Επειδή δυστυχώς διαπιστώνω έλλειψη αντιπολίτευσης, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, θα προσπαθήσω να «διαβάσω» ανάποδα την Πρωθυπουργική ομιλία και να καταλήξω στο ασφαλές συμπέρασμα, ότι το πολυδιαφημισμένο Αναπτυξιακό(;) Συνέδριο, άφησε ως όφελος, σχεδόν, το απόλυτο μηδέν στο νησί μας.

Έχω μια απορία, οι Νομαρχιακές Επιτροπές του Κ.Κ.Ε, του ΠΑΣΟΚ, της ΔΗΜΑΡ, του Ποταμιού, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης γενικότερα, συμφωνούν με τα όσα είπε ο πρωθυπουργός; Γιατί σιωπούν; Αλλά όχι μόνο αυτές οι Νομαρχιακές Επιτροπές αλλά και η νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ,  θα έπρεπε να βγάλει μια ανακοίνωση με τα όσα είπε και κυρίως με τα όσα ΔΕΝ είπε ο Πρωθυπουργός, εάν πραγματικά αγαπούσαν τον τόπο τους.

Αφού λοιπόν δεν υπάρχει αντιπολίτευση, ας «ενδυθώ» τον ρόλο της λαϊκής αντιπολίτευσης, για όσα ΔΕΝ είπε, ο Αλέξης Τσίπρας και κυρίως για όσα ΔΕΝ δεσμεύτηκε ότι θα κάνει για την Κέρκυρα και τα Επτάνησα.

Να ξεκινήσω από το τομέα των Υποδομών.

Είπε ο Πρωθυπουργός ότι θα προχωρήσει ο άξονας βορά – νότου.

Δεν είπε πως θα γίνει αυτό, δεν όρισε χρονικό ορίζοντα, ούτε χρηματοδοτικές πηγές και κυρίως αν υπάρχουν μελέτες. Από πού θα χρηματοδοτηθούν οι παρακάμψεις; Για παράδειγμα η παράκαμψη Τρία Γεφύρια – Ποντή στοιχίζει πάνω από 80 εκατομμύρια ευρώ, από πού θα βρεθούν αυτά τα χρήματα; Η παράκαμψη Τρία Γεφύρια – Χρυσσίδα στοιχίζει πάνω από  30 εκατομμύρια γιατί τα εδάφη στην Κατακαλού είναι σαθρά και πρέπει να γίνουν υποστηρικτικά έργα. Υπάρχουν αυτά τα χρήματα; Από το Π.Ε.Π σίγουρα όχι. Από άλλη πηγή; Και επιμένω μελέτη υπάρχει. Όχι προμελέτη, μελέτη. Άρα πότε θα γίνει; Στο αιώνα τον άπαντα; Με την παράκαμψη Σκριπερού που απεντάχθηκε, τι θα γίνει; Νέα μελέτη, διαβούλευση με τον κόσμο που αντιδρά και χρηματοδότηση. Ή θα δώσει το έργο σε έναν μεγαλοεργολάβο και θα πληρώνουμε διόδια για να πάμε από το νότο στο βορά; Και αυτό θα μπορούσε να γίνει, αλλά ας μας το πει.

Είπε ο Πρωθυπουργός ότι θα ρυθμιστούν τα ζητήματα των λιμανιών.

Δεν είπε ο Πρωθυπουργός τι θα γίνει με το τουριστικό καταφύγιο στο Καφέ Γυαλί, από πού θα χηματοδοτηθεί και αν βεβαίως χρηματοδοτηθεί η δεύτερη φάση του έργου, δηλαδή ο προσήνεμος μόλος, αλλά και με τι χρήματα και πως θα απομακρυνθεί ο αγωγός που εκβάλει στην λιμενική δεξαμενή με λύματα. Ούτε βεβαίως τι θα γίνει με τα χερσαία έργα. Κουβέντα.

Δεν είπε ο Πρωθυπουργός κουβέντα για τα «ορφανά» λιμάνια. Θα παραχωρηθούν στο Δήμο; Και αν ναι πως θα τα συντηρεί ο Δήμος; Προβλέπεται νομοθετική ρύθμιση για να μπορεί ο Δήμος να συστήσει Φορέα Διαχείρισης των λιμανιών αυτών, δηλαδή Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο; Κουβέντα.

Είπε ο Πρωθυπουργός ότι θα «αναβαθμιστεί το λιμάνι του Αγίου Στεφάνου».

Πως και πότε και από ποια χρηματοδοτική πηγή. Κουβέντα. Όπως επίσης ότι η θέση του λιμανιού, το λένε οι λιμενολόγοι είναι λάθος και πρέπει να γίνουν μεγάλες παρεμβάσεις, δηλαδή σχεδόν νέο λιμάνι, για να απαλειφθούν τα προβλήματα των προσχώσεων. Η βόρεια Κέρκυρα, άρα και τα διαπόντια νησιά, χρειάζονται νέο λιμάνι σε άλλη θέση. Κουβέντα. Και δεν υπάρχει όραμα και βούληση διεκδίκησης από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία αποδεικνύεται λίγη μπροστά στον όγκο των προβλημάτων που έχει το νησί.

Είπε ο Πρωθυπουργός ότι δημιουργούνται υδατοδρόμια σε Κέρκυρα, Παξοί και διαπόντια νησιά και ότι θα πετάξουν τα υδροπλάνα.

Δεν είπε ο Πρωθυπουργός κουβέντα για τα υδατοδρόμια σε Κεφαλονιά, Ιθάκη, Λευκάδα και Ζάκυνθο. Χωρίς αυτά δεν είναι η βιώσιμη η επένδυση, άρα δεν θα έρθουν επενδυτές. Ο προηγούμενος που είχε έρθει, 2004 – 2006  χτυπάει ακόμα το κεφάλι του. Και το κυριότερο ΔΕΝ είπε ο Πρωθυπουργός πότε θα καταθέσει ο Σπίρτζης το νομοσχέδιο στη Βουλή, το οποίο κρατάει στο συρτάρι του ένα χρόνο.

Είπε ο Πρωθυπουργός ότι θα συνδεθούν τα Ιόνια Νησιά μας με πλοίο το οποίο θα πηγαίνει και Ιταλία, για 6 μήνες τον χρόνο. Και χειροκροτήθηκε.

Δεν είπε ο Πρωθυπουργός ότι το συγκεκριμένο πλοίο ΔΕΝ μεταφέρει αυτοκίνητα, αλλά μόνο επιβάτες!!! Άρα, χάνουμε τον οδικό τουρισμό, αναγκαίος για τους προορισμούς μας.

Είπε ο Πρωθυπουργός ότι θα περάσει η λιμενική ζώνη στο Δήμο.

Δεν είπε  Πρωθυπουργός,  το πώς θα γίνει αυτό, δηλαδή με νομοθετική ρύθμιση; Συνολικά ή κατά περίπτωση; Και πότε θα γίνει αυτό; Το ακούμε 2 ολόκληρα χρόνια τώρα.

Είπε ο Πρωθυπουργός για το μεταφορικό ισοδύναμο.

Δεν είπε ο Πρωθυπουργός ότι τρία χρόνια τώρα η Περιφέρεια Ιονίων νήσων ΔΕΝ έκανε μελέτη για το μεταφορικό ισοδύναμο. Πως θα υλοποιηθεί λοιπόν; Και πότε

Στον τομέα της Υγείας.

Είπε ο Πρωθυπουργός ότι έχει αναβαθμιστεί ο τομέας υγείας και το Νοσοκομείο μας.

Δεν είπε ο Πρωθυπουργός ότι μας στέλνει στην Υγειονομική Περιφέρεια Ηπείρου.

Δεν είπε ο Πρωθυπουργός ότι δεν ικανοποιεί το αίτημα μας για να επιστραφεί η έδρα του ΕΚΑΒ στη Κέρκυρα, αλλά παραμένει στα Γιάννενα.

Δεν είπε ο Πρωθυπουργός ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στη μαιευτική και στη μονάδα τεχνητού νεφρού και ότι οι αρμόδιοι ΔΕΝ έκαναν τίποτα για να βελτιωθούν τα πράγματα και οι συνθήκες.

Δεν είπε ο Πρωθυπουργός πότε επιτέλους θα προμηθευτούμε το νέο Αξονικό τομογράφο και κυρίως ΔΕΝ είπε, ότι όταν τον προμηθευτούμε δεν θα τον αξιοποιήσουμε πλήρως, αφού δεν έχει γίνει το αιμοδυναμικό τμήμα, για να γίνονται ιατρικές πράξεις όπως στεφανιογραφίες και έτσι θα συνεχίσουμε να είμαστε μετανάστες υγείας.

Στον τομέα του Πολιτισμού.

Είπε ο Πρωθυπουργός, γενικά και αόριστα για οχυρώσεις και φύλακες.

Δεν είπε, αν θα παραχωρηθεί από το Υπουργείο Οικονομικών στο Υπουργείο Πολιτισμού το νέο Φρούριο και πότε.

Στον τομέα της εκπαίδευσης.

Είπε ο Πρωθυπουργός για το νέο τμήμα Τουριστικών σπουδών στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο.

Δεν είπε ο Πρωθυπουργός ότι αυτή είναι μια απόφαση του Πανεπιστημίου, γιατί υπάρχει το αυτοδιοίκητο.

Δεν είπε ο Πρωθυπουργός κουβέντα για τις άθλιες σχολικές υποδομές και πως αυτές θα βελτιωθούν.

Δεν είπε ο Πρωθυπουργός ότι στη πόλη της Κέρκυρας που πηγαίνει το 60% του μαθητικού δυναμικού υπάρχουν σχολεία με στατικά προβλήματα.

Για τα Φράγματα.

Είπε ο Πρωθυπουργός ότι είναι ένα Φαραωνικό έργο.

Δεν είπε ο Πρωθυπουργός ότι είναι το έργο με την πιο ώριμη μελέτη, ότι έχουν δαπανηθεί εκατομμύρια για τις απαλλοτριώσεις και κυρίως ποια εναλλακτική πρόταση έχει, αφού καταργεί ένα έργο για το οποίο συμφωνούσε η πλειοψηφία του πολιτικού, αυτοδιοικητικού και παραγωγικού και επιστημονικού κόσμου του νησιού.

Και τέλος ΔΕΝ είπε κουβέντα για νέες Φυλακές.

Και όμως, αν και τα όσα ΔΕΝ είπε, είναι πολλά περισσότερα από τα όσα λίγα είπε, καταχειροκροτήθηκε από το κομματικό του ακροατήριο.

Και μετά θέλετε και επιμένετε ότι θα πάει μπροστά αυτό το νησί;