Σε μια θεόσταλτη, δυναμική «Άνοιξη» φαίνεται να μπαίνει η Κοινότητά μας μετά από μια μακρά περίοδο υποχώρησης.
Μια «Άνοιξη» που την έχει ανάγκη η ίδια, αλλά και η Ελλάδα, καθώς και πολλές Κοινότητες μας ανά τον Κόσμο.
Ίσως να μην είναι σαφές διά γυμνού οφθαλμού, αλλά για μένα είναι βέβαιο ότι υπάρχει μια αναμφισβήτητη αλληλεξάρτηση μεταξύ της Ελλάδας και των Κοινοτήτων στο εξωτερικό, μια παράλληλη πορεία, έστω κι αν αυτή εκδηλώνεται με κάποια χρονική διαφορά της μίας από την άλλη.

Καθοριστικό ρόλο στην αλλαγή πορείας, από την φθίνουσα στην αναβάθμιση και την ανασυγκρότηση με έναν οργασμό δραστηριοτήτων και αποφάσεων, παίζει αναμφισβήτητα ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος.
Με όλο και πιο αυξανόμενη ταχύτητα, μετά την αναγκαστικά πιο αργή αρχική περίοδο, ο Αρχιεπίσκοπος προβαίνει στην αποκατάσταση της αξιοπιστίας και διαφάνειας στην Αρχιεπισκοπή -όχι γιατί πραγματικά και κατ’ ανάγκη απουσίαζε ή φέρει άμεση ευθύνη γι’ αυτό ο πρώην Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος, αλλά γιατί η οικονομική κρίση και οι χειρισμοί για την κατασκευή του ιερού ναού του Αγ. Νικολάου έδωσαν μια δικαιολογημένη λαβή προς αμφισβήτηση- και στην οργανωτική αναβάθμιση και ανασύνταξη της Αρχιεπισκοπής.
Σε μια ανάλογη φθίνουσα κατάσταση είχε περιέλθει τα τελευταία χρόνια και η πρεσβεία στην Ουάσιγκτον. Και δεν αναφέρομαι μόνο στην κατάσταση της κτιριακής της υποδομής.
Ηθελημένα απομονωμένη από την Ομογένεια, ήταν ανήμπορη να αξιοποιήσει όσο θα μπορούσε το ένα από τα δυο μεγάλα της ατού στην εκπλήρωση της αποστολής της, την μοναδική ευκαιρία που της παρουσίαζε η ύπαρξη της Κοινότητάς μας στην Αμερικανική Συμπολιτεία.
Και να που με την αλλαγή κυβέρνησης και πορείας στην Ελλάδα πρέσβης αναλαμβάνει η κ. Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου. Μια ικανότατη διπλωμάτης, με ρίζες στις ΗΠΑ, η οποία γνωρίζει και αναγνωρίζει την σημασία και τον ρόλο της Ομογένειας, τόσο όσον αφορά την Ελλάδα, όσο και τις σχέσεις της Ελλάδας με τις ΗΠΑ. (Σ.Σ.: Σπούδασε στις ΗΠΑ, υπηρέτησε στο προξενείο στη Νέα Ορλεάνη, στη Λουιζιάνα, ως γενική πρόξενος στο Τορόντο και διετέλεσε αναπληρώτρια μόνιμη αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ).

Έγραφα σε ένα πρόσφατο tweet (για όσους επιθυμούν να με ακολουθούν @AHDiamataris), ότι: «Η κ. Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου επέδωσε τα διαπιστευτήριά της στον πρόεδρο Τραμπ αναλαμβάνοντας επίσημα τα καθήκοντά της ως η νέα πρέσβης της Ελλάδας στις ΗΠΑ. Έχοντας συνεργαστεί με την κ. Παπαδοπούλου, πιστεύω πως δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερη επιλογή για την νευραλγική αυτή θέση».
Εδώ λοιπόν ανοίγεται μια νέα μεγάλη ευκαιρία.
Μπορεί να δημιουργηθεί ένας πολλαπλασιαστής, ικανός να αποδώσει πλούσιους καρπούς από τη συνεργασία μεταξύ του Αρχιεπισκόπου και λαϊκών ομογενειακών παραγόντων και της πρέσβεως.
Ένας πολλαπλασιαστής, τόσο όσον αφορά τον ελλαδικό χώρο σ’ αυτή την κρίσιμη ιστορική συγκυρία -και να γίνω απόλυτα σαφής εννοώ την ελληνοτουρκική κρίση- αλλά και την αναβάθμιση και σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και της Κοινότητάς μας.

Καλωσορίζουμε λοιπόν την πρέσβη Παπαδοπούλου στις ΗΠΑ και της ευχόμαστε κάθε επιτυχία στην αποστολή της.