Ήρθε η ώρα της κρίσεως, η σημαντική στιγμή, η «μητέρα των μαχών», πείτε το όπως θέλετε, αλλά αυτή την Κυριακή ότι «γράψει» η ψήφος μας, ως αποτέλεσμα, δεν ξεγράφει.

Μετά την απομάκρυνση από την κάλπη ουδέν λάθος αναγνωρίζεται.

Έχοντας λοιπόν αυτά ως δεδομένα, ο Κερκυραίος ψηφοφόρος, καλείται να επιλέξει και να δώσει εντολή στους ανθρώπους που θα κυβερνήσουν τους Δήμους σε βορρά, στη κεντρική Κέρκυρα και στα διαπόντια νησιά και στο νότο. Καθώς επίσης και στην Περιφέρεια Ιονίων νήσων. Σήμερα λοιπόν θα εκλεγούν οι νέες αυτοδιοικητικές αρχές, οι οποίες θα αναλάβουν την ευθύνη διαχείρισης των πραγμάτων για τα επόμενα 4 χρόνια.

Σήμερα είναι με λίγα λόγια, η κρίσιμη ψηφοφορία και όλοι οφείλουμε να προσέλθουμε στις κάλπες με βαρύ αίσθημα ευθύνης έναντι των παιδιών μας, του τόπου μας και του εαυτού μας. Και όπως έλεγε ο Λίνκολν «με την σφαίρα μπορείς να σκοτώσεις τον εχθρό σου, με την ψήφο σου, μπορείς να σκοτώσεις το μέλλον των παιδιών σου». Είμαι απολύτως σίγουρος ότι όλοι μας έχουμε αντιληφθεί την σοβαρότητα της σημερινής διαδικασίας και ο καθένας μας θα επιτελέσει το χρέος του. Πολύ περισσότερο στο νησί μας τα πράγματα είναι κρίσιμα και σοβαρά λόγω της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει ο τόπος το τελευταίο χρονικό διάστημα με τη διαχείριση των απορριμμάτων και ενδεχομένως να είναι ένα από τα ζητήματα που θα βαρύνει στην κρίση των ψηφοφόρων.

Όπως επίσης το γεγονός ότι δυστυχώς τα τελευταία χρόνια λείπει από τον τόπο μας τόσο η εκτέλεση, όσο και ο σχεδιασμός για μεγάλα έργα και για την κάλυψη των τεράστιων ελλειμμάτων στις υποδομές, όπως δρόμοι, σχολεία, αθλητικά κέντρα και στις πολιτιστικές υποδομές. Ισχύει επίσης, αυτό που έγραφα σε ένα τελευταίο σημείωμα, ότι δυστυχώς σε αυτή την προεκλογική περίοδο ο διάλογος ανάμεσα στους «μονομάχους» ή στους διεκδικητές του δημαρχιακού και περιφερειακού θώκου ήταν από «φτωχός» έως ανύπαρκτος. Όχι κυρίως με υπαιτιότητα των Μ.Μ.Ε αλλά περισσότερο με ευθύνη των υποψηφίων και των επικεφαλής των συνδυασμών.

Έλλειψε η πολιτική αντιπαράθεση, σε κόσμια πάντα επίπεδα, η αντιπαράθεση επιχειρημάτων και προτάσεων που θα έδινε τη δυνατότητα στο εκλογικό σώμα, να βγάλει πιο σαφή και απτά συμπεράσματα για τα προγράμματα και τον προγραμματικό λόγο των συνδυασμών για να κάνει την επιλογή του.

Δυστυχώς δεν έλειψαν και αυτή τη φορά, οι «κραυγές» και τα «φάλτσα», αλλά ευτυχώς μπορεί να ισχυριστεί κάποιος πως αυτά ήτα μεμονωμένα κι τα κυριότερο τέθηκαν στο περιθώριο και από το εκλογικό σώμα και από την συντριπτική πλειοψηφία των συνδυασμών. Με λίγα λόγια απομονώθηκαν.

Στην τοπική αυτοδιοίκηση θα πρέπει να γνωρίζουν όλοι οι υποψήφιοι Δήμαρχοι και Περιφερειάρχες, ότι δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι και την Δευτέρα το πρωί, θα πρέπει να καθίσουν όλοι μαζί και να συνεργαστούν για να αντιμετωπίσουν με αποτελεσματικότητα τα οξυμένα προβλήματα του τόπου μας. Άλλωστε αυτό επιβάλλει, ευτυχώς ή δυστυχώς θα το κρίνουμε στην πορεία και ο εκλογικός νόμος της απλής αναλογικής.

Μ το χέρι λοιπόν στην καρδιά εύχομαι σε όλους «καλό βόλι».

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στις «Επισημάνσεις της Κυριακής», 02-06-2019.