Το φαινόμενο δεν είναι σημερινό, δυστυχώς έρχεται από το παρελθόν απλά τα τελευταία χρόνια έχει οξυνθεί, δημιουργώντας έντονες ανησυχίες για το μέλλον της ίδιας της Διοικητικής Περιφέρειας. Έστω και αργά, φαίνεται ότι έχουμε αντιληφθεί, ως κοινωνία με τους εκπροσώπους των θεσμοθετημένων φορέων ότι η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχισθεί και ότι αποτελεί αδήριτη ανάγκη να υπάρξει ομόθυμη αντίδραση, όχι μόνο για να σταματήσει το φαινόμενο και προφανώς να αμβλυνθεί, αλλά και να επιστραφούν, αν είναι δυνατόν, το σύνολο των διοικητικών δομών που έχουν απομακρυνθεί όλα αυτά τα χρόνια. Θα μου πείτε ότι αυτό αρκεί για να εξασφαλιστεί το μέλλον της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων; Όχι βεβαία, αλλά είναι μια προϋπόθεση και κυρίως είναι μια ευκαιρία να δημιουργηθεί ένα πανεπτανησιακό μέτωπο αντίδρασης, γεγονός που θα σημαίνει ότι υπάρχει η ομόθυμη βούληση να συνεχιστεί η ύπαρξη της Περιφέρειας, δίνοντας μια ηχηρή απάντηση σε όσους αμφισβητούν το μέλλον της και κυρίως την σκοπιμότητα της ύπαρξης της. Αν είναι δυνατόν να αμφισβητείται η Περιφέρεια, της οποίας τα γεωγραφικά όρια και σύνορα, αποτέλεσαν το πρώτο νεοελληνικό κράτος. Αλλά η ιστορία και η πολιτισμική ταυτότητα δεν αρκεί για να θεμελιωθεί η λειτουργική αναγκαιότητα ύπαρξης  της Περιφέρειας, πρέπει υπό αυτή την έννοια να εφαρμοστούν και να υλοποιηθούν συγκεκριμένες πολιτικές οι οποίες να συντείνουν στην ενδυνάμωση των ενδοπεριφερειακών σχέσεων των νησιών μας και κυρίως να δομήσουν μια σύγχρονη επτανησιακή ταυτότητα. Πολιτικές που μπορούν και πρέπει να ξεκινήσουν με την στόχευση συγκεκριμένων πληθυσμιακών ομάδων, όπως είναι οι μαθητές και η νεολαία και να χρησιμοποιηθούν δράσεις που σχετίζονται με τον πολιτισμό και τον αθλητισμό και να φθάσουμε σε δράσεις που σχετίζονται με την ανάπτυξη και μορφοποίηση τουριστικών προϊόντων και εμπορικών σχέσεων.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι σχετικά με την αποψίλωση διοικητικών δομών ήταν η πρόθεση του Υπουργείου Υγείας, έτσι όπως εκφράστηκε σε συνέντευξη του Υπουργού κύριου Ξανθού, για την σύσταση Υγειονομικής Περιφέρειας Ηπείρου στην οποία να ενσωματωθεί η Κέρκυρα, Παξοί και η Λευκάδα, ενώ η Κεφαλονιά, Ζάκυνθος και Ιθάκη  στην Υγειονομική Περιφέρεια Πελοποννήσου. Και σαν να μην έφθανε αυτό, λίγες μέρες αργότερα έρχεται η πρόθεση του Υπουργείου Περιβάλλοντος όπως οι περιοχές natura  που δεν εντάσσονται σε φορέα, αν ενσωματωθούν σε γειτονικές περιοχές που διαθέτουν Φορέα διαχείρισης. Έτσι λοιπόν η Κέρκυρα με 6 περιοχές natura και οι Παξοί και Αντίπαξοι, που και τα δύο νησιά έχουν χαρακτηρισθεί περιοχές natura  προτείνεται να ενταχθούν στον Φορέα Διαχείρισης Καλαμά – Αχέροντα και όχι να δημιουργηθεί νέος Φορέας για την περιοχή μας.

Ως εδώ αυτό το φαινόμενο της αποψίλωσης των διοικητικών δομών θα πρέπει να σταματήσει «εδώ και τώρα», όπως έλεγε ένα παλιό σύνθημα και όχι μόνο αυτό, αλλά να γίνει προσπάθεια και να διεκδικηθεί η επιστροφή δομών και διοικητικών υπηρεσιών που έχουν απομακρυνθεί, όπως το ΕΚΑΒ, όπου η Κέρκυρα και οι Παξοί εντάσσονται στο ΕΚΑΒ Ηπείρου.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στις ‘’Επισημάνσεις της Κυριακής’’, 26-11-2017.