Ουσιαστικά βιώνουμε τις μέρες μιας προαναγγελθείσας τραγωδίας όσον αφορά το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων στο νησί. Οι αστοχίες, οι ολιγωρίες και η ατολμία που επέδειξε η αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού, με μεγαλύτερη ευθύνη του Δήμου, έχουν δημιουργήσει μια «ωρολογιακή» βόμβα, που αν σκάσει, είναι ζήτημα χρόνου να σκάσει αν δεν απενεργοποιηθεί άμεσα, θα έχει τεράστιες οικολογικές, υγειονομικές για την δημόσια υγεία και οικονομικές συνέπειες με την δυσφήμιση του τουριστικού μας προορισμού.

Τρία χρόνια και κάτι μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της σημερινής δημοτικής αρχής, αποδεικνύεται, δυστυχώς, με τον πιο περίτρανο τρόπο ότι, μετά την άρνηση να συνεχίσει τη διαδικασία των ΣΔΙΤ για την κατασκευή του εργοστασίου ολοκληρωμένης διαχείρισης, δεν διέθετε σχέδιο ή αντιπρόταση. Και όχι μόνο αυτό, ενώ καθυστέρησε περίπου 1,5 χρόνο για να θέσει σε λειτουργία την ενδιάμεση φάση με την συστοιχία του δεματοποιητή, δεν μερίμνησε να επικαιροποιήσει, αφού προηγουμένως αγόραζε την μελέτη των ΣΔΙΤ για να μπορέσει να διεκδικήσει χρηματοδότηση για την κατασκευή του εργοστασίου είτε από το ΕΠΠΕΡΑΑ, είτε από άλλη χρηματοδοτική πηγή. Όπως έκανε η Ζάκυνθος και ήδη έχει χρηματοδοτηθεί από το ΕΠΠΕΡΑΑ με 20 εκατομμύρια ευρώ για την κατασκευή της ολοκληρωμένης διαχείρισης στη θέση Λίβα.

Και μέχρι να γίνουν όλα αυτά, δηλαδή επικαροποίηση μελέτης, αδειοδοτήσεις, διαγωνισμοί για την μελέτη και για την κατασκευή του έργου, που χρειάζεται ένα διάστημα στην καλύτερη των περιπτώσεων 3-4 ετών τι κάνουμε; Τι γίνεται;

Ο ΧΥΤΑ Τεμπλονίου, όπου λειτουργεί ο δεματοποιητής ο χώρος έχει κορεσθεί και δεν χωρούν άλλα δέματα. Ο ΧΥΤΥ στη Λευκίμμη δεν έχει αδειοδοτηθεί μέχρι σήμερα και είναι άγνωστο αν και πότε θα αδειοδοτηθεί. Στους Παξούς ήδη «περιμένουν» 600 περίπου τόνοι απορρίμματα να εναποτεθούν στο ΧΥΤΑ, ενώ σήμερα η ημερήσια «παραγωγή» απορριμμάτων στο νησί είναι περίπου 100 τόνοι και σε δύο περίπου μήνες με την έναρξη της τουριστικής περιόδου θα αυξηθούν σε 300 τόνους ημερησίως. Αλήθεια ποιος είναι σε θέση να λύσει με αξιοπιστία και εμπρόθεσμα αυτή την εξίσωση.

Η δημοτική αρχή φαίνεται ότι είναι προσανατολισμένη να λειτουργήσει ο ΧΥΤΥ Λευκίμμης παρά τις δημόσιες διαβεβαιώσεις και δεσμεύσεις ότι «χωρίς κοινωνική συναίνεση δεν πρόκειται να λειτουργήσει». Εκ των πραγμάτων φαίνεται ότι η λύση είναι η μεταφορά των δεμάτων εκτός Κέρκυρας, αλλά για να μετουσιωθεί σε εφικτή λύση και εφαρμόσιμη πρέπει να υπερκερασθούν δυο εμπόδια. Πρώτον να βρεθεί αποδέκτης, που να δέχεται να δέματα και δεύτερον, να είναι οικονομικά προσιτή η διαδικασία της μεταφοράς. Α, υπάρχει και ένα τρίτο εμπόδιο, θα πρέπει να εγκριθεί από την Γραμματεία Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων η μεταφορά των απορριμμάτων εκτός νησιού.

Δυστυχώς οι κόκκοι άμμου στην κλεψύδρα έχουν εξαντληθεί και επίσης δυστυχώς, φαίνεται από τις αντιδράσεις και την χαλαρότητα αντιμετώπισης της έκτακτης αυτής κατάστασης, η δημοτική αρχή να μην έχει αντιληφθεί την τραγικότητα των στιγμών. Η υπεραισιοδοξία που χαρακτηρίζει, τόσο τις δηλώσεις του Δημάρχου, όσο και του Αντιδημάρχου Καθαριότητας και Προέδρου του ΣΥΔΙΣΑ σε καμία των περιπτώσεων δεν μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι εδράζεται σε μια πραγματική βάση που σχετίζεται με την εξέλιξη των πραγμάτων. Ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει. Ας ελπίσουμε ότι έστω και την ύστατη ώρα θα σωθεί η παρτίδα και η πατρίδα.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στις ‘’Επισημάνσεις της Κυριακής’’ 21-01-2018.