Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά να έχουμε σε όλα τα επίπεδα και το προσωπικό και οικογενειακό αλλά και σε συλλογικό. Πάντως το 2018 μπήκε φουριόζικα τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και σε πανελλαδικό.
Κάτι η ονομασία των Σκοπίων, κάτι οι πιέσεις να περάσουν τα προαπαιτούμενα για την τρίτη αξιολόγηση σε πανελλαδικό επίπεδο αυτά, ενώ σε τοπικό επίπεδο με το «καλημέρα» το 2018 έφερε γκρίνια, δικαιολογημένη φρονώ, με την απόφαση της Διοίκησης να τοποθετήσει στην θέση του Διευθυντή της Πνευμονολογικής Κλινικής ο οποίος αποχώρησε λόγω συνταξιοδότησης, έναν Καρδιολόγο, ως προϊστάμενο. Εξαίρετος επιστήμονας ο κύριος Δραγανίγος, αλλά ως Καρδιολόγος και όχι ως Πνευμονολόγος και βεβαίως εξαίρετος άνθρωπος και φίλος.
Αν όντως ισχύουν τα όσα κατήγγειλε με την επιστολή του αλλά και στην εκπομπή ΛΟΓΟΣ ΑΝΤΙΛΟΓΟΣ ο πρώην Διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής ο κύριος Κυριάκος Χαίνης, για το γεγονός ότι η Διοίκηση γνώριζε προ 6μηνου για την συνταξιοδότηση του αλλά δεν μερίμνησε να προκηρύξει την θέση, τότε ανακύπτουν πολλά ερωτηματικά για το πως αντιμετωπίζονται τα θέματα στο Νοσοκομείο μας. Και κάτι πολύ πιο σοβαρό και σημαντικό. Η πνευμονολογική κλινική του Νοσοκομείου μας, είναι η μοναδική κλινική που δίνει πλήρη ειδικότητα και από τις λίγες των Περιφερειακών δευτεροβάθμιων νοσοκομείων.
Για να διορθώσω τον εαυτό μου, που έδινε πλήρη ειδικότητα, γιατί από εδώ και πέρα δεν γνωρίζω αν καλύπτει τις προϋποθέσεις του νόμου για να συνεχίσει να δίνει πλήρη ειδικότητα. Πραγματικά δεν θέλω να σχολιάσω περαιτέρω, αλλά είναι κάποια πράγματα που δεν μπορώ να καταλάβω. Το ερώτημα είναι απλό, αφού γνώριζε η Διοίκηση του Νοσοκομείου τουλάχιστον ένα 6μηνο πριν, ότι  στο τέλος του 2017 θα αποχωρήσει ο Διευθυντής της Πνευμονολογικής κλινικής γιατί δεν προκήρυξε την θέση; Γιατί δεν προχώρησε σε όλες αυτές τις ενέργειες για να διασφαλίσει το επίπεδο λειτουργίας της κλινικής σε όλα τα επίπεδα, όπως την δυνατότητα να παρέχει πλήρη ειδικότητα; Αν προκήρυσσε την θέση και δεν καλυπτόταν αυτή είναι μια άλλη συζήτηση. Αλλά ούτε καν την προκήρυξε, δεν μπορώ να καταλάβω το γιατί.
Ένα επίσης θέμα που μας έβαλε από την αρχή του έτους σε «πολεμική ετοιμότητα» είναι η αντιπαράθεση του ΝΑΟΚ με τον ΟΛ.ΚΕ. Ο Οργανισμός Λιμένος απέστειλε μια επιστολή τις τελευταίες ημέρες του 2017 και λίγο μετά την Πρωθυπουργική διαβεβαίωση ότι θα λήξει εντός 2μήνου η υπόθεση της παραχώρησης της λιμενικής ζώνης στο Δήμο, οπότε θα διευθετούνταν και η αβεβαιότητα για τις εγκαταστάσεις του Ναυτικού Ομίλου, η επιστολή όμως χαρακτηρίστηκε ως casus belli (αιτία πολέμου), αφού η Διοίκηση του Ομίλου θεωρεί ότι ουσιαστικά είναι κάτι σαν έξωση. Σίγουρα η υπόθεση αυτή θα μας απασχολήσει στο άμεσο μέλλον και φαίνεται ότι θα είναι μια από τις υποθέσεις που θα ξεχωρίσουν μέσα στη χρονιά που ήδη μπήκε με αυτό τον δυναμικό τρόπο, τουλάχιστον ειδησεογραφικά.

Σε κάθε περίπτωση τα θέματα του τομέα της δημόσιας Υγείας, τόσο της πρωτοβάθμιας, που και εδώ τα προβλήματα είναι τεράστια, όσο και της δευτεροβάθμιας βρίσκονται δυστυχώς τα τελευταία χρόνια στις πρώτες θέσεις της «ημερήσιας διάταξης» της ειδησεογραφίας αλλά και τους ενδιαφέροντος  και της προσοχής των πολιτών, κάτι άλλωστε που καταγράφηκε και στην πρόσφατη δημοσκόπηση της ΚΑΠ Research, όπου αυτά τα προβλήματα αναδείχθηκαν στη δεύτερη θέση, με πρώτο το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Αυτά για αρχή, εύχομαι και πάλι καλή χρονιά.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στις ‘’Επισημάνσεις της Κυριακής’’, 06-01-2018.