Σε σκληρές διαπραγματεύσεις βρίσκονται οικονομικό επιτελείο και θεσμοί, σχετικά με τη ρύθμιση των 120 δόσεων για οφειλές ενεργών ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορίες.

Το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι περίπου 100.000 ελεύθεροι επαγγελματίες μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση και να παραμείνουν βιώσιμοι διατηρώντας θέσεις εργασίας.

«Αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις, ωστόσο, αποτελεί η επιθυμία των θεσμών να περιορίσουν όσο γίνεται τον αριθμό των υπό ένταξη οφειλετών. Για το λόγο αυτό επιμένουν στην ανάγκη θεσμοθέτησης συγκεκριμένων περιουσιακών κριτηρίων που θα καθορίζουν την ένταξη στη ρύθμιση, αλλά και το ύψος της μηνιαίας οφειλής. Συγκεκριμένα, ζητούν η περιουσία να είναι μικρότερη από το δεκαπλάσιο της οφειλής για να μπει κάποιος στη ρύθμιση των 120 δόσεων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Realnews, η κυβέρνηση από την πλευρά της, έχει αντιπροτείνει το ύψος και ο αριθμός των δόσεων να καθορίζονται από έναν συντελεστή, ο οποίος θα προκύπτει από το οικονομικό αποτέλεσμα του καλύτερου έτους της τελευταίας τριετίας (2014, 2015 και 2016) και θα υπολογίζει το εισόδημα διά το χρέος. Ζητούμενο είναι ο μηχανισμός αυτός να προβλέπει μεν την ελάχιστη δόση, να μην οριοθετεί, όμως, και το «ταβάνι», αλλά το ελάχιστο ύψος τής δυνητικά ρυθμιζόμενης οφειλής.

Εάν δεν ευοδωθούν οι συζητήσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές στη βάση του συγκεκριμένου σχεδίου, η ελληνική πλευρά εξετάζει, σύμφωνα με το δημοσίευμα, να προτείνει στους δανειστές οι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι που επιθυμούν να ενταχθούν στη ρύθμιση να προσκομίζουν ένα business plan, σε βάθος δεκαετίας, το οποίο θα έχει εκπονήσει λογιστής Α’ τάξης, στο πρότυπο του αντίστοιχου που κατατίθεται στις περιπτώσεις ρύθμισης οφειλών βάσει του εξωδικαστικού μηχανισμού.

Διαβάστε περισσότερα στο Cnn.gr