Στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αποκαλύπτουν σχεδόν 90.000 κρούσματα και 37 θανάτους από ιλαρά σε 48 χώρες της Ευρώπης μέσα στους πρώτους 6 μήνες του 2019. Αυτά όμως δεν είναι τα μόνα στοιχεία πως η κατάσταση με την ιλαρά αρχίζει να ξεφεύγει.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ελλάδα, η Τσεχία και η Αλβανία έπαψαν να θεωρούνται “χώρες ελεύθερες ιλαράς”. Οι ειδικοί του ΠΟΥ ρίχνουν την ευθύνη για την έξαρση της νόσου στην παραπληροφόρηση από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε ανεπάρκειες των συστημάτων υγείας των ευρωπαϊκών χωρών. “Η επανεμφάνιση της ιλαράς είναι ανησυχητική” δήλωσε ο δρ Günter Pfaff, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Επαλήθευσης της Εκρίζωσης της Ιλαράς & της Ερυθράς (RVC). “Εάν δεν επιτύχουμε υψηλή και σταθερή εμβολιαστική κάλυψη σε όλους τους πληθυσμούς, παιδιά και ενήλικες θα υποφέρουν χωρίς λόγο – και ορισμένοι θα χάσουν τη ζωή τους” δήλωσε.

Η ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας

Με αφορμή τα πρόσφατα δημοσιεύματα αναφορικά με ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που αναφέρεται σε σοβαρή έξαρση κρουσμάτων ιλαράς στην Ευρωπαϊκή περιοχή του, η οποία χάνει έδαφος στην προσπάθειά της για την εξάλειψη της ιλαράς, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) προχώρησε σε διευκρινήσεις:

Κατά τα έτη 2017 και 2018 επιδημία ιλαράς εκδηλώθηκε και στη χώρα μας όπως σε πολλές άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Συγκεκριμένα δηλώθηκαν στο Τμήμα Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης του ΕΟΔΥ 3259 κρούσματα ιλαράς, που αφορούσαν κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά, καθώς και νεαρούς  ενήλικες (25-44 ετών) από το γενικό πληθυσμό που ήταν επίνοσοι στην ιλαρά, μεταξύ των οποίων και ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι επαγγελματίες υγείας. Από 1η Ιανουαρίου 2019 έως και σήμερα, η επιδημία ιλαράς στη χώρα μας είναι σε ύφεση. Κατά το διάστημα αυτό έχει καταγραφεί μικρός αριθμός κρουσμάτων ιλαράς (συνολικά 28 κρούσματα) σε παιδιά από κοινότητες Ρομά αλλοδαπής εθνικότητας και ενήλικα άτομα με πρόσφατο ταξίδι σε ενδημικές χώρες. Εντός του 2019 δεν καταγράφηκε κανένας θάνατος από ιλαρά στη χώρα μας.

Κεντρικό σημείο της στρατηγικής πρόληψης της ιλαράς είναι ο συστηματικός εμβολιασμός που σε συνδυασμό με την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου αποτελούν τα πλέον ενδεδειγμένα μέτρα για τον έλεγχο της νόσου. Στο πλαίσιο αυτό, είναι αναγκαία η συνεχιζόμενη εγρήγορση των τοπικών  και εθνικών αρχών και των επαγγελματιών υγείας,  για τη συνέχιση της συστηματικής εφαρμογής του εμβολιασμού έναντι της ιλαράς τόσο στο γενικό πληθυσμό όσο και σε θύλακες του πληθυσμού με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ιλαρά καθώς και το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ (www.eody.gov.gr).