Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε, αργά το βράδυ στις 26 Μαϊου, και αφού όλοι αναρωτιούνταν τι είχε γίνει, ότι υπό το βάρος της εκλογικής συντριβής που υπέστη θα προκήρυττε πρόωρες εκλογές.

Επρόκειτο για μια σωστή απόφαση, που παράλληλα τιμούσε και το δημοκρατικό πολίτευμα της χώρας.

Αρχικά είχε λεχθεί ότι οι εκλογές θα γινόντουσαν είτε στις 23 είτε στις 30 Ιουνίου.

Μετά, υπό το πρόσχημα των… Πανελληνίων Εξετάσεων, τις καθόρισαν για τις 7 Ιουλίου.

Ίσως να ήθελε να δώσει την ευκαιρία σε εμάς τους απόδημους, που θα κάνουμε διακοπές στα χωριά μας, να … ψηφίσουμε. Αυτό κι αν δεν είναι θεία δίκη!

Ενώ λοιπόν η κυβέρνησή του βρίσκεται υπό παραίτηση -κάποτε διόριζαν Υπηρεσιακές Κυβερνήσεις στις προεκλογικές περιόδους- ο Υπουργός Άμυνας προγραμματίζει επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον την ερχόμενη Τρίτη.

Το σημαντικότερο και παράλληλα πολύ περίεργο είναι ότι μετά από ένα Υπουργικό Συμβούλιο χθες που κράτησε ώρες ανακοινώθηκε ο διορισμός νέας προέδρου και νέας εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, μέχρι τις 30 Ιουνίου που λήγει η θητεία των ανώτατων δικαστικών.

Ο κ. Τσίπρας και η ομάδα του έδειξαν πολλές φορές αντιδημοκρατικές τάσεις. Πολλές φορές με τις αποφάσεις τους μας έκαναν να αναρωτηθούμε πού το πηγαίνουν.

Όμως, η απόφαση τούτη, εν μέσω προεκλογικής περιόδου, εγείρει πολλά και σκοτεινά ερωτήματα.

Το σημαντικότερο από αυτά είναι το γιατί; Τι είναι αυτό που τους κάνει να θέλουν με αυτό τον λυσσαλέο τρόπο να προβούν στους διορισμούς λίγο πριν τις εκλογές;

Μήπως αποτελεί αυτό αντάλλαγμα για υπηρεσίες που οι επιλογές τους πρόσφεραν στην κυβέρνηση;

’Η μήπως ο κ. Τσίπρας με τον διορισμό τους πιστεύει ότι μπορεί να τον προστατεύσουν από κάτι; Κι αν ναι, από τι; Τι τον φοβίζει;

Τα ερωτήματα αυτά, όσο βαριά κι αν ακούγονται, πηγαίνουν στην καρδιά της υπόθεσης.

Σίγουρα o κ. Τσίπρας δεν κόπτεται, ένα μήνα πριν από τις εκλογές, να διορίσει τις συγκεκριμένες δικαστικούς για να προστατεύσει την ανεξαρτησία και την αποτελεσματικότητα της δικαστικής εξουσίας.

Το ερώτημα τώρα είναι τι θα κάνει ο καθηγητής της Νομικής και πρόεδρος της χώρας, Προκόπης Παυλόπουλος.

Θα υπογράψει το Προεδρικό Διάταγμα με αποτέλεσμα να γίνει συνένοχος ή θα αρνηθεί, όπως πιστεύουμε ότι θα κάνει και θα σώσει έτσι την τιμή και του αξιώματός του και της Δικαιοσύνης της χώρας;

Αντώνης Η. Διαματάρης
Εκδότης / Διευθυντής, Εθνικού Κήρυκα