Σε ένα στενό και ελικοειδές σοκάκι που οδηγεί στον ποταμό Τίγρη, στο κέντρο της Βαγδάτης, χτυπά η πνευματική “καρδιά” της πρωτεύουσας του Ιράκ.

Πρόκειται για την οδό Al Mutanabbi, στο ιστορικό κέντρο της παλαιάς πόλης, ένας δρόμος γεμάτος βιβλιοπωλεία, υπαίθριους πωλητές βιβλίων και πολλών άλλων σχετικών δραστηριοτήτων. Ο δρόμος πήρε το όνομά του από τον κλασσικό Ιρακινό ποιητή Al-Mutanabbi του 10ου αιώνα.

Τα βιβλιοπωλεία υπάρχουν εδώ για πάνω από έναν αιώνα. Μαζί τους και ένα καφέ, απαραίτητο για μία τέτοια περιοχή, αλλά και σημείο συνάντησης Ιρακινών ποιητών, συγγραφέων, φιλοσόφων, αλλά και για πολιτικούς και τουρίστες.

Το βράδυ, τα βιβλία αφήνονται αφύλαχτα, στις δύο πλευρές του δρόμου. Παράξενο θα σκεφτεί κανείς. Όχι όμως οι Ιρακινοί που λένε: “Αυτός που διαβάζει δεν κλέβει και ο κλέφτης δεν διαβάζει”!

Μέσα στη δίνη της επέμβασης των ΗΠΑ και του πολέμου που ακολούθησε, ο δρόμος έγινε στόχος βομβιστικής επίθεσης. 26 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην οδό Al  Mutanabbi στις 5 Μαρτίου 2007. Η επίθεση έξω από το Shabandar Cafe κατέστρεψε ακόμη επιχειρήσεις και χιλιάδες βιβλία.

Παρά τις μεγάλες απώλειες, ο δρόμος απέκτησε και πάλι ζωή. Το Shabandar Cafe συνεχίζει να υπάρχει μέχρι σήμερα ως χώρος συγκέντρωσης διανοούμενων, με τον 85χρονο Al Khashali στο τιμόνι, έναν αιώνα μετά την ίδρυσή του το 1917, από τον προπάππο του σημερινού ιδιοκτήτη.

Πηγή: https://www.alfavita.gr/

Με πληροφορίες από: thecriticalspace.wordpress.com