Και πριν αλέκτωρ  λαλήσει τρεις επιβεβαιωθήκαμε στις επισημάνσεις μας ότι οφείλουμε όλοι μας να διαφυλάξουμε τις παραδόσεις, έτσι όπως μας τις κληροδότησαν οι προηγούμενοι και να τις προσαρμόσουμε στην δική μας εποχή, χωρίς όμως να επιχειρηθεί αλλοίωση και χωρίς προσθαφαιρέσεις που θα διαταράξουν την ισορροπία θα επιφέρουν αμφισημία ή δισημία, τόσο στην ταυτότητα των θρησκευτικών παραδόσεων του τόπου μας, όσο και στα μηνύματα της μεγάλης εορτής των Χριστιανών.
Τι εννοώ. Το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης η τοπική Καθολική Εκκλησία, αποφάσισε, για πρώτη φορά, να κάνει την Λιτανεία των Παναχράντων μυστηρίων, με την συνοδεία της Φιλαρμονικής Κυνοπιαστών και με κατεύθυνση το Λιστόν και επιστροφή στον Καθολικό Ναό, στην πλατεία Δημαρχείου.
Την ίδια ώρα, στις εκκλησίες της πόλης διαβάζονται τα 12 Ευαγγέλια, ενώ στις έδρες των Φιλαρμονικών της πόλης, οι μουσικοί κάνουν τις τελευταίες πρόβες και κατ’ έθιμον, οι περαστικοί στέκονται κάτω από τα κτίρια των Φιλαρμονικών για να  ακούσουν την μουσική.
Μέχρι πέρσι, το έθιμο ήθελε η μικρή λιτανεία των Παναχράντων Μυστηρίων να γίνεται γύρω από τον Μητροπολιτικό Ναό της Καθολικής Εκκλησίας, στη πλατεία Δημαρχείου, χωρίς τη συνοδεία μουσικής. Φέτος «έπεσε» η ιδέα η λιτανεία να «μεγαλώσει»  και να προστεθεί η παρουσία της μουσικής, καθώς επίσης να μεγαλώσει και η διαδρομή.
Η «ιδέα» όμως αυτή προκάλεσε αντιδράσεις, αρκετών φορέων, αλλά και μεμονωμένων προσώπων, που με τις «δηλώσεις» τους σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, έριξαν «λάδι στη φωτιά». Η οποία «φωτιά» τελικά έληξε με την απόφαση να μην πραγματοποιηθεί αυτή η «νέα» λιτανεία.
Δεν θα μπω σε καμία περίπτωση στη διαδικασία για να κρίνω το ποιος έχει δίκιο και ποιος άδικο, αλλά θα επαναλάβω ότι οι εορταστικές εκδηλώσεις του  Πάσχα, οι οποίες στηρίζονται στον εθελοντισμό και αναβιώνουν τα έθιμα που παραλάβαμε από τους  παππούδες μας και τους  πατεράδες μας θα πρέπει να «περιφρουρηθούν» ώστε να μην χάσουν τον χαρακτήρα τους, το νόημα τους και την ταυτότητα τους και κυρίως να μην χάσουν την ψυχή τους. Αν συμβεί αυτό τότε το φημισμένο Κερκυραϊκό Πάσχα θα εκφυλιστεί και θα μαραζώσει.
Υ.Γ
Θεωρώ ότι είναι λάθος αν όντως όπως ακούστηκε «απαγορεύτηκε» στην Καθολική Εκκλησία να μην κάνει δέηση στον Επιτάφιο της Μεγάλης Παρασκευής. Αν θυμάμαι καλά, παλιά, όταν ήμουν εγώ παιδί, δεν γινόταν δέηση στον συγκεκριμένο Επιτάφιο. Καθιερώθηκε τα τελευταία χρόνια, αλλά φρονώ ότι είναι μια «πρόσθεση» που δεν αλλοιώνει τον πυρήνα των εορταστικών θρησκευτικών εκδηλώσεων του Πάσχα. Το αντίθετο μάλιστα.