Υπό κανονικές συνθήκες όσοι εκλέγονται από τη λαϊκή βούληση και αναρριχώνται σε υψηλές θέσεις εξουσίας δεν έχουν τίποτε να φοβηθούν. Ίσα ίσα είναι άνθρωποι κύρους, ξεχώρισαν στον κοινωνικό στίβο, απολαμβάνουν την αποδοχή του λαού και καλούνται να τον υπηρετήσουν. Επομένως, σε θεωρητικό επίπεδο είναι κομμάτι από τη σάρκα της κοινωνίας. Η ύπαρξη πλήθους καλογυμνασμένων συνοδών γύρω τους ξενίζει και δημιουργεί απορίες.

Ωστόσο, το φαύλο πολιτικό σύστημα και τα διεφθαρμένα γρανάζια της εξουσίας καθιστούν την ύπαρξη σωματοφυλάκων των πολιτικών κάτι παραπάνω από αναγκαία. Αυτό που κυρίως φοβούνται είναι η αλήθεια που εκδικείται. Ακόμα και σε κοινωνίες πρωτόγονης ποιότητας, οι άνθρωποι με την αλάνθαστη κοινωνική τους διαίσθηση χαμογελούν ειρωνικά βλέποντας κενούς αριβίστες να καταλαμβάνουν υψηλές ιεραρχικά θέσεις. Κι αυτό το ειρωνικό χαμόγελο απλοϊκών ανθρώπων είναι η «εκδίκηση» της αλήθειας. Ο τρόπος που εκδικείται η αλήθεια είναι να υπάρχει.

Κι ο τρόπος αυτός είναι σκληρός. Σπάζει κόκκαλα, γιατί συνεχίζει να είναι, πέραν πάσης αμφισβήτησης, αυτονόητος και απαρασάλευτα γνήσιος. Πόσοι και ποιοί θα ζήλευαν σήμερα την καριέρα θλιβερών πολιτικών προσώπων που αποκαθηλώθηκαν καθολικά στη συνείδηση του απλού πολίτη; Η αλλαγή του κοινωνικού αισθητηρίου για την επιτυχία, όπως και των κριτηρίων για την αξιολόγηση της ποιότητας δε μετριέται ποσοτικά ή με δημοσκοπήσεις.

Είναι αλλαγή της οποίας η δυναμική συμπεραίνεται αυτονόητα από απροσδιόριστους παράγοντες όπως η σιωπή των μορφασμών, το σκοτείνιασμα των βλεμμάτων, το κούνημα με νόημα του κεφαλιού, η εσκεμμένη σιωπή… Το πλήθος λοιπόν των σωματοφυλάκων γύρω από τους διαχειριστές και νομείς της εξουσίας έχει ως κύριο ρόλο την προστασία από την «εκδίκηση» του ειρωνικού χαμόγελου απλών ανθρώπων, σοφών ωστόσο από πείρα και με αλάθητο κριτήριο…

Αλέξανδρος Σουλιώτης
Καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας
[email protected]

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ”Επισημάνσεις της Κυριακής” 18-03-2018.