Τις θέσεις της για τη δημόσια Υγεία στην Κέρκυρα δημοσιοποιεί για μια ακόμα φορά η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Κέρκυρας.

Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε, αναφέρει:

Η ΕΝΩΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΚΕΡΚΥΡΑΣ δεν μάσησε ποτέ τα λόγια της.

Με την τεράστια εμπειρία που διαθέτει και με οδηγό τα δίκαια αιτήματα των Κερκυραίων πολιτών, δημόσια διατυπώνει για άλλη μια φορά τις θέσεις της:

1ον. Επαναλειτουργία ΠΕΣΥ Ιονίων Νήσων.

2ον. ΕΚΑΒ Κέρκυρας, με έδρα την Κέρκυρα.

3ον . Άμεση κατάργηση των ζωνών Νοσοκομείων (Α! Β! και Γ! ζώνης)

4ον. Αναλογία 1/100 για το Νοσοκομείο της Κέρκυρας σε κάθε προκήρυξη διαγωνισμού πρόσληψης μόνιμου προσωπικού.

5ον. Μονιμοποίηση των επικουρικών γιατρών.

6ον. Λειτουργία αυτόνομου Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών.

7ον. Πρόσληψη μόνιμου ιατρικού προσωπικού.

8ον. Γενναία αύξηση κονδυλίων για το Δημόσιο Σύστημα Υγείας και δίκαια κατανομή

Στο αναπτυξιακό πρόγραμμα Ιονίων Νήσων που διοργανώθηκε 4 και 5 Δεκεμβρίου στην Κέρκυρα, στην συνάντηση με τους Υπουργούς Υγείας κ.κ. Ξανθό και Πολάκη τόσο στο χώρο του Νοσοκομείου, όσο και στον χώρο διεξαγωγής του Συνεδρίου, με παρρησία και επιχειρήματα αναπτύξαμε τις θέσεις και απόψεις μας και καταθέσαμε τις προτάσεις.

Δεν άκουσαν τίποτα. Δεν απάντησαν σε τίποτα. Τότε γιατί ήρθαν;

Εμείς υποσχόμαστε ότι δεν πρόκειται να υποστείλουμε την σημαία του αγώνα. Αντίθετα, θα τον ενδυναμώσουμε για όσα ο τόπος έχει ανάγκη και όσα οι Κερκυραίοι πολίτες και οι επισκέπτες του Νομού δικαιούνται.

Να σταματήσει επιτέλους ο εξευτελισμός του Κερκυραίου πολίτη. Να μην κινδυνεύουν οι ασθενείς. Να εκλείψει η σωματική και ψυχική ταλαιπωρία των πολιτών. Να σταματήσει η οικονομική αιμορραγία των οικογενειών.

Απαιτούμε το αυτονόητο: παροχή υψηλών υπηρεσιών υγείας στον τόπο μας.

Επειδή ο αγώνας για τα δίκαια των Κερκυραίων είναι ιερός, εμείς θα συνεχίσουμε αυτόν τον αγώνα μέχρι της τελικής δικαίωσης.
 
Ανικανότητα να δημιουργήσουν ή τουλάχιστον να δρομολογήσουν:

Αγγειοδυναμικό Τμήμα και έλεγχο λειτουργίας βηματοδοτών.

Ομαλή λειτουργία της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού.

Νεογνολογική Μονάδα.

Αυτόνομη λειτουργία του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών.

Αύξηση κλινών της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας.

Παραγωγή νοσοκομειακών αερίων (οξυγόνου).

Ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου του Νοσοκομείου.

Όλα εκείνα δηλαδή που έχουν πραγματοποιήσει άλλα Νοσοκομεία, ίδιας δυναμικότητας με το δικό μας, είτε σε νησιωτικές περιοχές, είτε στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Αντί αυτών,

Επιχειρούν κατάργηση Κλινικών και Τμημάτων με τη μέθοδο της λειτουργικής ενοποίησης με τεράστιες αρνητικές επιπτώσεις για τους νοσηλευόμενους. Η λειτουργία Κλινικών υποβαθμίζεται. Το γεγονός επισημαίνεται μετ’ επιτάσεως από όλους τους φορείς (επιστημονικούς και συνδικαλιστικούς). Η απόφαση  όμως της διοίκησης, είναι διαφορετική γιατί.. τηλεφώνησαν από την Πάτρα!!! (6η Υγειονομική Περιφέρεια), σύμφωνα με ομολογία διορισμένου μέλους της διοίκησης. Θεωρούμε ότι συμπεριφέρονται ενάντια στα συμφέροντα των πολιτών.     

Αναγκάζουν σε παραίτηση, καταξιωμένο γιατρό, με δεκαετίες επιστημονικής και κοινωνικής προσφοράς, τον Διευθυντή της Χειρουργικής Κλινικής κ. Γατσούλη. Αμέσως μετά, γίνονται αποδεκτά τα ίδια ακριβώς αιτήματα. Συμπτώσεις…

Τοποθετούν Καρδιολόγο ως Διευθυντή της Πνευμονολογικής Κλινικής. Η πράξη αυτή από μόνη της κερδίζει το «χρυσό βατόμουρο». Μόνο εμείς στο Νοσοκομείο Κέρκυρας, μπορούσαμε να το φανταστούμε και να το υλοποιήσουμε. Και αν ακόμα προσπαθούσαμε, χειρότερη διαχείριση δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε.
Έχει γίνει κατανοητό σε όλους ότι αυτή η διαχείριση, βάζει σε κίνδυνο το Νοσοκομείο μας να χάσει το προνόμιο χορήγησης πλήρους ειδικότητας Πνευμονολογίας που κατέκτησε ο πρώην Διευθυντής κ. Χαϊνης.
Το άλλο, πιο σημαντικό θέμα, είναι εκείνο των ασθενών με Πνευμονολογικά νοσήματα.
Είναι ασέβεια εκ μέρους της διοίκησης, πέραν από το τυπικό του Νόμου, να αντιμετωπίζουν με τέτοια ελαφρότητα, πνευμονολογικούς ασθενείς, συνήθως βαρέως πάσχοντες. Καμία επιστημονική θεώρηση δεν αντέχει, στην τοποθέτηση ως επικεφαλής Τμήματος ή Κλινικής, άλλης ειδικότητας.
Οι ασθενείς δεν έχουν ανάγκη διακοσμητικών στοιχείων. Γιατρούς ειδικευμένους χρειάζονται, να κάνουν σωστά την δουλειά τους για την υγεία τους και σε ορισμένες περιπτώσεις για την ίδια τη ζωή τους.
Ρωτάμε, εφόσον, έστω και αργά η διοίκηση, αντιλήφθηκε την σημαντικότητα του θέματος:
Πότε θα προκηρυχθεί η θέση του Διευθυντή της Πνευμονολογικής, ώστε να επανέλθει σε ομαλή λειτουργία η Κλινική;

Ποτέ, μα ποτέ δεν υπήρξε στο Νοσοκομείο μας διχαστικό και πολωτικό κλίμα μεταξύ εργαζομένων που υπάρχει σήμερα. Αδιανόητο και καταδικαστέο, αλλά επέβαλαν «πας μη ων μεθ’ ημών, καθ’ ημών» (όποιος δεν είναι μαζί μας, είναι απέναντί μας).

Οι ελάχιστες προσλήψεις δεν εξυπηρετούν τις μεγάλες και πιεστικές ανάγκες Κλινικών και Τμημάτων, αλλά γίνονται με διαδικασίες που δεν γνωρίζει κανένας ποιος προτείνει, ποιος εισηγείται, γιατί κάποιες θέσεις προωθούνται, γιατί άλλες ακυρώνονται και πολλά άλλα ερωτηματικά.

Έτσι λοιπόν ανακοινώνονται ελάχιστες προσλήψεις, χωρίς σχέδιο, χωρίς επιτελικό τελικό στόχο, χωρίς η λειτουργία να βελτιώνεται. Εξακολουθούμε να δανειζόμαστε συναδέλφους από την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και συνάδελφοι του Νοσοκομείου να υποβάλλονται σε υπερεργασία για να καλυφθούν οι εφημερίες κάθε μήνα. Τότε αυτές οι ελάχιστες προσλήψεις, για ποιο σκοπό γίνονται όταν δεν εξυπηρετούν την αναβάθμιση της λειτουργίας; Ο καθένας ας οδηγηθεί στα συμπεράσματά του.   
Για όλα αυτά, είμαστε υπεύθυνοι όλοι μας στο μέτρο που αναλογεί στον καθένα μας: έντυπος και ηλεκτρονικός τύπος, ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί, εμείς οι ίδιοι οι πολίτες που διαμαρτυρόμαστε μόνο όταν η «κακιά μοίρα» μας φέρει μπροστά στο πρόβλημα.

Η πολιτική, κοινωνική και οικονομική ηγεσία αυτού του τόπου, έχουν περισσότερο αυξημένες ευθύνες, στήριξης και αναβάθμισης των υπηρεσιών υγείας στο Νομό μας.

Θα το κάνουν; Ή για μια ακόμα φορά θα κρυφτούν πίσω από την αχλή των σκοπιμοτήτων και τους ιδιοτελείς υπολογισμούς τους; Εδώ μετριόμαστε όλοι.

Επειδή θεωρούμε ότι η αλήθεια και η διεκδίκηση για όσα μας ανήκουν και μας αξίζουν είναι από μόνες τους επαναστατικές πράξεις, το λέμε ξεκάθαρα:

Εμείς έχουμε όλο το δίκιο με το μέρος μας. Εμείς θα νικήσουμε”.