Σε φιάσκο αποδείχθηκε η επίσκεψη του ισλαμιστή προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν στο Λευκό Οίκο, όπου είχε συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλτ Τραμπ, την προηγούμενη Τρίτη. Λαμβάνοντας υπόψιν όσα διημείφθησαν μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου, παρά τις αβρότητες από πλευράς Τραμπ, διαπυστώθηκε το μεγάλο χάσμα απόψεων που χωρίζει τη στρατηγική των δύο χωρών, σχετικά με τους Κούρδους της Συρίας. Λίγο πριν την άφιξη του Τούρκου προέδρου στην Ουάσινγκτον, ο Ντόναλτ Τραμπ υπέγραψε προεδρικό διάταγμα, με το οποίο παρέχεται βαρύς οπλισμός στους Κούρδους της Συρίας (YPG), προκειμένου να ενισχυθούν στον αγώνα τους κατά του αυτοαποκαλούμενου “Ισλαμικού Κράτους”.

Ανοίγοντας παρένθεση στο σημείο αυτό να πούμε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν εξ’αρχής ότι στηρίζουν τους Κούρδους, για την κατάληψη της “πρωτεύουσας” του ISIS, Ράκα, αποκλείοντας με αυτό τον τρόπο τις τουρκικές δυνάμεις, που έχουν δημιουργήσει θύλακα στη βόρεια Συρία, προκειμένου να ματαιώσουν την ένωση των κουρδικών καντονιών, που de facto οδηγεί στη δημιουργία Κουρδικού κράτους. Κατά καιρούς έχουν παρουσιαστεί χάρτες από το State Department, με την επαναχάραξη των συνόρων στη Μέση Ανατολή, όπου εμφανίζεται και Κουρδικό κράτος, το οποίο περιλαμβάνει περιοχές της βόρειας Συρίας, του Ιράκ, του Ιράν και της ΝΑ Τουρκίας. Στην περαιτέρω ενίσχυση των Κούρδων συνηγορεί και το κράτος του Ισραήλ, που επιθυμεί διακαώς τη δημιουργιά στρατηγικού βάθους για το ίδιο. Τελικώς ο πρόεδρος Τραμπ δεν αποκάλεσε του Κούρδους της Συρίας “τρομοκράτες” , όπως επιθυμούσε ο Ερντογάν, συντηρώντας το κλίμα έντασης μεταξύ Η.Π.Α και Τουρκίας.

Την ίδια ώρα που ο “Σουλτάνος” Ερντογάν περνούσε το κατώφλι του Λευκού Οίκου, οι άνδρες τόσο της προσωπικής του φρουράς, όσο και της τουρκικής πρεσβείας, ξυλοκοπούσαν τους Κούρδους διαδηλωτές, οι οποίοι φώναζαν συνθήματα κατά του ισλαμιστή προέδρου, για τη σφαγή που διαπράττει ο τουρκικός στρατός καθημερινά κατά των Κούρδων. Τόση ήταν η βιαιότητα που επέδειξαν ώστε με ανακοίνωσή της η Μητροπολιτική Αστυνομία της Ουάσιγκτον αναφέρει τα εξής : “Οι πράξεις που έγιναν έξω από την τουρκική πρεσβεία χθες στην Ουάσιγκτον αντιτίθενται στις αρχές και τις αξίες της πρώτης τροποποίησης του Συντάγματος, τις οποίες εργαζόμαστε ακούραστα για να προστατεύσουμε σε καθημερινή βάση. Η Μητροπολιτική Αστυνομία προχώρησε σε δύο συλλήψεις και έχουμε πρόθεση να ασκήσουμε διώξεις εναντίον και των άλλων προσώπων που ενεπλάκησαν. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τους εταίρους μας στο State Department και στη Μυστική Υπηρεσία για να εντοπίσουμε και να καταστήσουμε υπεύθυνους όσους ενεπλάκησαν στις χθεσινές συμπλοκές”.

Σαν να μην έφθανε αυτό το ιστορικό στέλεχος και εμβληματική φυσιογνωμία του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, Γερουσιαστής Τζον Μακέϊν (Αριζόνα), μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό MSNBC καταδίκασε την επίθεση των ανδρών ασφαλείας κατά των Κούρδων διαδηλωτών, φθάνοντας στο σημείο να προτείνει την εκδίωξη του Τούρκου πρέσβη στην Ουάσινγκτον. Είπε επί λέξει : “ Θα πέταγα τον Τούρκο πρέσβη έξω. Εδώ είναι Αμερική, δεν πρόκειται για την Τουρκία ή για άλλη τριτοκοσμική χώρα “. Έπειτα ήρθε και η ανακοίνωση του Αμερικανικού Υπουργείου των Εξωτερικών : “Μας ανησυχούν τα βίαια επεισόδια που αφορούν διαδηλωτές και το τουρκικό προσωπικό ασφαλείας, την Τρίτη το βράδυ. Η βία δεν αποτελεί ποτέ κατάλληλη απάντηση στην ελευθερία του λόγου και στηρίζουμε τα δικαιώματα των ανθρώπων παντού για ελεύθερη έκφραση και ειρηνική διαμαρτυρία. Καταστήσαμε γνωστή την ανησυχία μας προς την τουρκική κυβέρνηση με τον πιό ισχυρό τρόπο”.

Όπως καταλαβαίνουμε για ακόμα μια φορά οι Τούρκοι έδειξαν τους “καλούς τους τρόπους” και το πόσο σέβονται τη διαφωνία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση ένος αιμόφυρτου διαδηλωτή, ότι αφού τα κάνουν αυτά οι Τούρκοι εδώ (Ουάσιγκτον ), σκεφθείτε πόση βιαιότητα ασκούν στους Κούρδους της ΝΑ Τουρκίας και της Συρίας. Αυτές οι εικόνες έχουν εν πολλοίς αποδέκτες τις παλαιότερες κυβερνήσεις των δυτικών χωρών που αμνήστευαν τη βαρβαρότητα του κρατούς τρομοκράτη, που ακούει στο όνομα Τουρκία. Κάποια στιγμή όμως έρχεται και η απονομή της διακοσύνης από την ίδια την ιστορία, ώστε οι γενοκτόνοι να πληρώσουν, για τα εγκλήματα που διέπραξαν κατά του Ποντιακού Ελληνισμού, των Ελλήνων της Ιωνίας, των Αρμενίων και των Κούρδων.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στις ‘’Επισημάνσεις της Κυριακής’’ 21-05-2017.