Επιτέλους θα πρέπει να καταλάβουν κάποιοι ότι πολιτισμός δεν είναι οι μπάντες. Είναι και οι μπάντες, αλλά όχι μόνο αυτές. Αν και σε αυτό το κομμάτι, θα πρέπει να γίνει επιτέλους μια διαφορετική διαχείριση, αλλά αυτή είναι μια άλλη κουβέντα.
Επιτέλους θα πρέπει κάποια δημοτική αρχή, γιατί μέχρι σήμερα, σχεδόν όλες μέχρι σήμερα και της σημερινής συμπεριλαμβανομένης, αγνοούσαν και αγνοούν την ουσία της έννοιας του Πολιτισμού, δεν είχαν όραμα και κατ’ επέκταση δεν είχαν και πολιτιστική πολιτική, ούτε βέβαια πολιτιστική στρατηγική με αποτέλεσμα να έχουμε διασωθεί σ αυτό τον τομέα χάρις στις Φιλαρμονικές και στις χορωδίες.

Οφείλει η Κέρκυρα με το απίστευτο πολιτιστικό απόθεμα να δημιουργήσει μια «επικράτεια πολιτισμού» η οποία όμως να στηρίζεται σε συγκεκριμένη πολιτιστική στρατηγική. Οφείλει, στον «εαυτό» της πρωτίστως η Κέρκυρα να εντάξει τον πολιτισμό στην καθημερινότητα της πόλης. Και αυτό βεβαίως δεν θα το κάνει μόνος του ο Δήμος, αλλά και άλλοι παραγωγικοί, πολιτιστικοί και πνευματικοί φορείς και το Πανεπιστήμιο, ειρήσθω εν παρόδω, χωλαίνει, για να μην πω ότι είναι ανύπαρκτο σε αυτό τον τομέα. Και μην τολμήσει κάνεις να μου φέρει κάποια προγράμματα στα οποία συμμετέχει, σιγά τα ωα και mutatis mutandis είναι αναντίστοιχα αυτών που μπορεί να κάνει και για το ίδιο το Πανεπιστήμιο και για την Κέρκυρα. Τέλος πάντων.
Να φέρω ένα παράδειγμα. Στις 23 Απριλίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου που καθιερώθηκε να γιορτάζεται αυτή την ημέρα γιατί στις 23 Απριλίου του 1616 έφυγαν από την ζωή ο Μιγκέλ Θερβάντες και ο Γουίλιαμ Σαίξπηρ.

Ο Μιγκέλ Θερβάντες «συνδέεται» με την Κέρκυρα γιατί όντας στρατιώτης στο ναυτικό της Ισπανίας ξεκίνησε από την Κέρκυρα ο ευρωπαϊκός στόλος για να καταλήξει να εμπλακεί ση λεγόμενη Ναυμαχία της Ναυπάκτου, σε μια από τις σημαντικότερες ναυμαχίες παγκοσμίως. Λέγεται μάλιστα ότι μετά τη Ναυμαχία, έζησε ένα χρονικό διάστημα όντας τραυματίας στο αριστερό χέρι στο Μοναστήρι της Ανουντσιάτα, αυτό που κατεδάφισαν οι Κερκυραίοι και αρνούνται σήμερα να διασώσουν ότι απέμεινε, δηλαδή το Καμπαναριό.
Θα μπορούσε με αφορμή αυτόν τον εορτασμό στον πεζόδρομο της Ευγενίου Βουλγάρεως και της Γεωργίου Θεοτόκη με επίκεντρο την πλατεία της Αννουντσιάτα να διοργανωθεί μια εορτή βιβλίου υπό την αιγίδα του Δήμου, όπως κάνουν στην Καταλονία, η Ημέρα των βιβλίων και των ρόδων, αφιερωμένη στον Θερβάντες (τουριστικό ποιόν για τους ξένους) αλλά και στους μεγάλους κερκυραίους συγγραφείς όπως στον Κωνσταντίνο Θεοτόκη.
Νομίζω ότι δεν είναι κακή ιδέα…