Συνέντευξη τύπου για δυο σημαντικές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο εορτασμού της 154ης επετείου της Ένωσης της Επτανήσου με την Ελλάδα δόθηκε την Πέμπτη το μεσημέρι στο Ιστορικό Δημαρχείο.

Πρόκειται για τη συναυλία του «Ύμνου εις την Ελευθερίαν» του Μάντζαρου από τη Χορωδία Κερκύρας, σε διεύθυνση Χριστίνας Καλλιαρίδου και τα εγκαίνια της έκθεσης «Ιωάννης Καποδίστριας: ο Κερκυραίος πρώτος Κυβερνήτης της Ελλάδας» στην Πινακοθήκη Δήμου Κέρκυρας.

Ο Δήμαρχος Κώστας Νικολούζος έκανε αρχικά μιαν αναφορά στο ιστορικό της επετείου της 21ης Μαΐου, ο εορτασμός της οποίας περιλαμβάνει εφέτος – όπως είπε – «δυο  εξαιρετικά γεγονότα». Το πρώτο είναι η πρώτη ολοκληρωμένη εκτέλεση της πολυφωνικής (τρίτης) εκδοχής του «Ύμνου εις την Ελευθερίαν» του Ν. Χ. Μάντζαρου, σε ποίηση Διονυσίου Σολωμού,  το χειρόγραφο του οποίου, πολύτιμο τεκμήριο ιστορικής αξίας, ανήκει στο Δήμο από τον οποίο και φυλάσσεται. Δήλωσε δε σίγουρος ότι η συναυλία της Κυριακής θα είναι «το μαγικό αποτέλεσμα» μιας συνολικής προσπάθειας ο σπόρος της οποίας ρίχτηκε από τον επίτιμο καθηγητή του Ιονίου Πανεπιστημίου Χάρη Ξανθουδάκη. Το δεύτερο γεγονός είναι η έκθεση για τον Ιωάννη Καποδίστρια που θα εγκαινιαστεί τη Δευτέρα, στις 5.30 το απόγευμα, στη Δημοτική Πινακοθήκη από τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση. Η έκθεση αυτή αποτελεί μεταφορά μεγάλου μέρους της έκθεσης της Βουλής στις πόλεις του Δικτύου Καποδίστρια, εμπλουτισμένη στην Κέρκυρα από τεκμήρια κερκυραϊκού ενδιαφέροντος.

Τέλος, ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στη Γενική Συνέλευση του Δικτύου Καποδίστρια που θα γίνει την Τρίτη 22 Μαΐου, στο Ιστορικό Δημαρχείο, συμπίπτει με την ανάληψη της προεδρίας του Δικτύου από την Κέρκυρα για τη διετία 2018 – 2019 και θα ασχοληθεί με θέματα επέκτασης του Δικτύου και προβολής και ανάδειξης του έργου του Κυβερνήτη.

Ειδικότερη αναφορά στην έκθεση έκανε ο Πρόεδρος της Πινακοθήκης Δήμου Κέρκυρας Λεωνίδας Παγκράτης. Όπως είπε, η έκθεση ακολουθεί το αφήγημα της έκθεσης της Βουλής,  από την οποία προέρχονται οι ψηφιακές αναπαραγωγές των τεκμηρίων,  ενώ  – σε συνεργασία με τη Βιβλιοθήκη της Βουλής – έχει εμπλουτιστεί με «κερκυραϊκά» τεκμήρια που παραχωρήθηκαν πρόθυμα από φορείς και ιδιώτες, όπως τα Γενικά Αρχεία Κέρκυρας, η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη, η Αναγνωστική Εταιρεία, η Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών, η Μητρόπολη, το Μουσείο Καποδίστρια, η Φιλαρμονικής Εταιρεία Κερκύρας, το Μουσείο Χαρτονομισμάτων της Alpha Bank, ο συλλέκτης Σπύρος Γαούτσης, ο Στρατής Ανδρεάδης και η οικογένεια Αλέκου Κόσκορου. Η έκθεση λειτουργεί στην αίθουσα Μόνιμης Συλλογής της Πινακοθήκης και θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του χρόνου.

Τέλος, ο Πρόεδρος της Χορωδίας Κερκύρας, Τάκης Μεταλληνός, αναφέρθηκε στην προετοιμασία της Ανδρικής Χορωδίας επί ένα χρόνο για τη συναυλία της Κυριακής, τονίζοντας: «είμαστε πλέον έτοιμοι να  ανταποκριθούμε τόσο στις απαιτήσεις του έργου όσο και στην εμπιστοσύνη που μας έδειξε ο Δήμος». Προσέθεσε πως η μελέτη και η επιστημονική αποκατάσταση του χειρογράφου του Μάντζαρου έγινε από τον καθηγητή Μουσικής Κώστα Ζερβόπουλο και ευχαρίστησε το Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο για την ευκαιρία που έδωσαν στη Χορωδία Κερκύρας.