Πέρασε ένας ακριβώς χρόνος από τότε που ο περιοδεύων κυβερνητικός θίασος επισκέφθηκε το νησί μας για τις ανάγκες της παράστασης «Αναπτυξιακό Συνέδριο». Ένας χρόνος γεμάτος ψέματα, εγκατάλειψη του νησιού, «παραμύθια» χωρίς happy end με αποτέλεσμα η Κέρκυρα, να έχει φθάσει στο ναδίρ.

Από που να ξεκινήσω; Από το ΕΚΑΒ και λόγω επικαιρότητας.

Τρεις ολόκληρες ώρες κείτονταν στην άσφαλτο ένας 58χρονος Κερκυραίος τραυματισμένος από τροχαίο γιατί δεν υπήρχε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ. Την ίδια στιγμή ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ μετέφερε άλλον ασθενή στην Ηγουμενίτσα και στο λιμάνι, μέσα στην βροχή και τον αέρα, μεταφερόταν από το ένα ασθενοφόρο στο άλλο, σε αυτό που είχε έρθει από τα Γιάννενα για να διακομιστεί τελικά στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο των Ιωαννίνων. Και χθες συγγενείς ενός 79χρονου Κερκυραίου κατήγγειλαν ότι έχασε την ζωή του από αιμορραγία γιατί καθυστέρησε να φθάσει το ΕΚΑΒ. Όχι μόνο δεν επανέφεραν την έδρα του ΕΚΑΒ στη Κέρκυρα από τα Γιάννενα, αλλά μας πήραν μέχρι και το τηλεφωνικό κέντρο και 4 υπαλλήλους!!! Στο Νοσοκομείο; Μια από τα ίδια. Με το σταγονόμετρο έρχονται μόνιμοι γιατροί και νοσηλευτές και το ίδιο συμβαίνει και στα Κέντρα Υγείας.

Ο αξονικός τομογράφος των 64 τομών ακόμα αγνοείται η τύχη του. Η ανάπτυξη καθυστερεί. Ένα χρόνος μετά και η Κέρκυρα υποβαθμίζεται συνεχώς.

Μας τα έχουν πάρει όλα, μέχρι και τις περιοχές Natura διαχειρίζεται οργανισμός με έδρα την Ηγουμενίτσα αφού οι περιοχές natura της Κέρκυρας, των διαποντίων και των Παξών έχουν ενταχθεί στον φορέα που διαχειρίζεται τις περιοχές Αχέροντα και Καλαμά. Τόση υποβάθμιση, αν και οι δικές μας περιοχές σε έκταση είναι πολύ μεγαλύτερες από τις περιοχές Natura της Ηπείρου.

Το Art Café παρά τις υποσχέσεις παραμένει στο Υπουργείο Πολιτισμού και δεν μεταβιβάζεται στο Δήμο Κέρκυρας. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός πριν από ένα ακριβώς χρόνο είχε υποσχεθεί ότι «μέσα σε δυο μήνες το παραθαλάσσιο μέτωπο θα μεταβιβαστεί στο Δήμο Κέρκυρας» και μετά από ένα χρόνο, μέρος του παραθαλάσσιου μετώπου περνά στο Υπερταμείο!!!

Τα ίδια και με το Νέο Φρούριο αφού ακόμα ιδιοκτήτης παραμένει το Υπουργείο Οικονομικών, αν και λέγεται ότι και αυτό μεταβιβάζεται στο Υπερταμείο. Σε κάθε περίπτωση πάντως δεν μεταβιβάζεται στο Δήμο Κέρκυρας και ούτε υπάρχει μέριμνα για την αξιοποίηση του. Να αναφερθώ στον περίφημο άξονα βορρά – νότου που θα ξεκινούσε από το λιμάνι του Αγίου Στεφάνου, όπως είχε πει ο Περιφερειάρχης και θα κατέληγε στη Ζάκυνθο. Ούτε «μισή» παράκαμψη δεν έχει γίνει. Ενώ η κατάσταση του οδικού δικτύου, του όντως προβληματικού οδικού δικτύου από χρόνια, πλέον έχει περιέλθει στο χειρότερο σημείο λόγω της ανύπαρκτης συντήρησης του. Ούτε μισή διαγράμμιση δεν έχει γίνει.

Και προσέχτε δεν λέω «μια», αλλά «μισή», μέχρι εκεί μπορούν οι ΣΥΡΙΖΑιοι. Καλά δεν αναφέρομαι στο έργο των Φραγμάτων το οποίο ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε «Φαραωνικό».

Το Ξεχάσαμε και αυτό και όχι μόνο το ξεχάσαμε άλλα έγινε ανέκδοτο και το γεγονός ότι μετά το Συνέδριο ο Υπουργός Υποδομών δήλωσε ότι έγινε λάθος γιατι αυτός δεν παραβρισκόταν στη Κέρκυρα και ότι τελικά το έργο θα γίνει!!! Και ένα ακόμα ανέκδοτο είναι η περίφημη Ο.Χ.Ε η Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση, ένα χρόνο μετά δεν έχει γίνει το παραμικρό. Καλά για τη μαρίνα στο Καφέ Γυαλί ούτε κουβέντα, αλλά ούτε και για τα 5 υδατοδρόμια που υποσχέθηκε ο Πρωθυπουργός. Και όχι μόνο τα 5 νέα υδατοδρόμια δεν βλέπουμε, αλλά υπάρχει πλέον ζήτημα και για το πρώτο υδατοδρόμιο που αδειοδοτήθηκε στη χώρα, αυτό στο λιμάνι της Κέρκυρας.

Και βεβαίως τα υδροπλάνα, όπως πολύ καλά καταλάβατε, μπορεί να μην πέταξαν το 2018 αλλά θα πετάξουν το 2019!!! Και η μύτη του Πινόκιο μεγάλωσε. Δεν θα πω κάτι για τη διαχείριση των απορριμμάτων γιατί αυτό το καλοκαίρι ζήσαμε μια τραγωδία, η οποία όμως συνεχίζεται. Για να μην το κουράζω το πράγμα, απλά να πω ότι μετά από τρία χρόνια αφού είχαν ολοκληρωθεί οι εργασίες στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Κέρκυρας, τελικά άνοιξε μια ημέρα μετά την κατάθεση στη Βουλή και δεύτερης ερώτησης από τη Ν.Δ.

Ένας χρόνος μετά το «Αναπτυξιακό Συνέδριο» η Κέρκυρα βρίσκεται σε πιο δεινή θέση.