Λίγοι νομίζω θα διαφωνήσουν ότι έγιναν λάθη στην κατασκευή του ιερού ναού του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν. Λάθη όσον αφορά το κόστος, την αρχιτεκτονική και το χρονοδιάγραμμα της κατασκευής του ναού.

Μερικά από αυτά τα θίγει ο κύριος Νικόλαος Καράκας, ένας ομογενής με μεγάλη προσφορά στην Παιδεία και στην Εκκλησία -Εδρα Βυζαντινών και Ορθόδοξων Μελετών στο  Πανεπιστήμιο του Μισούρι, Σεν Λούις (U. Missoyri, St. Louis)- υποτροφίες για εκμάθηση της Ελληνικής Γλώσσας-, με διαφήμισή του στην αγγλική έκδοση του «Εθνικού Κήρυκα» («The National Herald»).

Όμως είναι αδιανόητο να μην ολοκληρωθεί ο ναός. Θα αποτελούσε μια ιστορική αποτυχία της Ομογένειας των ΗΠΑ.

Σε κοινό τους άρθρο στον «The National Herald» ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του Οργανισμού «Οι Φίλοι του Αγίου Νικολάου», Ντένις Μέχιελ (Dennis Mehiel) και Μιχάλης Ψαρός (Michael Psaros), γράφουν: «Φίλοι, με την αξιοσημείωτη υποστήριξη της Ομογένειάς μας, μαζί θα ανυψώσουμε τον Σταυρό με πίστη, ταπείνωση και προσευχή για να ολοκληρώσουμε την ανοικοδόμηση του ναού και προσκυνήματος του Αγίου Νικολάου. Είμαστε βέβαιοι πως εμείς η στρατευόμενη Εκκλησία, θα αποδειχθούμε άξιοι της θριαμβεύουσας Εκκλησίας».

Και ο πρωτοπρεσβύτερος Αλέξανδρος Καρλούτσος σε άρθρο του, επίσης στον «The National Herald», γράφει: «Οταν αντιμετωπίζουμε τις αναπόφευκτες δυσκολίες κάθε μεγάλου έργου ας θυμόμαστε ότι ακόμα και ο Περικλής είχε τους επικριτές του όταν έχτιζε τον Παρθενώνα»…

Όπως ανέφερα πιο πάνω, έγιναν λάθη, δημιουργήθηκαν ερωτήματα, εκτέθηκε η Εκκλησία και η Ομογένεια με τα προβλήματα στην κατασκευή του ιερού αυτού ναού.

Φτάσαμε στο σημείο που το Port Authority of New York and New Jersey -η Λιμενική Αρχή- απείλησε να μας αφαιρέσει την ιδιοκτησία του χώρου σε περίπτωση που δεν προχωρήσουν οι εργασίες στο ναό, οι οποίες είχαν διακοπεί λόγω οικονομικών προβλημάτων.

Ωστόσο, τα βασικά προβλήματα φαίνονται ότι έχουν αντιμετωπιστεί ή πάντως έχουν αρχίσει να αντιμετωπίζονται.

Η επιλογή του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου έχει αλλάξει τα δεδομένα στην Εκκλησία της Αμερικής. Eνας φρέσκος άνεμος πνέει.

Υπάρχει διάχυτη μια νέα ελπίδα. Ο Αρχιεπίσκοπος σταδιακά, αλλά σταθερά, αντιμετωπίζει τα μύρια προβλήματα που κληρονόμησε.

Έτσι, κριτική σε βάρος του στο χρονικό αυτό σημείο δεν στέκει. Το οφείλουμε πάνω απ’ όλα στην Εκκλησία και την Κοινότητά μας να του δώσουμε ένα χρονικό διάστημα να αξιολογήσει την κατάσταση και να πάρει με σύνεση μέτρα πριν αρχίσουμε τα παράπονα.

Παράλληλα, η δημιουργία του οργανισμού «Οι Φίλοι του Αγίου Νικολάου», ενός οργανισμού που αποτελείται από κορυφαίους ομογενείς, με σημαντικότερο τον κ. Μιχάλη Ψαρό, η προσφορά και η ακεραιότητα του οποίου είναι αναμφισβήτητες -π.χ. ήταν ο κ. Ψαρός που απέτρεψε την κατάρρευση των οικονομικών της Αρχιεπισκοπής- εγγυώνται την ολοκλήρωση του ναού μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα και με λογικό προϋπολογισμό από εδώ και στο εξής.

Επιπλέον, η επίσκεψη του κυβερνήτη της Νέας Υόρκης, Αντριου Κουόμο, στον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο, παρουσία μελών του οργανισμού «Οι Φίλοι του Αγ. Νικολάου» αποτελεί μια ακόμα εγγύηση για την ολοκλήρωση του έργου.

Με βάση αυτές τις εξελίξεις μπορούμε να ατενίζουμε με αισιοδοξία το μέλλον της κατασκευής, αλλά και της λειτουργίας του ναού.

Η κρίση που πέρασε η Εκκλησία μας αντιμετωπίζεται.

Κορυφαίοι ομογενείς είναι και πάλι διατεθειμένοι να προσφέρουν τις γνώσεις τους, τον χρόνο και τα χρήματά τους στο έργο αυτό.

Υπό την ηγεσία του νέου, δυναμικού και ικανού Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου.

Αντώνης Η. Διαματάρης
Δημοσιογράφος Εθνικού Κήρυκα