Πάει και ο 15Αυγουστος και πλέον μπήκαμε στην τελική ευθεία. Σε λίγες ημέρες ολοκληρώνεται ο πενταετής κύκλος της θητείας των απερχόμενων αυτοδιοικητικών αρχών Α! και Β! βαθμού και αναλαμβάνουν οι νέες αυτοδιοικητικές αρχές σε Περιφέρεια και Δήμο.

Εκ του εκλογικού αποτελέσματος, τόσο στη Περιφέρεια όσο και στο Δήμο, οι πολίτες δεν έμειναν καθόλου ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα της «δουλειάς» και έτσι την ανέθεσαν σε άλλους.

Επί της ουσίας, η αλήθεια είναι ότι αυτή την πενταετία, επαρκής χρόνος όντως, δεν λύθηκαν σε τοπικό επίπεδο βασικά ζητήματα, που έτσι και αλλιώς ταλάνιζαν τον τόπο, αλλά και δεν δρομολογήθηκαν εξ ίσου σημαντικά για να δημιουργείται η προοπτική ότι το μέλλον θα είναι ευοίωνο.

Κανείς βεβαίως δεν περίμενε και δεν περιμένει και από τις νέες αυτοδιοικητικές αρχές, να διαθέτει το μαγικό ραβδάκι και να λυθούν με τη μια όλα τα προβλήματα. Ο πολίτης όμως περιμένει και με το δίκιο του, το ελάχιστο το οποίο επικεντρώνεται στην καθημερινότητα του. Δηλαδή καθαριότητα, φωτισμό, νερό και δρόμους, απλά πράγματα δηλαδή, για τα οποία μάλιστα και πληρώνει, αφού κάποιες υπηρεσίες είναι ανταποδοτικές. Βέβαια αυτή την 5ετία ζήσαμε το άγος των σκουπιδιών, που ήταν καθοριστικό και στις εξελίξεις τις εκλογικές.

Και ερχόμαστε τώρα στη νέα αρχή, σε αυτό τον νέο κύκλο που θα ανοίξει σε λίγες ημέρες κι συγκεκριμένα την 1ηΣεπτεμβρίου. Το εγχείρημα δεν είναι εύκολο, θα έλεγα ότι σε αυτή την φάση έχει τις δυσκολίες του οι οποίες εκπορεύονται και από την ιδιαιτερότητα του Κλεισθένη και των αλλαγών που επιφέρει η απλή αναλογική. Βεβαίως έγιναν κάποιες διορθωτικές κινήσεις με το πολυνομοσχέδιο και  τον Κλεισθένη 2 αλλά δεν νομίζω ότι θα αλλάξουν δραστικά τα πράγματα, έτσι όπως έχουν δημιουργηθεί με την εκλογική διαδικασία της 26ης Μαΐου.

Απαιτείται συνεργασία και συνεννόηση, που έτσι και αλλιώς είναι βασικές έννοιες της αυτοδιοίκησης, άσχετα αν οι αυτοδιοικητικοί τις αγνοούν και αυτό βέβαια διαχρονικά. Όποιος «υιοθετήσει» την λογική του «ενός ανδρός αρχή», φοβάμαι ότι «δεν θα πάει μακριά» το πράγμα. Αν οι συνδυασμοί που έχουν την πλειοψηφία δεν κατορθώσουν να συνθέσουν και να ομογενοποιήσουν τις διαφορετικές απόψεις και ιδέες, αν δεν διαθέτουν αυτή την ικανότητα, τότε ελλοχεύει ο κίνδυνος να δημιουργηθούν προβλήματα.

Προβλήματα που έτσι και αλλιώς υπάρχουν και που έχει φέρει η διάσπαση του Δήμου. Τόσο στο Δήμο του βορά όσο και στο Δήμο του Νότου, υπάρχουν έμπειροι αυτοδιοικητικοί και γνώστες του αντικειμένου αλλά καλούνται από το «μηδέν» να ξεκινήσουν μια προσπάθεια για να «χτίσουν» τους δήμους τους με λιγοστά «εφόδια» και «όπλα». Και εδώ ο Μητροπολιτικός Δήμος θα πρέπει να έρθει παρακολουθηματικά και συμπληρωματικά σε αυτή την προσπάθεια. Η αυτοδιοίκηση είναι ενιαία και έτσι θα πρέπει να την δούμε στο νησί.

Γι’ αυτό πιστεύω ότι χρειάζεται να υπάρξει ταπεινότητα, χαμηλοί τόνοι, πολύ δουλειά, συνεργασία, συνεννόηση, διαλλακτικότητα και όλες οι έννοιες οι συναφείς, γιατί σε διαφορετική περίπτωση τα πράγματα θα γίνουν πολύ πιο δύσκολα απ’ ότι είναι έτσι και αλλιώς.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στις «Επισημάνσεις της Κυριακής», 18-08-2019.