Αποτελεί γενικευμένη διαπίστωση, ότι η τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδος συγκρινόμενη με παλαιότερες αντίστοιχες κοινοβουλευτικές περιόδους είναι αρκετά «φτωχή» όσον αφορά τα οφέλη που έχουν προκύψει για το νησί μας, τουλάχιστον μέχρι σήμερα, αν και δεν προβλέπεται κάτι στον ορίζοντα να είναι ικανό να αλλάξει αυτές τις ισορροπίες και να αναστρέψει προς το καλύτερο τα πράγματα.

Θεωρώ ότι η πιο «πλούσια» κοινοβουλευτική περίοδος σε συγκομιδή οφελών για τον νησί μας, υπήρξε το διάστημα 2004 – 2012, όταν και έγιναν αρκετά σημαντικά πράγματα ή δρομολογήθηκαν διαδικασίες που θα παρήγαγαν όφελος στον τόπο, οι οποίες όμως δεν τελεσφόρησαν για διάφορους λόγους ή έμειναν ημιτελείς επίσης για διάφορους λόγους, όπως η υπόθεση των φραγμάτων, που έφθασε πολύ κοντά στην υλοποίηση της το διάστημα 2009 – 2011 αλλά δυστυχώς μέχρι σήμερα εκκρεμεί, για να μην πω ότι κινδυνεύει όλη αυτή η προσπάθεια που έγινε στο παρελθόν και που ξεκινά από το 1995 κινδυνεύει να χαθεί.
Σε αυτό το χρονικό διάστημα πρωταγωνιστής των εξελίξεων, χωρίς αμφιβολία είναι ο πρώην Υπουργός, Βουλευτής πια Β! Αθηνών Νίκος Δένδιας, ο οποίος ξεπέρασε σε προσφορά και αρκετούς κοινοβουλευτικούς άνδρες του παρελθόντος και συναγωνίζεται επάξια τον αείμνηστο Πρωθυπουργό Γεώργιο Ράλλη. Και αυτή η εκτίμηση χωρίς καμία απολύτως υπερβολή και με αντικειμενική προσέγγιση, χωρίς κανέναν απολύτως υποκειμενισμό.

Θα σταθώ σε δύο τρία χαρακτηριστικά παραδείγματα για να τεκμηριώσω τον ισχυρισμό μου και την άποψη μου.
Είναι πραγματικά αποφασιστικής σημασίας και καταλυτική η προσφορά του Νίκου Δένδια στην προσπάθεια που είχε ξεκινήσει η δημοτική αρχή του αείμνηστου Δημάρχου Α. Μάστορα για την ένταξη της παλιάς πόλης στον κατάλογο των μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO και η οποία προσπάθεια ολοκληρώθηκε το 2007 στη μακρινή Νέα Ζηλανδία, επι Δημαρχίας Σωτήρη Μικάλεφ. Ήταν καθοριστική η προσφορά του Νίκου Δένδια σε αυτή την προσπάθεια, γιατί αυτός που άνοιξε ένα «κανάλι» συνεργασίας με έναν άνθρωπο ο οποίος είχε επιρροή στην UNESCO αφού ήταν ο μόνιμος αντιπρόσωπος της χώρας μας σε αυτήν ο πρώην Ευρωβουλευτής Γιώργος Αναστασόπουλος. Ο κύριος Αναστασόπουλος είχε επισκεφθεί το νησί μας αρκετές φορές και με τις παροτρύνσεις του και την καθοδήγηση του, βοήθησε τα μάλα ώστε να έχει αίσια και ευτυχή κατάληξη η προσπάθεια αυτή, όπως και είχε.

Επίσης καθοριστικής σημασίας ήταν η συμβολή του στην ολοκλήρωση του έργου του Δικαστικού Μεγάρου, το οποίο όταν ήταν Υπουργός Δικαιοσύνης ο κύριος Παπαληγούρας κινδύνευε να μείνει ημιτελές. Να θυμίσω ότι κατά την επίσκεψη του στο νησί μας, είχε προτείνει να ολοκληρωθεί το μισό και το άλλο μισό όταν βρεθούν χρήματα. Εξι μήνες μετά την επίσκεψη αυτή, γίνεται ανασχηματισμός στη Κυβέρνηση και αναλαμβάνει ο Νίκος Δένδιας ο οποίος χρηματοδοτεί, από δύο μάλιστα πηγές και από το Π.Δ.Ε και από το ταμείο που χρηματοδοτεί την κατασκευή δικαστικών μεγάρων και σωφρονιστικών καταστημάτων, το ΤΑΧΔΙΚ το έργο και έτσι αυτό ολοκληρώνεται. Αν δεν θήτευε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης ο Νίκος Δένδιας ίσως μέχρι σήμερα ήταν εκεί ημιτελές το Δικαστικό Μέγαρο.

Και ένα επίσης σημαντικό έργο το οποίο πιστώνεται στον Νίκο Δένδια, είναι η μετεγκατάσταση των Αστυνομικών Υπηρεσιών και των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών στον χώρο του Παλαιού Νοσοκομείου. Για πολλά χρόνια η Αστυνομία στη Κέρκυρα ήταν «άστεγη», στεγαζόταν σε νοικιασμένα κτίρια και αποτελούσε πόθο η κατασκευή του Αστυνομικού Μεγάρου, κάτι που έγινε επί των ημερών του Δένδια. Τώρα αν ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η μετεγκατάσταση όλων των υπηρεσιών της Πυροσβεστικής προφανώς δεν ευθύνεται ο πρώην Υπουργός, ας αναλάβει τις ευθύνες της και η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

Όμως επί των ημερών του Νίκου Δένδια έγιναν προσπάθειες για να επιλυθούν και άλλα σημαντικά προβλήματα, οι οποίες προσπάθειες δεν ολοκληρώθηκαν για λόγους ανεξάρτητους της θέλησης του πρώην Υπουργού.
Μια τέτοια προσπάθεια ήταν η ανέγερση νέων Φυλακών. Επί των ημερών του, ως Υπουργός Δικαιοσύνης και Πρόεδρος της ΘΕΜΙΣ Α.Ε ο Σπύρος Ιωάννου εξασφαλίζεται ένα κονδύλι 2 εκατομμυρίων ευρώ για την αγορά οικοπέδου. Ορίζεται μάλιστα και ημερομηνία για τον διαγωνισμό 26 Νοεμβρίου του 2009, μεσολαβούν οι εκλογές, έρχεται το ΠΑΣΟΚ κι ο νέος Υπουργός Δικαιοσύνης Χάρις Καστανίδης ακυρώνει τον διαγωνισμό, χωρίς να υπάρξουν αντιδράσεις από τους Κερκυραίους. Χάθηκε μια πολύ μεγάλη ευκαιρία να αξιοποιηθεί ο λόφος των Φυλακών που θα έχει στο μέλλον σημαντική λειτουργία για την πόλη και να γίνει στο χώρο των παλαιών Φυλακών το Μουσείο Σύγχρονης Πολιτικής Ιστορίας.

Και τέλος σημαντική ήταν η προσφορά του για το έργο των φραγμάτων προϋπολογισμού 300 περίπου εκατομμυρίων, το μεγαλύτερο έργο που θα γινόταν τα τελευταία 100 χρόνια στο νησί, με αλλεπάλληλα ταξίδια στις Βρυξέλλες για να υπερκερασθούν γραφειοκρατικά και άλλα εμπόδια, αλλά δυστυχώς σήμερα αυτή η προσπάθεια εγκαταλείφθηκε και δεν επιλύεται το μεγαλύτερο πρόβλημα του νησιού που είναι το υδρευτικό.

Θα μπορούσα να αναφέρω και πολλά άλλα, αλλά θεωρώ ότι αυτά που ανέφερα ενδεικτικά τεκμηριώνουν τον αρχικό μου ισχυρισμό και κλείνω με την ελπίδα και την ευχή, οι προσπάθειες του Νίκου Δένδια στο μέλλον να βρουν μιμητές και από άλλους κοινοβουλευτικούς, οποιαδήποτε παράταξης.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στις ‘’Επισημάνσεις της Κυριακής’’ 06-08-2017.