Για άλλη μια φορά η παγκόσμια κοινή γνώμη δείχνει σοκαρισμένη από την τρομοκρατική επίθεση που σημειώθηκε σε συναυλιακό χώρο στο Μάντσεστερ την περασμένη εβδομάδα και είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 22 ανθρώπων και τον τραυματισμό τουλάχιστον 59. Την ευθύνη της επίθεσης ανέλαβε αμέσως το αυτοαποκαλούμενο “Ισλαμικό Κράτος”. Δράστης ήταν ο 22χρονος Σαλμάν Αμπέντι, που ζώστηκε με εκρηκτικά, ζητώντας εκδίκηση για τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς στη Συρία, κατά των τζιχαντιστών. Με τις συνεχείς ήττες που υφίστανται σε Συρία και Ιράκ, οι ισλαμιστές τρομοκράτες διεξάγουν “αστικό πόλεμο” στην Ευρώπη. Το στοιχείο που ξεχωρίζει αυτή την επίθεση και σόκαρε την παγκόσμια κοινότητα, είναι ότι αυτή τη φορά τα θύματα στην πλειονότητά τους ήταν μικρά παιδιά.

Αλλά για να μην βρίσκεται κανείς προ εκπλήξεως και να αναρωτιέται μετά από κάθε τέτοια τρομοκρατική επίθεση πώς και γιατί συνέβη, χρειάζεται να μελετήσει τις βασικές αρχές του Ισλάμ, το οποίο ειρήσθω εν παρόδω είναι πρωτίστως δικαιϊκό σύστημα και δευτερευόντως θρησκεία, αφού η Σαρία (Ισλαμικός νόμος) ρυθμίζει ολόκληρη τη ζωή του μουσουλμάνου.

Η Σαρία υπαγορεύει ότι οι μουσουλμάνοι πρέπει συνεχώς να διεξάγουν Τζιχάντ μέχρι ο “Οίκος του Πολέμου” (DarAlHarb), όπου δεν ισχύει η Σαρία, περιέλθει στην κυριαρχία του Οίκου του Ισλάμ (DarAlIslam). Στο Κοράνι αναφέρονται τέσσερις βασικές κατηγορίες τζιχάντ, η “τζιχάντ αλ-ναφς” (επί της ηθικής ζωής), η “τζιχάντ αλ-λισάν” (επί της θεολογίας), η “τζιχάντ αλ-γιαντ” (επί των πράξεων) και η “τζιχάντ αλ-σάιφ” (η δια του πολέμου επβολή).

Με την “τζιχάντ αλ-σάιφ” το Ισλάμ εδραιώθηκε στην Αραβική χερσόνησο και επεκτάθηκε. Εν προκειμένω ο “Οίκος του Πολέμου” είναι ολόκληρος ο Δυτικός κόσμος μας. Αδίκως και ματαίως λοιπόν ψάχνουμε για δημοκρατία και σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι επιθέσεις αυτές όχι μόνο δεν θα σταματήσουν, αλλά αντιθέτως θα πολλαπλασιαστούν.

Ο Δυτικός κόσμος έχει χρέος να διδαχθεί από την ιστορία, ώστε να μην υποπέσει στα ολέθρια λάθη του παρελθόντος. Οι δύο πυλώνες που ανέδειξαν τη Δύση ως πρότυπο ανάπτυξης και ευημερίας και της έδωσαν ταυτότητα είναι η Ελληνορωμαϊκή αρχαιότητα και η Χριστιανική πίστη.

Επισημαίνουμε εδώ για να αποφύγουμε τυχόν παρεξηγήσεις, ότι δεν εισηγούμαστε σε καμμιά περίπτωση διεξαγωγή πολέμου πολιτισμών, ούτε κατηγορούμε συλλήβδην όλους τους μουσουλμάνους ως τρομοκράτες. Το πρόβλημα το έχουν αποκλειστικά η Ευρώπη και η Αμερική, οι οποίες έχουν παραδωθεί στην καταναλωτική μανία, μετατρέποντας τον σύγχρονο άνθρωπο σε “Homo Economicus”, που μοναδικό του μέλημα έχει την απόκτηση όλο και περισσότερων υλικών αγαθών, ώστε να καλύψει τα ψυχικά του κενά.

Έχει αποδειχθεί και ιστορικά, αλλά και κοινωνικά, ότι λαοί που δεν έχουν την αναφορά τους σε υποκείμενο που υπερβαίνει την ιστορία, ή εξαφανίζονται ή αλλοτριώνονται.
Ας προβληματιστούμε λοιπόν ………..

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στις ‘’Επισημάνσεις της Κυριακής’’ 28-05-2017.