Σαράντα πέντε χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την βάρβαρη τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

20 Ιουλίου το 1974, η τραγικότερη μέρα στην σύγχρονη ιστορία της Κύπρου. 45 χρόνια από την μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής. Η Τουρκία εισέβαλε στο νησί σπέρνοντας το θάνατο και την καταστροφή ενώ οι πληγές που προκάλεσε ο Αττίλας, παραμένουν ακόμη ανοικτές.

Ο ήχος των σειρήνων σήμερα στις 05:30, όπως ήχησαν και την μαύρη εκείνη ημέρα, έτσι και σήμερα ξύπνησαν στον κυπριακό Ελληνισμό μνήμες από την αποφράδα ημέρα της 20ης Ιουλίου 1974, όταν στις ακτές της Κερύνειας άρχιζε η τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

Οι Τούρκοι σκότωσαν, βίασαν, λεηλάτησαν, εκτόπισαν και συνεχίζουν να κατέχουν με τη βία το 37% του εδάφους.Πέραν της οικονομικής καταστροφής, αποτέλεσμα της τουρκικής εισβολής και τη βίαιης μετακίνησης πληθυσμού, περισσότερα από 3.000 άτομα σκοτώθηκαν. Χιλιάδες οι νεκροί, εκατοντάδες οι αγνοούμενοι της κυπριακής τραγωδίας. Η χώρα παραμένει διαιρεμένη. Οι μέχρι σήμερα προσπάθειες για επανένωσή της σε μια δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία δεν έχουν καταλήξει ακόμα, λόγω των απαράδεκτων τουρκικών αξιώσεων.

Η Τουρκία, με πρόσχημα το πραξικόπημα της Χούντας των Αθηνών, εισβάλλει το νησί, σηματοδοτώντας την έναρξη της τουρκικής εισβολής. Τουρκικά πολεμικά αεροπλάνα εξαπολύουν βόμβες με στόχο την Εθνική Φρουρά αλλά και αμάχους. Σχεδόν τέσσερις χιλιάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν, εκατοντάδες αγνοούνται και διακόσιες χιλιάδες εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους.

Ισxυρίστηκαν, ότι δεν επρόκειτο για εισβολή, αλλά για «ειρηνική επέμβαση», με σκοπό την επαναφορά της συνταγματικής τάξης στην Κύπρο, που είχε καταλυθεί από το πραξικόπημα κατά του Μακαρίου (15 Ιουλίου 1974). Ο κυπριακός ελληνισμός, θυμάται και συνεχίζει τον αγώνα για δικαίωση. Η εικόνα των εκατοντάδων Τούρκων αλεξιπτωτιστών στον τουρκοκυπριακό θύλακα Λευκωσίας Κιόνελι, τρομακτική.

Οι πρώτοι Τούρκοι εισβολείς πάτησαν το πόδι τους στην αφύλακτη Κερκόπορτα, στην ακτή του Πέντε Μίλι. Στη Νέα Υόρκη το Συμβούλιο Ασφαλείας συνέρχεται εκτάκτως, η Τουρκία όμως αγνοεί τα ψηφίσματα που την καλούν να αποσύρει τις δυνάμεις της από την Κύπρο. Αντίθετα παραβιάζοντας διαδοχικές συμφωνίες για κατάπαυση του πυρός, εδραιώνει τα τετελεσμένα επί του κυπριακού εδάφους.ο έγκλημα ολοκληρώνεται τον Αύγουστο, με τη δεύτερη φάση της τουρκικής εισβολής. Την κατάληψη της Αμμοχώστου, της Καρπασίας, της Μεσαορίας και της Μόρφου.

Τον Νοέμβριο του 1983, η Τουρκία υποκίνησε και επιδοκίμασε τη «μονομερή ανακήρυξη ανεξαρτησίας» στην κατεχόμενη περιοχή από την τουρκοκυπριακή ηγεσία. Η ούτω καλούμενη «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» («ΤΔΒΚ») δεν έχει αναγνωριστεί από κανένα άλλο κράτος, πλην της Τουρκίας, η οποία ασκεί τον ουσιαστικό έλεγχό της. Τα ψηφίσματα 541 (1983) και 550 (1984) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδίκασαν με κατηγορηματικό τόπο τη μονομερή αυτή ενέργεια, την κήρυξαν άκυρη, ζήτησαν την απόσυρσή της και κάλεσαν όλα τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ να μην αναγνωρίσουν την παράνομη αυτή οντότητα.

Πηγή: ΑΝΤ1 Κύπρου