Δεν έχουν τέλος οι προκλήσεις της Άγκυρας κατά της Ελλάδος, με αποκορύφωμα αυτών την πρόσφατη παράνομη Navtex που εξέδωσαν οι Τούρκοι και με την οποία δεσμεύουν και αποκλείουν το Καστελόριζο, καθώς και τμήμα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημoκρατίας και συγκεκριμένα τo τεμάχιo “6”, για τη διεξαγωγή της ναυτικής τους άσκησης με τη χρήση πραγματικών πυρών, εντός Ελληνικών χωρικών υδάτων. Να σημειωθεί ότι στo εν λόγω τεμάχιo έχουν λάβει άδεια τοποθέτησης εξέδρων η γαλλική εταιρεία TOTAL και η ιταλική ENI. Το καθεστώς Ερντογάν έφθασε στο σημείο να απειλεί με casus belli την Κυπριακή Δημοκρατία, αν ξεκινήσουν οι εξορύξεις στο τεμάχιο αυτό, με το αιτιολογικό ότι της ανήκει. Για το λόγο αυτό την προηγούμενη εβδομάδα η Άγκυρα απέστειλε έγγραφο στον ΟΗΕ. Επιπλέον η Τουρκία έστειλε το ωκεανογραφικό της σκάφος “Barbaros”, να διεξάγει παράνομες έρευνες στα ύδατα, ανοιχτά του κόλπου της Αμμοχώστου.

Από την άλλη μεριά η Κυπριακή κυβέρνηση αντιμετωπίζει με ψυχραιμία το θέμα δηλώνοντας ότι οι έρευνες θα συνεχιστούν κανονικά, μη ενδίδοντας στους λεονταρισμούς του Ερντογάν. Το ερώτημα που πλανάται είναι κατά πόσο οι Τούρκοι θα εντείνουν τις προκλήσεις τους, φθάνοντας ακόμα και σε ένα θερμό επεισόδιο. Πιθανόν να υπάρξει το επεισόδιο αυτό, για δύο λόγους, πρώτον για τη δημιουργία τετελεσμένων και κατά δεύτερο για να συρθεί τόσο η Ελλάδα όσο και η Κυπριακή Δημοκρατία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Από την άλλη, ένας ανασταλτικός παράγοντας για την πρόκληση ενός θερμού επεισοδίου είναι οι εταιρείες που διεξάγουν τις έρευνες και κατ’επέκταση τα κράτη Γαλλία και Ιταλία. Θα το σκεφθούν πολύ καλά οι Τούρκοι ό,τι είναι να κάνουν.

Οι προκλήσεις όμως της γείτονος χώρας δεν σταματούν εδώ, αφού εγκαλεί την Ελλάδα για τον εποικισμό του Αγαθονησίου, δηλώνοντας ότι ανήκει σε αυτά τα νησιά που η ίδια διεκδικεί. Η Ελληνική πλευρά, ορθώς μόλις προσφάτως αποφάσισε να πραγματοποιείται η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ τακτικότερα, ώστε να υπάρχει καλύτερος συντονισμός και παρακολούθηση της όλης κατάστασης. Η Τουρκία δείχνει και στον πλέον καλοπροαίρετο ότι όλες αυτές οι θεωρήσεις περί δήθεν συμμόρφωσης της γείτονος με το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, ώστε το θηρίο να εξημερωθεί, αποδείχθηκαν απλές αυταπάτες και ψευδαισθήσεις. Η Άγκυρα δεν θα πάψει ποτέ να έχει διεκδικήσεις.

Το παρήγορο είναι ότι ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο πλέον αποτελεσματικός ειρήσθω εν παρόδω Υπουργός Εξωτερικών, προ ημερών ζήτησε από όλoυς τους αρμοδίους να έχουν τα μάτια τους ανοιχτά, καθώς η Τουρκία “χτυπά όταν νιώθει την αδυναμία της άλλης πλευράς” και συνέχισε αναφέροντας την καταπάτηση των δικαιωμάτων της Ελληνικής μειονότητας στα νησιά Ίμβρο και Τένεδο. “ Οι παραβιάσεις και η υπογράμμισή τους δεν αφορά μόνο την Ίμβρο και την Τένεδο, αφορά την υπεράσπιση των διεθνών συνθηκών και του διεθνούς δικαίου.
Αυτά όλα παραβιάστηκαν και η παραβίαση άρχισε με ένα χαρακτηριστικό πανικού που είναι κακός σύμβουλος στην εξωτερική πολιτική. Παραδόθηκε η Τένεδος πριν καν επικυρωθεί η συνθήκη της Λωζάννης από τα κοινοβούλια της Τουρκίας και της Ελλάδας. Δεν παραδόθηκε στους ιθαγενείς δηλαδή στον ελληνικό κατά πλειοψηφία πληθυσμό, αλλά παραδόθηκε στον τουρκικό στρατό”, ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Κοτζιάς.