Η κυβέρνηση θα ανοίξει το ζήτημα για την αποσυσχέτιση των αυτοδιοικητικών εκλογών από τις ευρωεκλογές, όταν θα ξεκινήσει η συζήτηση για την αλλαγή του Καλλικράτη. Η αποσύνδεση, όμως, δεν είναι απόφαση αλλά απλώς «σκέψη».

Κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου για τους ΟΤΑ, το θέμα έθεσε ο βουλευτής της ΝΔ Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτη, και όπως έσπευσε να υπογραμμίσει ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, το θέμα θα ενταχθεί στην επικείμενη συνολικότερη συζήτηση για την αναμόρφωση του Καλλικράτη.

«Αυτή η σκέψη- διότι δεν πρόκειται περί απόφασης αλλά για σκέψη- έχει ειπωθεί εντός του Κοινοβουλίου και σε συζήτηση με αφορμή επερώτησης του κόμματος της ΝΔ αλλά είναι γνωστή και από το πόρισμα που έχει δει το φως της δημοσιότητας, ως πρόταση, της επιτροπής που είχε συγκροτηθεί στο υπουργείο Εσωτερικών από τον προηγούμενο Φεβρουάριο» είπε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης.

«Το βασικό, στο οποίο πρέπει να τοποθετηθείτε, είναι το εξής: Θέλετε η ημερομηνία των αυτοδιοικητικών εκλογών να αποσυσχετισθεί από αυτή την ευρωεκλογών; Εμείς λέμε “ναι” διότι θεωρούμε ότι από τη στιγμή που συμπίπτουν αυτές οι δύο ημερομηνίες, λειτουργεί παραμορφωτικά για το περιεχόμενο και τον χαρακτήρα των αυτοδιοικητικών εκλογών. Πρέπει να είναι ξεχωριστές οι αυτοδιοικητικές εκλογές. Να συζητήσουμε γι΄αυτό κατ΄αρχήν;» συνέχισε.

«Θεωρείτε ότι αν αποφασίσουμε να κάνουμε αυτή την αλλαγή πρέπει να κόψουμε κάποιους μήνες από αυτούς που ξέρει ο άλλος ότι έχει ως θητεία; Δηλαδή να κόψουμε από μια πενταετή θητεία; Εμείς λέμε όχι. Άρα λοιπόν θέλοντας να κάνουμε μια αρχή για να αποσυνδέσουμε την ημερομηνία μπορούμε να το μεταθέσουμε κατά κάτι. Όλα αυτά θα έχουμε τη δυνατότητα να τα συζητήσουμε διότι αποτελούν μέρος της μεγάλης συζήτησης για την αναθεώρηση του Καλλικράτη που ελπίζω τους επόμενους μήνες να κουβεντιάσουμε σε εποικοδομητικό κλίμα».

Η συζήτηση για το χρόνο διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών ανέκυψε κατά τη δεύτερη ανάγνωση του πολυνομοσχεδίου για τους ΟΤΑ, το οποίο την Τετάρτη εισάγεται στην Ολομέλεια.

ΠΗΓΗ:http://news.in.gr