Το ποίημα του Καθηγητή του Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας Γιώργου Κεντρωτή, ”Παρατηρήσεις και σχολιασμοί του Διονυσίου Σολωμού εκεί που μετέφραζε το Τεμάχιο του Μεταστασίου” κέρδισε το πρώτο βραβείο του Α΄ Διεθνούς Διαγωνισμού Ποίησης “Γιώργος Σεφέρης”, που είχε προκηρυχθεί από το Πανεπιστήμιο του Παλέρμου, και στον οποίο υπήρχαν περισσότερες από 800 συμμετοχές.

Η τελετή απονομής του βραβείου θα λάβει χώρα στο Παλέρμο, το Σάββατο, 20 Μαΐου 2017 στη Sala delle Capriate του Palazzo Steri, piazza Marina.

Στις 22 Μαΐου ο Γιώργος Κεντρωτής θα δώσει διάλεξη στο Πανεπιστήμιο του Παλέρμου με θέμα: “Dionisio Solomòs, traduttore europeo” (Ο Διονύσιος Σολωμός, ευρωπαίος μεταφραστής).

Για τον Διεθνή Διαγωνισμό Ποίησης και Διηγήματος “Γιώργος Σεφέρης”.

Η Έδρα Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου του Παλέρμο Ιταλίας (Τομέας Ανθρωπιστικών Σπουδών), από κοινού με την Ελληνική Κοινότητα Σικελίας “Τρινακρία” και με τον Εκδοτικό Οίκο “Nostos – Edizioni La Zisa” προκηρύξε τoν Πρώτο Διεθνή Διαγωνισμό Ποίησης και Διηγήματος “Γιώργος Σεφέρης” με σκοπό την προώθηση και τη διάδοση της Νεότερης και Σύγχρονης Ελληνικής Λογοτεχνίας στην Ιταλία και, παράλληλα, την προώθηση και τη διάδοση της Σύγχρονης Ιταλικής Λογοτεχνίας στην Ελλάδα και στην Κύπρο.
Εκτός Διαγωνισμού, και κατ’επιλογήν της Οργανωτικής Επιτροπής, θα απονεμηθεί Τιμητικό Βραβείο σε μια εξέχουσα προσωπικότητα των Ελληνικών Γραμμάτων για το σύνολο του έργου της. Ο τιμώμενος συγγραφέας θα είναι ο Κύπριος ποιητής Κυριάκος Χαραλαμπίδης.
Ο Διαγωνισμός διαρθρώθηκε σε τέσσερα διαφορετικά τμήματα και συγκεκριμένα ως εξής:
• Ποίηση στην Ελληνική γλώσσα
• Διήγημα στην Ελληνική γλώσσα
• Ποίηση στην Ιταλική γλώσσα
• Διήγημα στην Ιταλική γλώσσα
Μπορούσαν να λάβουν μέρος στο Διαγωνισμό, για ένα και μόνο τμήμα και με ένα και μόνο κείμενο, δόκιμοι συγγραφείς με ήδη αναγνωρισμένο έργο και πρωτοεμφανιζόμενοι συγγραφείς με μητρική γλώσσα, αντίστοιχα, την Ελληνική ή την Ιταλική.