Είναι λογικό τις πτωχεύσεις μεγάλων εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε όλον τον κόσμο όπως αυτή της Thomas Cook να τις συνοδεύουν και άλλες αλυσιδωτές αντιδράσεις που φέρνουν ανησυχία στις αγορές και ανασφάλεια στους εργαζόμενους στον κλάδο του τουρισμού. Άλλωστε είναι 10δες οι εμπορικοί κλάδοι και τα συναφή επαγγέλματα που σχετίζονται οικονομικά με τούς ξενοδόχους και συναλλάσσονται οικονομικά μαζί τους.

Θεωρώ απόλυτα φυσιολογικό η κυβέρνηση δια των αρμοδίων οργάνων της, Υπουργών και άλλων να ενσκήψει εις το πρόβλημα και να προσπαθεί να δώσει τις πρέπουσες λύσεις. Λύσεις που θα αφορούν αφενός μεν την ομαλή επιστροφή των επισκεπτών μας στη χώρα τους αφετέρου δε την άμβλυνση των επιπτώσεων που θα έχει αυτή η πτώχευση του Βρετανικού ομίλου στους τουριστικούς επιχειρηματίες και εργαζόμενους που εμπλέκονται.

Αρκεί βέβαια οι αποφάσεις και τα ευνοϊκά μέτρα που ενδεχομένως θα ληφθούν θα έχουν ως στόχο την επίλυση των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί και όχι η εξυπηρέτηση κομματικών η άλλων σκοπιμοτήτων. Συνάντηση, διαβάζω, είχε σήμερα το πρωί ο Υπουργός Τουρισμού με τον Περιφερειάρχη Κρήτης για την αποτίμηση των επιπτώσεων για τις Κρητικές επιχειρήσεις από την οικονομική κατάρρευση τής Thomas Cook. Aλήθεια ποτέ πρόλαβαν; Αλήθεια από πότε η τουριστική Ελλάδα εκπροσωπείται από τον Περιφερειάρχη Κρήτης; Εντάξει είναι μεγάλη εκλογική περιφέρεια αλλά αυτό είναι αρκετό;

Ελπίζω να μην επαναληφθεί το φαινόμενο των επιδοτήσεων. Θυμάμαι την περίοδο εκείνη που ο αριθμός των αιγοπροβάτων και των ελαιώνων που εδήλωναν για να καρπωθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση τις επιδοτήσεις ξεπερνούσαν όσα εδηλωναν σε όλη την Ευρώπη. Ελπίζω επίσης σε τοπικό επίπεδο αυτή η χρεωκοπία του ομίλου της Thomas Cook να μην γίνει η αφορμή για την καθυστέρηση των πληρωμών από τους επαγγελματίες του είδους και τους καθ έξιν κακοπληρωτές. Μαθαίνω ότι το “παιγνίδι” έχει ήδη ξεκινήσει. Ξενοδόχοι που δεν έχουν καμία σχέση με την εν λόγω εταιρεία ψιθυριστά σήμερα, φωναχτά από αύριο, προετοιμάζουν το προσωπικό αλλά και τους προμηθευτές τους ότι ενδέχεται να καθυστερήσουν τις πληρωμές τους. Είπαμε την πτώχευση κάθε μεγάλου ομίλου που δραστηριοποιείται στην παγκόσμια αγορά την ακολουθεί “τσουνάμι” οικονομικών αντιδράσεων που φέρνει αναστάτωση στην αγορά και ανησυχία στους εργαζόμενους. Άλλο όμως κρατική στήριξη για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων που θα οδηγήσει στις όσο το δυνατόν μικρότερες απώλειες και άλλο το Ελληνικό φαινόμενο να χρησιμοποιείται η θεομηνία η στην περίπτωση μας ή οικονομική ζημιά για την εξυπηρέτηση κομματικών η άλλων σκοπιμοτήτων.