Για τους περισσότερους γονείς η επιστροφή στο σχολείο είναι μια ευχάριστη μεταβολή αλλά για τα παιδιά (και φυσικά εμάς τους δασκάλους) είναι λίγο πιο επίπονο. Μη ξεχνάμε πως τα παιδιά κατά την διάρκεια των διακοπών κοιμούνται πιο αργά , είναι πιο χαλαρά και η μέρα τους είναι γεμάτη παιχνίδι και όχι υποχρεώσεις. Οι γιορτές εξάλλου δεν είναι τίποτε άλλο από οικογενειακές στιγμές και ανεμελιά! Μεγάλοι και μικροί σίγουρα ξεκουραζόμαστε και διασκεδάζουμε.

Οι ειδικοί επισημαίνουν πως οι καλοκαιρινές διακοπές λόγω της μεγάλης διάρκειας κάνουν τα παιδιά να επιθυμούν την επιστροφή στο σχολείο και την καθημερινή ρουτίνα, κάτι τέτοιο όμως δεν συμβαίνει κατά την διάρκεια των Χριστουγεννιάτικων διακοπών που είναι πιο σύντομες. Καλό είναι λοιπόν να προετοιμάσετε το παιδί σας σιγά σιγά για την επιστροφή και να μην το αφήσετε για την τελευταία στιγμή. Κάτι που είναι πολύ σημαντικό είναι η ώρες ύπνου και φαγητού.

Κατά την διάρκεια των διακοπών αφήνουμε τα παιδιά μας να κοιμούνται αργότερα , καλό είναι να αρχίσετε σιγά σιγά την επιστροφή στο καθημερινό ωράριο και να αποφύγετε αυτό να γίνει απότομα και λίγο πριν την επιστροφή στο σχολείο. Τονίστε τα θετικά της επιστροφής στο σχολείο και το γεγονός ότι θα συναντήσουν ξανά τους φίλους τους. Οι ειδικοί επισημαίνουν πως για μια ομαλή μετάβαση στην καθημερινότητα θα πρέπει να περνάτε χρόνο με τα παιδιά ,να συνεχίσετε τις βόλτες και τις δραστηριότητες και την εβδομάδα μετά τις γιορτές ή τα σαββατοκύριακα. Όσον αφορά το σχολείο όλοι οι δάσκαλοι γνωρίζουμε πως η πρώτη εβδομάδα θα πρέπει να είναι λίγο πιο χαλαρή ώστε τα παιδιά να βρουν τον ρυθμό τους στην τάξη.

Προσωπικά, τα τελευταία χρόνια κάνω πρότζεκτ στην τάξη ώστε να τραβήξω το ενδιαφέρον των παιδιών.

Ασχολούμαι με το πώς πέρασαν τα παιδιά στις διακοπές, τι έκαναν, αν διάβασαν κάποιο βιβλίο ώστε να μας το παρουσιάσουν, αν πήγαν κάποιο ταξίδι ώστε να μας δείξουν φωτογραφίες και πολλά άλλα.

Με αυτό τον τρόπο προσπαθώ κι εγώ μέσα από την τάξη να βοηθήσω τα παιδιά για μια γρήγορη προσαρμογή.

*Αγγελική Σαγιά (κ.ξ.γ. Excellence)