Ο Πολιτιστικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Τεμπλονίου, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος διοργανώνει την Κυριακή 21 Μαϊου 2017, ημέρα της Αναλήψεως μεγάλο παραδοσιακό πανηγύρι.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΙΕΡΑΣ ΠΑΝΗΓΥΡΕΩΣ

Κυριακή 21 Mαϊου 2017,

  • ώρα: 06:00 Εκκίνησις Ιεράς Πομπής Εικόνος από Ποταμό, με προορισμό το Τεμπλόνι και με ενδιάμεσες στάσεις: Μπαστούνι – Ράνκιου, Ι. Ν. Αγ. Σπυρίδωνος Κυράς Χρυσικού, ελιά “Κουτσούμπα”, θέση “Γκρέκου”.
  • ώρα: 09:30 Πανηγυρική Θ. Λειτουργία στον Ι.Ν. Υ.Θ. Σπαρμιωτίσσης στο Τεμπλόνι.
  • ώρα: 11:00 Προσφορά καφέ και πασχαλινού προγεύματος στην αυλή του Ναού.
  • ώρα: 15:00 Εκκίνησις Ιεράς Πομπής με προορισμό τον Ποταμό.

 

Ιστορική αναδρομή.

Τότε το νησί υπέφερε από τα φοβερά δεινά μιας παρατεταμμένης ανομβρίας εξ αιτίας της οποίας οι κάτοικοι είχαν περιέλθει σε απόγνωση. Και επειδή στην δυσκολία και τον πειρασμό ο άνθρωπος πλησιάζει περισσότερο το Θεό, έτσι και οι κάτοικοι του Ποταμού και των πέριξ συνοικισμών αποφάσισαν να λιτανεύσουν την Ιερή Εικόνα της Παναγίας της “ΔΗΜΟΣΙΑΝΑΣ” που αποθησαυρίζεται στον Ναό, και της οποίας της ακριβή προέλευση ουδείς γνωρίζει.

Με την ελπίδα στραμμένη στην Μητέρα του Κυρίου οι κάτοικοι παρέλαβαν στον ώμο το ιερό εικόνισμα και ξεκίνησαν μία πορεία πολλών ωρών, με προορισμό το μακρυνό Μοναστήρι της Παλαιοκαστρίτσας. Υποσχέθηκαν δε, ότι είτε στο δρόμο προς την Μονή, είτε στην επιστροφή, στο σημείο που θα έβρεχε εκεί θα έκτιζαν Ναό.
Και πράγματι το θαύμα έγινε στον συνοικισμό Τεμπλόνι. Άνοιξαν οι ουρανοί και η ευεργετική βροχή ξεδίψασε τα λογικά και τα άλογα ζώα. Στο σημείο εκείνο έχτισαν Ναό αφιερωμένο στην Παναγία την Σπαρμιώτισσα.