Το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο (ΩΚΚ) ή απλά «Ωνάσειο» είναι πρότυπο νοσοκομείο, εξειδικευμένο στις παθήσεις της καρδιάς ενηλίκων και παίδων, και αποτελεί δωρεά του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης» στο ελληνικό Δημόσιο. Είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου (ΝΠΙΔ) μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και λειτουργεί υπό την εποπτεία του ελληνικού Υπουργείου Υγείας. Βρίσκεται στην Καλλιθέα της Αθήνας, στο τέρμα της λεωφόρου Ανδρέα Συγγρού (Συγγρού 356).

Το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο αποτέλεσε το σκηνικό όπου διαδραματίστηκε η τελευταία πράξη του ενεργού πολιτικού βίου του Ανδρέα Παπανδρέου, πρωθυπουργού της Ελλάδας και πρωταγωνιστή της δημόσιας ζωής της επί δεκαετίες. Για 4 μήνες, από την Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 1995 έως την Πέμπτη 21 Μαρτίου 1996 ο Α. Παπανδρέου νοσηλεύτηκε στο Ωνάσειο, υποβάλλοντας την παραίτησή του στις 15 Ιανουαρίου του 1996.

Ένας από τους στόχους του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης» (το οποίο ιδρύθηκε το 1975 από την κόρη του Αριστοτέλη Ωνάση, Χριστίνα) ήταν και η δημιουργία σύγχρονου καρδιοχειρουργικού κέντρου στην Αθήνα, καθώς, ενώ οι καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις είχαν ήδη αρχίσει να πραγματοποιούνται στην Ελλάδα, οι δυνατότητες των κρατικών νοσοκομείων δεν μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες του ελληνικού πληθυσμού, με αποτέλεσμα την συνεχώς αυξανόμενη έξοδο μεγάλου αριθμού καρδιοπαθών στο εξωτερικό.

Οι εργασίες ανέγερσης ξεκίνησαν τον Οκτώβριο του 1987 (τον θεμέλιο λίθο τοποθέτησε στις 8 Οκτωβρίου 1987 ο τότε πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου, που έμελλε να είναι ο διασημότερος ασθενής του Ωνασείου) και ολοκληρώθηκαν τον Σεπτέμβριο του 1992. Στις 6 Οκτωβρίου 1992 έγινε η επίσημη έναρξη της λειτουργίας του Κέντρου.

Το Ωνάσειο κόστισε συνολικά 75 εκατομμύρια δολλάρια (με την ισοτιμία που ίσχυε το 1992) και βρίσκεται σε έκταση 8.000 τ.μ. Ένα μεγάλο μέρος του συνολικού κόστους διατέθηκε για τον εφοδιασμό του Κέντρου με τα πιο προηγμένα τεχνικά μέσα λειτουργίας και τα πιο σύγχρονα επιστημονικά όργανα.

Πηγή: www.sansimera.gr