Νομίζω να συμφωνούμε όλοι ότι το 2019 για το νησί μας έχει μπει με τον χειρότερο τρόπο και πιο τραγικό τρόπο, ήδη μετράμε τον χαμό τριών ανθρώπων σε πυρκαγιά, σε τροχαίο και μια στυγερή δολοφονία, και όλοι αναρωτιόμαστε τι άλλο θα συμβεί. Και μέσα σε όλα αυτά παραμένει το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Πραγματικά εδώ είναι τραγέλαφος. Από την μία, ο προβληματισμός ότι το επόμενο καλοκαίρι ίσως τα πράγματα να είναι πιο δύσκολα και από όσα ζήσαμε το προηγούμενο και από την άλλη, όλα όσα συμβαίνουν με την υπόθεση της παρουσίας ή της απομάκρυνσης των ΜΑΤ από την Λευκίμμη ενισχύουν τον προβληματισμό. Και εξηγούμαι.

Διαχρονικό αίτημα από τις 27 Ιουνίου του 2018 όταν και έφθασαν στη Κέρκυρα και την Λευκίμμη τα ΜΑΤ, ήταν η απομάκρυνση τους. Η αρμόδια Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη είχε  δεσμευθεί ότι τα ΜΑΤ θα απομακρυνθούν εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος, κάτι που δε συνέβη. Προχθές στη Γενική Συνέλευση της ΠΟΑΣΥ, δηλαδή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας των Αστυνομικών, δεσμεύτηκε ότι θα αποχωρήσουν μέχρι το τέλος του μήνα. Ή ώρα όταν το είπε ήταν 12.30. Στις 13.30 ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας βγάζει διαταγή, σύμφωνα με την οποία καλεί, τους αστυνομικούς κάτω από  40 ετών που έχουν εκπαιδευτεί σχετικά και θέλουν να αποσπαστούν στη Λευκίμμη με έξοδα του κράτους να το δηλώσουν. Μια αντίστοιχη διαταγή είχε εκδοθεί και για την ενίσχυση της δύναμης στα χοτ σποτ στη Μυτιλήνη με μεγάλη ανταπόκριση. Πραγματικός τραγέλαφος. Από τη μία,  η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ανακοινώνει την απομάκρυνση των ΜΑΤ από την Λευκίμμη και πριν περάσουν δυο ώρες, η φυσική ηγεσία της Αστυνομίας βγάζει διαταγή για την ενίσχυση των Αστυνομικών δυνάμεων στη  Λευκίμμη. Μπάχαλο. Και το μπάχαλο μεγαλώνει όταν βγαίνει ο Δήμαρχος Κέρκυρας ο Κώστας Νικολούζος και δηλώνει ευθαρσώς ότι «υπάρχει ασυνεννοησία με την Κυβέρνηση και την Περιφέρεια για το θέμα διαχείρισης των απορριμμάτων». Την ίδια στιγμή παραμένει αποδεκατισμένη η Υπηρεσία Καθαριότητας αφού δεν έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός της 3Κ, ο εξοπλισμός της Υ.Κ είναι «ξεχαρβαλωμένος», η μεγάλη εργολαβία των 2 εκατομμυρίων για ανάθεση από τον Μάιο στον ιδιώτη της αποκομιδής δεν έχει περάσει, το Τεμπλόνι είναι κορεσμένο, η αδειοδότηση του οικοπέδου των αδελφάτων καθυστερεί, όπως και του ΧΥΤΥ Λευκίμμης. Και μέσα σε όλα αυτά έρχεται και η διάσπαση του Δήμου, οπότε ο καθένας αντιλαμβάνεται τι θα συμβεί. Και κυρίως τι θα συμβεί αυτό το καλοκαίρι, όταν θα υπάρχει ένα κενό εξουσίας μέχρι το Σεπτέμβριο, δηλαδή μέχρι να αναλάβουν οι νέες δημοτικές αρχές και η σημερινή θα είναι πλέον απερχόμενη.

Σήμερα ίσως να μην αντιλαμβανόμαστε το μέγεθος του προβλήματος γιατί η ημερήσια παραγωγή φθάνει τους 100 τόνους, από τον Μάρτιο όμως που ξεκινά η τουριστική περίοδος και η ημερήσια παραγωγή των απορριμμάτων θα διπλασιαστεί τότε θα φανεί το μέγεθος του προβλήματος.

Ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στις «Επισημάνσεις της Κυριακής», 20-01-2019.