την στάση του κόμματος του(;), τουλάχιστον το κόμμα που στήριξε τον συνδυασμό του στις αυτοδιοικητικές εκλογές και του χάρισε την νίκη.

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, δέχθηκε με θέρμη την επίσκεψη του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, επισκέφθηκε, από τους πρώτους ηγέτες τον Ντόναλντ Τραμπ, μάλιστα έκλεισε και συμφωνία για να αναβαθμίσουμε τα F16 κάτι που θα μας κοστίσει 1,5 δις, είμαστε σύμμαχοι και οι δύο χώρες στο ΝΑΤΟ, δεχθήκαμε οι Αμερικανοί να παρέμβουν για τους δύο Έλληνες στρατιώτες που κρατούνται στις Τουρκικές φυλακές, έχουμε αποδεχθεί τις πιέσεις των Αμερικανών για να συμφωνήσουμε στο Σκοπιανό, ο στρατός μας κάνει γυμνάσια κοινά με τους Ισραηλινούς και στον αντίποδα έρχεται ο Περιφερειάρχης μιας μικρής Περιφέρειας να «κλείσει στα μούτρα» την πόρτα σε συμμάχους και φίλους, σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Πάνο Καμένο. Και όταν ο ίδιος ο Περιφερειάρχης ταξίδεψε στην Αμερική πριν από ένα χρόνο και θέλει να κάνει Συνέδριο με τους Ομογενείς. Αλήθεια τι θα πει στους Ομογενείς της Αμερικής, που κάποιοι από αυτούς έχουν υπηρετήσει στον Αμερικανικό στρατό ή υπηρετούν τα παιδιά τους, «ήρθατε στη Κέρκυρα και δεν σας δέχθηκα».

Όλα αυτά είναι αντιφατικά, δεν έχουν καμία συνοχή ως στρατηγική και ως πολιτική συμπεριφορά. Ο καθένας μας καταδικάζει αυτό που έγινε στη Γάζα, με τον θάνατο τόσων αμάχων, όπως και αυτό που έγινε στη Συρία και στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ και στην πρώην Γιουγκοσλαβία και οπουδήποτε στον κόσμο.

Όταν όμως ηγείσαι ενός θεσμού και εκπροσωπείς τόσους πολίτες, είτε σε ψήφισαν, είτε όχι θα πρέπει να τους εκφράζεις όλους. Και κυρίως όταν ηγείσαι σε έναν τόπο που ζει από τον τουρισμό και η αλήθεια είναι ότι από την πρώτη στιγμή που ήρθε το Αμερικανικό πλοίο «ζεστάθηκε» η αγορά της Κέρκυρας. Δεν λέω να πουλήσουμε την ψυχή μας στο διάολο για το χρήμα, αλλά οφείλουν όσοι ηγούνται θεσμών να συνεκτιμούν όλους τους παράγοντες. Στη Ρόδο παρακαλούν να πάνε τα Αμερικανικά πλοία και εμείς τους διώχνουμε.

Αν ήθελε ο Περιφερειάρχης να συμπαρασταθεί στους δοκιμαζόμενους πολίτες στη Γάζα, ας πάρει μια απόφαση στο Περιφερειακό Συμβούλιο να συγκεντρωθεί και να αποσταλεί ανθρωπιστική βοήθεια. Δεν το έκανε. Ας έκανε και ας διοργάνωνε ένα συλλαλητήριο να καταδικάσει τους Αμερικανικούς βομβαρδισμούς. Θα μου πείτε δεν τα έχει καλά με τα συλλαλητήρια γιατί δεν κατορθώνει να συγκεντρώνει κόσμο και δεν τον ακολουθεί κανείς. Ούτε αυτό το έκανε.

Όχι όμως να κάνει εξωτερική πολιτική, αυτό είναι ατόπημα.