Συζητούσαμε και σχολιάζαμε στην εκπομπή ΛΟΓΟΣ ΑΝΤΙΛΟΓΟΣ, μεταξύ των άλλων, το πρόβλημα έχει ανακύψει στους Παξούς με την ανεξέλεγκτη χωματερή που έχει δημιουργηθεί στον χώρο της παλιάς χωματερής και στον χώρου που είναι πια ο σταθμός μεταφόρτωσης με την συγκέντρωση σκουπιδιών από τον περασμένο Ιούλιο, δημιουργώντας μια οικολογική βόμβα για το νησί.

Ο Δήμος Παξών είναι μέλος του ΣΥΔΙΣΑ και θα έπρεπε να μεταφέρει τα απορρίμματα με κοντέινερ στον ΧΥΤΑ Τεμπλονίου. Επειδή όμως η κατάσταση μετά την τοποθέτηση της συστοιχίας του δεματοποιητή είναι κορεσμένη, για να μην επιβαρυνθεί επιπλέον, ο Δήμος κράτησε τα απορρίμματα στο νησί μέχρι πια που «ξεχείλισαν» άρχισαν να ευωδιάζουν την περιοχή και το πρόβλημα πια δημοσιοποιήθηκε.

Στο πλαίσιο της εκπομπής είχαν παρέμβει τηλεφωνικά τόσο ο Δήμαρχος Παξών Σπύρος Βλαχόπουλος, όσο και ο Αντιδήμαρχος και Πρόεδρος του ΣΎΔΙΣΑ Σπύρος Ασπιώτης, ο οποίος σε μια αποστροφή του λόγου του, έριξε ένα χτύπημα (πολιτικά) κάτω από τη μέση στον συνάδελφο του στην Αυτοδιοίκηση και Δήμαρχο Παξών.

Τον ρώτησε «αν έχει εκπληρώσει τις οικονομικές του υποχρεώσεις ο Δήμος Παξών προς τον Σύνδεσμο». Ουσιαστικά τον έβγαλε οφ σαιντ και τον έδωσε σαν πολιτική λεία, στους δημότες του, οι οποίοι δικαίως θα μπορούσαν να τον ρωτήσουν και να τον ψέξουν για αυτή την πολιτική επιλογή να κρατήσει τα σκουπίδια στο νησί, επιβαρύνοντας το οικολογικά και να μην τα μεταφέρει, ως όφειλε, στον ΧΥΤΑ Τεμπλονίου.

Τότε λοιπόν εξανέστη και άρχισα να ρωτώ τον Αντιδήμαρχο και πρόεδρο του Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, πόσα χρωστά ο Δήμος της Κέρκυρας, που τα μεταφέρει έτσι και αλλιώς.

Εν χορώ και οργάνοις οι δύο συνομιλητές μου στο πάνελ (Διονύσης Μάμαλος και Γιώργος Καρύδης) άρχισαν να αντιδρούν φωνάζοντας «σιγά αυτό είναι το θέμα; Αυτό είναι το πρόβλημα;». Ακριβώς φίλοι μου αυτό είναι το πρόβλημα, γιατί παραβιάστηκε μια βασική αρχή της Αυτοδιοίκησης, η αρχή της αλληλεγγύης και όσο δεν λειτουργούμε θεσμικά, βάση αρχών, τότε όχι μόνο δεν θα έχουμε τη δυνατότητα να επιλύουμε τα προβλήματα της καθημερινότητας, αλλά αυτά θα επιδεινώνονται.

Ο Δήμαρχος Παξών λειτούργησε με βάση την αρχή της αλληλεγγύης και κράτησε με πολιτικό κόστος, αλλά και σε βάρος της προστασίας του περιβάλλοντος του τόπου του, τα σκουπίδια στους Παξούς και τι εισέπραξε από τον συνάδελφο του στην αυτοδιοίκηση; Το «καρφί» ότι δε είναι συνεπής στις οικονομικές του υποχρεώσεις προς τον ΣΥΔΙΣΑ.

Αυτό είναι το σοβαρό Διονύση (Μάμαλε) και Γιώργο (Καρύδη) ότι θα πρέπει να τηρούμε με θρησκευτική ευλάβεια το αξιακό σύστημα ακόμα και στην πολιτική και στην θεσμική μας λειτουργία, όπως κάνουμε την προσωπική μας ζωή.

Αλήθεια είναι πρόβλημα σοβαρό το αδιέξοδο που βιώνουμε με τα σκουπίδια; Χα, να γελάσω. Σιγά το πρόβλημα. Πείτε το σε ένα ευρωπαίο συμπολίτη μας και στην αρχή δεν θα το πιστέψει, στη συνέχεια θα γελάσει και στο τέλος θα εξοργιστεί μαζί μας, που στον 21ο αιώνα, δεν έχουμε επιλύσει ένα πρόβλημα, που όλα τα σύγχρονα κράτη και σύγχρονες κοινωνίες το έχουν λύσει εδώ και δεκαετίας. Από την στιγμή που έχουμε η επιστήμη παρέχει τις λύσεις και τις προτάσεις και πολύ περισσότερο από την στιγμή που όλα αυτά τα χρόνια υπήρχαν οι χρηματοδοτικές πηγές για να προωθηθούν και να υλοποιηθούν αυτές οι λύσεις, δηλαδή υπήρχαν οι αντικειμενικές συνθήκες, τότε κάτι δεν κάναμε σωστά εμείς. Άρα το πρόβλημα είμαστε εμείς που δεν λειτουργήσαμε θεσμικά με αρχές και ορθολογιστικό και αποτελεσματικό τρόπο. Και όχι τα σκουπίδια. Τα σκουπίδια, δεν είναι πρόβλημα πλέον, τα σκουπίδια είναι χρήμα, είναι λίπασμα, είναι ενέργεια.