Δυσάρεστες εκπλήξεις μας επεφύλασσε το 2019, τουλάχιστον σε τοπικό επίπεδο με δυο τραγωδίες που έχουν σημαδέψει τη νέα χρονιά στο ξεκίνημα της και συγκλόνισαν όχι μόνο την τοπική κοινωνία, αλλά το πανελλήνιο.

Την πρωτοχρονιά γράφτηκε μια ανείπωτη τραγωδία στο Τεμπλόνι, όταν μια 65χρονη απανθρακώθηκε μέσα στο σπίτι όπου διέμενε όταν προκλήθηκε πυρκαγιά.

Τη δεύτερη ημέρα του χρόνου εκτυλίχθηκε μια ασύλληπτη για τον ανθρώπινο νου τραγωδία και ένα αποτρόπαιο και ειδεχθές έγκλημα στην Αλεπού, όπου ένας 52χρονος παιδοκτόνος δολοφόνησε, καθ’ ομολογία του με αιχμηρό όργανο την 28χρονη κόρη του και την έθαψε σε παρακείμενο οικόπεδο, αλλά το έγκλημα εξιχνιάστηκε πριν ακόμα περάσει ένα 24ωρο από τους άνδρες της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Κέρκυρας.

Το 2019 έχει μπει φουριόζικα και σε πολιτικό επίπεδο με σφοδρές αντιπαραθέσεις κυβέρνησης και αντιπολίτευσης τόσο για το σκάνδαλο Novartis, όσο και για την συμφωνία των Πρεσπών, διαμορφώνοντας έτσι από τις πρώτες ημέρες ένα έντονο προεκλογικό κλίμα. Σε τοπικό επίπεδο ήδη από τις πρώτες ημέρες συνεχίζει να κυριαρχεί το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, το οποίο φαίνεται θα μας απασχολήσει αφού δεν προβλέπεται να επιλύεται και ελλοχεύει ο κίνδυνος να ξαναζήσουμε εικόνες του 2018 με τους όγκους των απορριμμάτων να κατακλύσουν και πάλι το νησί μας. Μέσα σε αυτή την περιρρέουσα ατμόσφαιρα είχαμε την απάντηση της Περιφέρειας στις καταγγελίες του Δήμου για την άρνηση του οικοπέδου των Αδελφάτων, αλλά και γενικότερα για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Βεβαίως μέσα σε αυτό το θολό τοπίο, είχαμε και κάποια ψήγματα αισιοδοξίας αφού αναμένεται να εγκριθεί το αίτημα του Δήμου για την χρηματοδότηση κατασκευής του εργοστασίου ολοκληρωμένης διαχείρισης. Σίγουρα αυτά τα ζητήματα θα αποτελέσουν και τα κυρίαρχα θέματα που θα συμπεριληφθούν στην ατζέντα του προεκλογικού αγώνα για τον α! και β! βαθμό αυτοδιοίκησης, ο οποίος ξεκινά οσονούπω. Και βέβαια εκκρεμεί να δούμε τι θα γίνει με την διάσπαση ή όχι του ενιαίου δήμου, που έχει ανακοινωθεί για τον Ιανουάριο του 2019 και αναμένουμε να δούμε αν τελικά επιβεβαιωθούν αυτές οι πληροφορίες.

Και μέσα σε όλα αυτά που διαμορφώνουν ένα τοπίο θολό και νεφελώδες, μοναδική αχτίδα αισιοδοξίας και για το 2019 αποτελεί ο τουρισμός, ο οποίος το 2018 κατέγραψε νέο ρεκόρ αφίξεων. Ήδη από τις πρώτες ημέρες του 2019 είχαμε «ποδαρικό» με την έλευση του πρώτου κρουαζιερόπλοιου και σε λίγες ημέρες την πρώτη έκθεση τουρισμού στη Βιέννη της Αυστρίας.

Με τα καλά του και τα κακά του το 2019 πλέον είναι εδώ και σε κάθε περίπτωση προβλέπεται μια άκρως ενδιαφέρουσα χρονιά, με πολλές προκλήσεις αλλά και ανατροπές, αφού θα έχουμε 4 εκλογικές αναμετρήσεις.

Καλή χρονιά.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στις «Επισημάνσεις της Κυριακής», 06-01-2019.