Στο πρόβλημα των απορριμμάτων στο Νομό μας Κέρκυρα αναφέρθηκε ο Βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αυλωνίτης, τονίζοντας ότι είναι και πολιτικό και πως άμεσα θα αναφέρει αναλυτικά τις θέσεις του.

Η δήλωση του είναι η εξής: «Χθες για πρώτη φορά είχα την τιμή να μιλήσω στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής που επεξεργάζεται το νομοσχέδιο του Υπουργείου Επικρατείας για το επιτελικό κράτος. Θα μου δοθεί άμεσα η δυνατότητα να αναρτήσω τις θέσεις που εξεφρασα αλλά και σχετικό βίντεο.
Το πρόβλημα όμως για το νησί μας δεν είναι εντός της Βουλής αλλά στους δρόμους της Κέρκυρας. Το απορρίμματα σχηματίζουν ανεξέλεγκτες χωματερές. Η εικόνα είναι οικτρή. Να θυμίσω ότι η πρώτη δημόσια ενέργεια μου , πριν καν ορκιστώ, ήταν η πρόταση μου για την διενέργεια κοινής συνάντησης όλων των θεσμικών προσώπων της Κέρκυρας προς εύρεση λύσης, την οποία εξ υπαρχής τόνισα ότι είναι κυρίως νομική και ταυτόχρονα πολιτική. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη και βλέπω ότι αναζητούνται προτάσεις η αποφάσεις που εξ αντικειμένου δεν προσφέρουν άμεση λύση στο όλο πρόβλημα. Οι παραινέσεις του Υπουργού Εσωτερικών να απευθυνθεί ο Δήμος Κέρκυρας προς την Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων και η ευχή του προς τον δήμαρχο να μαζέψει τα απορρίμματα, δεν αποτελούν λύση αλλά, ίσως , υπεκφυγή.. Οι Ανεξάρτητες Αρχές δεν εντέλλονται από την κυβέρνηση και δεν υποκαθιστούν την αυτοδιοίκηση ούτε το κράτος. Λειτουργούν ελεγκτικά και προτείνουν λύσεις. Δεν μαζεύουν τα σκουπίδια . Όταν το κράτος και μόνο το κράτος διαπιστώνει ότι κινδυνεύει η δημόσια υγεία και η οικονομία ενός τόπου και βλέπει ότι η αυτοδιοίκηση δεν μπορεί, τότε ΕΝΕΡΓΕΙ . Αποφασίζει και εκτελεί τις ΑΠΟΦΆΣΕΙΣ του. Τα όποια νομικά εμπόδια αίρονται και ξεπερνιούνται , μη αποκλειόμενης, φυσικά , και της παραπάνω ανεξάρτητης αρχής , αρκεί όμως να υπάρχει κυβερνητική αποφασιστικότητα, την οποία, δυστυχώς, δεν βλέπω.
Όσο με αφορά το όλο πρόβλημα , θα προβώ, ως βουλευτής και στα διακριτά πλαίσια της αρμοδιότητας μου, στις απαραίτητες ενέργειες ΆΜΕΣΑ. Οι ενέργειες μου θα ανακοινωθούν σύντομα».