Το δρόμο για τη Βουλή παίρνει το νομοσχέδιο με τη συμφωνία κυβέρνησης-δανειστών για το κλείσιμο της αξιολόγησης, ωστόσο, η πλειοψηφία ενδέχεται να ψηφίσει μέτρα και αντίμετρα χωρίς τις δεσμεύσεις για το χρέος στις οποίες αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός.

Όπως ξεκαθάρισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, το νομοσχέδιο δεν θα περιλαμβάνει «ρήτρα αίρεσης», όπως έχουν εισηγηθεί και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που θα επιτρέπει στην Ελλάδα αν δεν υπάρξει συμφωνία για το χρέος, να μην εφαρμοστούν οι μειώσεις σε συντάξεις και αφορολόγητο.

Ο κ. Τσακαλώτος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η συζήτηση για το χρέος να επεκταθεί και μετά το Eurogroup του Μαΐου, καθώς οι συζητήσεις είναι πολύπλοκες και «όλοι μιλούν με όλους».

Το σχέδιο νόμου έχει τίτλο «Συνταξιοδοτικές διατάξεις Δημοσίου και τροποποίηση του ν. 4387/2016, μέτρα εφαρμογής των δημοσιονομικών στόχων και μεταρρυθμίσεων, μέτρα κοινωνικής στήριξης και εργασιακές ρυθμίσεις, Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018-2021 και λοιπές διατάξεις».

Αφού ολοκληρωθεί η συζήτηση και επεξεργασία του νομοσχεδίου στις Επιτροπές, θα εισαχθεί με τη διαδικασία του επείγοντος στην Ολομέλεια την προσεχή Τετάρτη 17 και αναμένεται να ψηφιστεί την Πέμπτη 18 Μαΐου.

Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται την Παρασκευή η ενημέρωση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ από τους αρμόδιους υπουργούς για τα όσα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο.

Σειρά έχει η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου. Η παρουσία της κρίνεται απαραίτητη, καθώς δεν είναι λίγοι οι βουλευτές που εκφράζουν ενστάσεις στο θέμα των ασφαλιστικών εισφορών των επαγγελματιών.

Πηγή: in.gr