Στην πολιτική ισχύει η ρήση του Κωνσταντίνου Καραμανλή ότι «υπάρχουν πράγματα που λέγονται και δεν γίνονται και πράγματα που γίνονται και δεν λέγονται». Προφανώς η Βάκη ή δεν γνώριζε την ρήση ή την υποτίμησε μη ακολουθώντας την και είπε την άποψη της, έτσι όπως την εκφράζει, σεβαστή μεν, αλλά προσέβαλε ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού της χώρας που πιστεύει στον Χριστιανισμό. Πιστεύει στον Χριστιανισμό αλλά φοβάμαι ότι δεν γνωρίζει τις αρχές, την φιλοσοφία, την θρησκευτική ιδεολογία του Χριστιανισμού, γιατί απλά δεν την διδάχτηκε στο σχολείο ή την διδάχτηκε με λάθος τρόπο.

Όσοι πιστεύουν στον Χριστιανισμό πρέπει να πιστεύουν για το μήνυμα της διδασκαλίας του Χριστού, για τις αρχές και τις αξίες που δίδαξε και όχι βέβαια για άλλα πράγματα, όπως για το θαύμα της Κανά, που δήθεν έκανε το νερό κρασί ή για το ότι έκανε τους πέντε άρτους και τα τρία ψάρια 5000 χιλιάδες για να φάει ο κόσμος. Όποιος στέκεται σε αυτά προφανώς υποβαθμίζει την αξία της θρησκείας του Χριστιανισμού. Ο Χριστός ήταν ναι μεν Σαμάνος, αλλά δεν ήταν ο μάγος Χουντίνι, είτε αρέσει σε κάποιους, είτε όχι.
Οπότε καλό θα είναι να μείνουμε στη διδασκαλία του Χριστού, γιατί έτσι θα βοηθήσει κάποιους να γίνουν καλύτεροι άνθρωποι, αν το επιθυμούν ή αν συμφωνούν με τις αξίες που δίδαξε. Μία από τις αξίες που δίδαξε ο Χριστός είναι η μη διάκριση των ανθρώπων ή μάλλον η κατάργηση της διαφορετικότητας και της διαίρεσης των ανθρώπων εξ αιτίας του φύλου, της καταγωγής, της κοινωνικής θέσης, της εθνότητας ή του χρώματος. Οπότε δεν μπορείς να λες ότι είσαι Χριστιανός αλλά να μην δέχεσαι τους πρόσφυγες ή τους μετανάστες, γιατί ο Χριστός συναναστράφηκε παρέα με ληστές με πόρνες και με άλλους παρίες με στόχο να τους φέρει στον σωστό δρόμο.

Επίσης ο Χριστός δίδαξε την συγχωρητικότητα και την ανοχή. Όπως επίσης ο Χριστός συγχώρησε τους υβριστές του, τους βασανιστές του και αυτούς που τον θανάτωσαν, έτσι θα πρέπει όσοι υιοθετούν την διδασκαλία τους να το κάνουν πράξη απέναντι σε αυτούς που εμφανίζονται σαν αντίπαλοι ή έχουν διαφορετικές απόψεις.
Ο Χριστός δίδαξε την κοινωνική δικαιοσύνη και την ισότητα βάση των οποίων θα πρέπει να γίνεται η διανομή των αγαθών στους συνανθρώπους μας. Το «θαύμα» που λέγαμε με τα πέντε ψωμιά και τα δυο ψάρια.
Ο Χριστός επίσης δίδαξε την ελευθερία της βούλησης του ανθρώπου και το αυτεξούσιο. Δεν πρέπει να υπάρχει κανένας καταναγκασμός ή βιασμός έμμεσος ή άμεσος για να επιβάλει ο ένας την άποψη του στον άλλο. Δίδαξε την εθελοντική προσφορά όταν έπλυνε τα πόδια των μαθητών του. Επίσης τον σεβασμό της αξίας της ζωής και του ανθρώπινου προσώπου, κατ’ εικόνα και ομοίωση. Και άλλα πολλά.

Άρα κάποιος είναι Χριστιανός αν όντως ακολουθεί τις «οδηγίες», την διδασκαλία, τις αρχές, την ιδεολογία που δίδαξε ο Χριστός και όχι γιατί πιστεύει στα «θαύματα», τα οποία χρησιμοποιήθηκαν, εκείνη την εποχή, ως «εργαλεία» για τη διάδοση της πίστης. Και ο καθένας μας το αντιλαμβάνεται για το επίπεδο της επιστημονικής και μορφωτικής επάρκειας εκείνης της εποχής. Πριν από 2.000 χρόνια μιλάμε τώρα έτσι; Μην τα μπερδεύουμε.
Να μένουμε στην ουσία του Χριστιανισμού και όχι σε ότι μας βολεύει ή μας φαίνεται εύκολο, που αλλοιώνει την ουσία και την αξία του Χριστιανισμού.

Η κυρία Βάκη σίγουρα διετύπωσε με άκομψο ίσως τρόπο την άποψη της και έθιξε τα πιστεύω μια μερίδας συμπολιτών μας που αντιλαμβάνονται με το δικό τους τρόπο τον Χριστιανισμό. Αλλά ως εκεί. Όποιος έχει διαφορετική άποψη να την αντικρούσει με επιχειρήματα. Αυτό θα έκανε ένας καλός Χριστιανός, που ασπάζεται τις αρχές που δίαξε ο Χριστός. Διαφορετικά δεν είναι Χριστιανός, αλλά νομίζει ότι είναι Χριστιανός ή απλά του αρέσει να το λέει, όπως οι ΣΥΡΙΖΑιοι λένε ότι είναι αριστεροί. Δεν σημαίνει ότι είναι. Ούτε και αυτός Χριστιανός όμως.

Υ.Γ 1

Ένας από τους σημαντικότερους καθηγητές της Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, ήταν μέλος στο Κ.Κ.Ε εσωτερικού και στα παιδιά του είχε δώσει ονόματα αρχαιοελληνικά. Δηλαδή αυτός δεν ήταν Χριστιανός;;;

Υ.Γ 2

Α επίσης ο Χριστός δίδαξε και την συγχώρεση.