Αεροσκάφος της FRONTEX, που εκτελούσε περιπολία ανοιχτά των ιταλικών ακτών, εντόπισε σκάφος, έμφορτο με μεγάλη ποσότητα δεμάτων φυτικής κάνναβης.

Λόγω του εντοπισμού του, το σκάφος κατευθύνθηκε προς τις Αλβανικές ακτές, διερχόμενο από τη θαλάσσια περιοχή δυτικά των Οθωνών.
Ακολούθησε άμεση κινητοποίηση των λιμενικών αρχών για τον εντοπισμό του υπόπτου σκάφους και  για την εν λόγω περιοχή απέπλευσαν πέντε περιπολικά σκάφη της Ελληνικής Ακτοφυλακής, αεροσκάφος και ελικόπτερο με ελεύθερους σκοπευτές της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών, ενώ στην επιχείρηση συνέδραμαν και εναέρια μέσα FRONTEX.

Το απόγευμα εντοπίστηκε το ύποπτο σκάφος από περιπολικό του Λιμενικού και ακολούθησε καταδίωξη, κατά την οποία οι επιβαίνοντες στο σκάφος, έριχναν τα δέματα των ναρκωτικών στη θάλασσα. Η καταδίωξη συνεχίστηκε και εντός αλβανικών χωρικών υδάτων, κατόπιν και σχετικής άδειας των Αλβανικών Αρχών. Προς παροχή συνδρομής στην επιχείρηση κατέπλευσαν και σκάφη της Ιταλικής Ακτοφυλακής, ενώ είχαν ήδη κινητοποιηθεί και οι Αλβανικές Αρχές.

Ως αποτέλεσμα της ευρείας καταδίωξης, το ύποπτο σκάφος προσάραξε με μεγάλη ταχύτητα σε βραχώδη ακτή της Αλβανίας, με συνέπεια να παρουσιάσει εισροή υδάτων, ενώ οι τρεις επιβαίνοντες ετράπησαν σε φυγή. Το σκάφος ρυμουλκείται από περιπολικά σκάφη της Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Μέχρι στιγμής, έχουν εντοπιστεί και περισυλλεγεί από περιπολικά σκάφη του Λιμενικού 110 δέματα με ναρκωτικές ουσίες και δώδεκα δέματα αντίστοιχα από ιταλικά σκάφη, το συνολικό βάρος των οποίων, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ανέρχεται περίπου στους δύο τόνους.
Οι έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών και τυχόν υπόλοιπων ναρκωτικών ουσιών συνεχίζονται, σε συνεργασία με τις ιταλικές και τις αλβανικές Αρχές.