Η γιορτή των αποφοιτήσεων στα ομογενειακά μας σχολεία είναι μία από τις πιο χαρούμενες και αισιόδοξες γιορτές στην Ομογένεια. Είναι μια γιορτή της γνώσης και της παιδείας. Είναι μια γιορτή της ελληνικότητας. Είναι μια γιορτή του μέλλοντος της Ομογένειας.

Μαζί με τα άλλα σχολεία που είχαν τις αποφοιτήσεις τους την προηγούμενη εβδομάδα, ήταν και το Λύκειο του Αγ. Δημητρίου στην Αστόρια και οι απόφοιτοι της 8ης Τάξης του σχολείου του Αγ. Νικολάου στο Φλάσινγκ.

Αξιοσημείωτο είναι ότι στην τελετή αποφοίτησης του Αγ. Δημητρίου κεντρικός ομιλητής ήταν ο Δρ Γεώργιος Γιανκόπουλος, διευθυντής Επιστημών της εταιρείας Regeneron Pharmaceuticals, Inc -έσοδα $5,8 δισ. και κέρδη $1,4 για το 2017- που είπε και τα εξής:
«Υπάρχουν υπερ-ήρωες και είναι εκεί έξω. Περπατάνε ανάμεσά μας, είναι συνηθισμένοι άνθρωποι, αλλά έχουν ξεχωριστά χαρίσματα. Σας προτρέπω να τιμήσετε τις θυσίες των γονέων σας, αλλά και των προγόνων μας. Είστε Ελληνες και είναι υποχρέωσή σας να πάτε εκεί έξω και να αλλάξετε τον Κόσμο, προς μια καλύτερη κατεύθυνση».
Ιδιαίτερη όμως εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι τρεις μαθητές του σχολείου του Αγ. Νικολάου στο Φλάσινγκ (3) έγιναν δεκτοί στο φημισμένο Γυμνάσιο Επιστημών του Μπρονξ (Bronx High School of Science), σύμφωνα με την καταχώρηση του σχολείου του Αγ. Νικολάου στην έκδοση του Σαββατοκύριακου της εφημερίδας μας, στην οποία αναγράφονται τα ονόματα των αποφοίτων και τα Γυμνάσια στα οποία θα φοιτήσουν.
Είναι οι μαθητές -με αλφαβητική σειρά- Γιώργος Μπαλής (George Balis), Μιχαήλ Νικολάου (Michael Nicolaou) και Μαρίνα Τιληγάδα (Tiligadas Marina). Θερμότατα συγχαρητήρια και στους τρεις.
Και δυο μαθητές, ο Γιώργος Δήμου (George Dimou) και Δημήτρης Ντόνας (Dimitri Donas), που μπήκαν στο Chaminade High School. Αξίζουν και σε αυτούς θερμά συγχαρητήρια. To Bronx High School of Science είναι, όπως προείπα, ένα φημισμένο σχολείο, ένα από τα καλύτερα στην χώρα.
Η είσοδος ενός μαθητή εκεί συνήθως σημαίνει μια πολύ καλή σταδιοδρομία. Τους τελευταίους μήνες έχουν γραφτεί πολλά για το Γυμνάσιο αυτό, γιατί ο αριθμός των μαθητών από μειονότητες -Αφροαμερικανών και Ισπανόφωνων- έχει μειωθεί πολύ.
Προτείνονται δε, διάφορες ευνοϊκές για τις μειονότητες ρυθμίσεις, ώστε να αυξηθεί ο αριθμός τους.

Δυστυχώς, δεν βλέπω την συνεργασία μεταξύ των δυο σχολείων, του Αγ. Δημητρίου και του Αγ. Νικολάου, που θα περίμενε κανείς ότι θα υπήρχε. Ενα μόνο παιδί, ο Αλέξανδρος Μουσκάς, πηγαίνει -αν είναι αυτό- στον Αγ. Δημήτριο (St. Demetrios Prep), δεν μπόρεσα Κυριακή να βρω κανέναν για να εξακριβώσω ότι όντως είναι το σχολείο του Αγ. Δημητρίου.
Αλλά και να είναι, δεν είναι αρκετό. Σίγουρα θα μπορούσε να βρεθεί τρόπος στενότερης συνεργασίας μεταξύ του Αγ. Νικολάου και του Αγ. Δημήτριου.
Δεν θα έπρεπε να συνεργάζονται στενά και αρμονικά τα δυο αυτά σχολεία μας;