Υπεγράφη τη Δευτέρα 3 Απριλίου 2017 στο Τελ Αβίβ, η κοινή διακήρυξη μεταξύ των Υπουργών ενέργειας του Ισραήλ, της Κύπρου, της Ελλάδος, της Ιταλίας, καθώς και του Ευρωπαίου Επιτρόπου, υπεύθυνου για τα θέματα ενέργειας της Ε.Ε., για την προώθηση του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου “EastMed”, ο οποίος θα έχει μήκος 2 χιλιάδων χιλιομέτρων και δυνατότητα μεταφοράς 16 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων αερίου ετησίως, συνδεόντας υποθαλάσσια, τα κοιτάσματα του Ισραήλ και της Κύπρου, με την Κρήτη, την Πελοπόννησο, τη δυτική Ελλάδα και θα καταλήγει στην Ιταλία, όπου εν συνεχεία το αέριο θα διοχετεύεται στην υπόλοιπη Ευρώπη. Οι αρμόδιοι Υπουργοί συμφώνησαν να συναντώνται κάθε έξι μήνες. Η επόμενη συνάντησή τους θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο.

Το γεγονός αυτό αποτελεί μια μεγάλη επιτυχία της Κυπριακής διπλωματίας, η οποία εγκαίρως, επί ημερών του αείμνηστου προέδρου της Τάσου Παπαδόπουλου οριοθέτησε και ανακήρυξε την Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη, μη ενδίδοντας στις τουρκικές απειλές. Ακόμη η Κύπρος ενήργησε έξυπνα και συνήψε αμέσως συμφωνίες με το κράτος του Ισραήλ, όπου και αυτό την ίδια περίοδο ανακήρυξε τη δική του ΑΟΖ, με τα τεράστια κοιτάσματα “Ταμάρ” και “Λεβιάθαν”. Έτσι ο γεωστρατηγικός ρόλος της Μεγαλονήσου αναβαθμίζεται κατακόρυφα, σε μια περίοδο, από τη μια μεριά ανάφλεξης στην Ανατολική Μεσόγειο και από την άλλη εξεύρεσης εναλλακτικής ενεργειακής τροφοδοσίας της Ευρώπης και ταυτόχρονης απεξάρτησης από τη Ρωσία, με τα γνωστά προβλήματα λόγω της κρίσεως στην Ουκρανία. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα κυπριακά κοιτάσματα επέδειξαν οι ενεργειακοί κολοσσοί όπως λ.χ. η αμερικανική ExxonMobil (διευθύνων σύμβουλος της οποίας μέχρι πρότινος ήτο ο νυν ΥΠΕΞ των Η.Π.Α. Ρεξ Τίλερσον και αυτό έχει τη σημασία του), η γαλλική Total, η ιταλική Enni,η κορεατική KOGAS και τελευταίως προστέθηκε η Qatar Petroleum. Φυσικά η αναθεωρητική Τουρκία κατά την προσφιλή της τακτική, συνεχώς αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, απαιτώντας μερίδιο από τα κέρδη και στέλνοντας συχνά πυκνά για το λόγο αυτό το ερευνητικό σκάφος Barbaros, επί των Κυπριακών χωρικών υδάτων.

Είναι καιρός επιτέλους και η χώρα μας να ανακηρύξει την δική της Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, η οποία ξεκινά από τα Διαπόντια νησιά και καταλήγει στο Καστελόριζο, εφάπτεται έτσι με την Κυπριακή. Δυστυχώς όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις κωλυσιεργούσαν, εμφορούμενες από φοβικά σύνδρομα, για το πώς θα αντιδράσει η Άγκυρα. Ας ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Κύπρου, που αν και μικρή χώρα, όρθωσε περίφανα το ανάστημά της και πλέον παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στο ενεργειακό παιχνίδι που λαμβάνει χώρα στην Ανατολική Μεσόγειο. Αρκετά έχει υποχωρίσει η χώρα μας όλα αυτά τα χρόνια, έναντι της Τουρκίας, που αποθρασύνεται συνεχώς και ανοίγοντας μια παρένθεση σε αυτό το σημείο, να πούμε ότι ο ισλαμοφασίστας πρόεδρός της επαίρονταν προ ημερών, για το ότι οι πρόγονοί του, έριξαν στη θάλασσα του Έλληνες το 1922. Έχει δίκιο, η ιστορία των Τούρκων δεν πρόσφερε τίποτε άλλο στον πολιτισμό του ανθρωπίνου γένους, ει μη μόνον σφαγές και γενοκτονίες. Κοντολογίς το μόνο νόμο που οι εξ’ανατολών γείτονες σέβονται είναι αυτός της επίδειξης ισχύος και αποφασιστικότητας.