Αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές τάσεις στον χώρο των επιχειρήσεων και όπως όλα δείχνουν δεν θα είναι μία παροδική τάση. 

Αρκετές εταιρείες σε πολλές χώρες έχουν μειώσει τις ημέρες εργασίας της εβδομάδας από πέντε σε τέσσερις και αυτό που παρατηρείται είναι ότι έχει αυξηθεί η παραγωγικότητα των εργαζομένων και κατ’ επέκταση, το τελικό προϊόν των επιχειρήσεων.

«Είναι πολύ πιο υγιεινό και είμαστε πολύ πιο αποδοτικοί αν δεν δουλεύουμε τρελά ωράρια», είπε η ιδρυτής της εταιρείας διαχείρισης λογισμικού Planio, Jan Schulz-Hofen, που εδρεύει στο Βερολίνο. Η εταιρεία ξεκίνησε από τις αρχές της χρονιάς να εφαρμόζει την τετραήμερη εργασία για τους εργαζόμενους της.

Στη Νέα Ζηλανδία, η ασφαλιστική εταιρεία Perpetual Guardian ανακοίνωσε ότι έχει μειωθεί το άγχος των υπαλλήλων της από τότε που εφάρμοσε την εβδομάδα των 32 ωρών εργασίας.

Στην Ιαπωνία, η κυβέρνηση στηρίζει τις επιχειρήσεις που δίνουν ρεπό το πρωί της Δευτέρας στους υπαλλήλους της, ασχέτως ότι στη χώρα των εργασιομανών έχουν προχωρήσει και στο παρελθόν σε μέτρα για να μειωθούν οι ώρες εργασίας, χωρίς αποτέλεσμα.

Η Ένωση Εμπόρων της Βρετανίας (TUC) ασκεί πιέσεις για να υιοθετηθεί σε όλη τη χώρα η τετραήμερη εργασία. Την κίνηση αυτή ενθαρρύνει και το Κόμμα των Εργατικών, που είναι η αξιωματική αντιπολίτευση.

Η TUC επισημαίνει ότι η τετραήμερη εργασία είναι ένας τρόπος κατανομής του πλούτου, μετά την τεχνολογική επανάσταση των τελευταίων δεκαετιών, όπως η πενθήμερη εργασία προήλθε από τη Βιομηχανική Επανάσταση. Ειδικοί εκτιμούν ότι η τετραήμερη εργασία θα μειώσει το στρες και τα κρούσματα υπερκόπωσης.

Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα αρκετοί άνθρωποι έχουν αποστασιοποιούνται από την 24ωρη καλωδίωση και καταλαβαίνουν ότι απαιτούνται άλλα πράγματα για την ψυχική τους υγεία.

Τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας σε 3.000 υπαλλήλους από οκτώ χώρες, ανάμεσά τους και οι ΗΠΑ, έδειξαν ότι θα μπορούσαν να τελειώσουν τη δουλειά τους με εργασία πέντε ωρών την ημέρα, αν δεν τους διέκοπτε κανείς. Ωστόσο, η πλειονότητα καταλήγει να ξεπερνά τις 40 ώρες εβδομαδιαίως, με τις ΗΠΑ να αναδεικνύονται πρωταθλήτριες με 49 ώρες εβδομαδιαίως.

Πηγή: https://www.ethnos.gr/