Σε πλήρη εξέλιξη αναμένεται να βρεθούν, σταδιακά από τον Σεπτέμβριο, οι εργασίες ανακαίνισης στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας που έχουν περιέλθει στον έλεγχο της Fraport Greece.

Από τον Απρίλιο, οπότε οι αερολιμένες, παραχωρήθηκαν για 40 χρόνια στο ελληνογερμανικό σχήμα, έχουν υλοποιηθεί, μικρού μεγέθους, εργασίες συντήρησης. Πρόκειται για εργασίες, μεταξύ άλλων, γενικού καθαρισμού, βελτίωσης του φωτισμού και της σηματοδότησης, αναβάθμισης των χώρων υγιεινής και βελτίωσης της πυρασφάλειας.

Σε μία τετραετία

Από τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει η εγκατάσταση των εργοταξίων στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, με τον ανάδοχο να προβλέπεται ότι θα ολοκληρώσει τις εργασίες σε διάστημα 48 εβδομάδων, σύμφωνα με όσα προβλέπει η σύμβαση παραχώρησης. Τα έργα αυτά θα έχουν προϋπολογισμό της τάξης των 400 εκατ. ευρώ και θα υλοποιηθούν από την τεχνική εταιρεία Intrakat.

Αναλυτικά:

– στη Θεσσαλονίκη, όπου σύμφωνα με τη Fraport, δεν χρειάζεται να αναβαθμιστεί το τμήμα που συναντώνται οι δύο διάδρομοι προσαπογειώσεων 10/28 και 16/34, θα αναδιαμορφωθούν οι εγκαταστάσεις διαχείρισης επιβατών και θα μετεγκατασταθούν τα γραφεία στο υπάρχον κτήριο του αεροσταθμού. Ο αεροσταθμός και ο αστικός χώρος του αεροδρομίου θα επεκταθούν, ξεπερνώντας τα 30.988 τ.μ. και θα δημιουργηθεί νέα πρόσβαση.

– Στην Κέρκυρα, ο τερματικός σταθμός θα επεκταθεί κατά  10.294 τ.μ. και θα πραγματοποιηθούν έργα αποκατάστασης στον διάδρομο, τον χώρο ελιγμών των αεροσκαφών και τους τροχόδρομους.

–  Στα Χανιά, θα αναδιοργανωθούν οι εσωτερικοί χώροι του αεροσταθμού, θα αυξηθούν κατά 33% τα σημεία check-in και θα αυξηθούν κατά 150% τα σημεία ασφαλείας και ελέγχου.

–   στη Ζάκυνθο, θα εφαρμοστεί σύστημα διαχείρισης αποσκευών in-line (in-line HBS) που θα βελτιώσει την διακίνηση επιβατών και θα μειώσει τις ουρές στα γκισέ. Επίσης, θα βελτιωθούν οι εμπορικοί χώροι στον ημιώροφο του κτηρίου, ενώ δεν απαιτούνται σημαντικού βεληνεκούς επικείμενα έργα.

– Στην Κεφαλλονιά, θα πρέπει να υλοποιηθούν εργασίες ανακαίνισης, αναδιαμόρφωσης και επέκτασης του αεροσταθμού, αρχικά κατά 815 τ.μ. Θα αναδιαταχθούν τα γκισέ, θα μετακινηθεί ο έλεγχος ασφαλείας και διαβατηρίων κατά την αναχώρησης και θα αυξηθεί ο χώρος αναμονής στις πύλες με ταυτόχρονη βελτίωση των υπηρεσιών εστίασης. Θα αυξηθούν κατά 71% οι σταθμοί Check-in και κατά 100% ο συνολικός αριθμός πυλών.

–    Στο Άκτιο, οι εγκαταστάσεις για το σύστημα αποσκευών και τους επιβάτες θα βελτιστοποιηθούν, ενώ οι Οθόνες Πληροφοριών Πτήσεων (FIDs) θα αντικατασταθούν με οθόνες LCD. Ο τερματικός σταθμός θα ανακαινιστεί και θα επεκταθεί κατά 2.381 τ.μ.

–   Στην Καβάλα, ο τερματικός σταθμός θα επεκταθεί κατά 2.029 τ.μ., θα αναδιοργανωθεί ο χώρος στάθμευσης αεροσκαφών και θα αυξηθούν κατά 20% οι σταθμοί check-in.

–  Στη Ρόδο, θα αναδιαμορφωθεί ο τερματικός σταθμός, θα αυξηθούν  25% οι χώροι παραλαβής αποσκευών, ενώ επισκευής χρήζουν δύο τμήματα που έχουν αποκατασταθεί τοπικά (μπαλώματα) στο διάδρομο τροχοδρόμησης.

–   Στην Κω,  η συνολική έκταση του αεροδρομίου θα επεκταθεί σε 24.000 τ.μ. και θα αυξηθούν κατά 75% οι σταθμοί check-in  Η αναδιάταξη των θέσεων στάθμευσης των αεροσκαφών θα δώσει τη δυνατότητα για οπισθέλκυση. αυξάνοντας με τον τρόπο αυτό τη χωρητικότητα των θέσεων. Ταυτόχρονα, θα αναδιαταχθεί η αίθουσα αναχωρήσεων με στόχο την κατασκευή ενός επιπλέον πάγκου διαβατηρίων στις αφίξεις.

–   Στη Σαντορίνη, θα αυξηθεί η συνολική έκταση του αεροσταθμού  σε 15.640 τ.μ. με την αντικατάσταση τμήματος του υπάρχοντος και την ανέγερση νέου και θα αυξηθούν κατά 113% οι σταθμοί check-in.

– στην Μύκονο, ο τερματικός σταθμός θα επεκταθεί σε 13.350 τ.μ. ώστε να προσαρμοστεί στην προβλεπόμενη ζήτηση.

– στην Μυτιλήνη, η συνολική έκταση του αεροδρομίου θα επεκταθεί σε 7.185 τ.μ., θα μετακινηθούν οι γραφειακοί χώροι και θα επεκταθεί ο αεροσταθμός με στόχο να τοποθετηθεί επιπρόσθετος ιμάντας παραλαβής αποσκευών και να αυξηθεί ο χώρος διαχείρισης επιβατών.

–  Στη Σάμο,  η συνολική έκταση του αεροσταθμού θα αυξηθεί κατά 19% (9.605 τ.μ.) και θα αυξηθούν 40% οι σταθμοί check-in και 20% ο αριθμός πυλών.

–   Στη Σκιάθο, θα αυξηθεί η συνολική έκταση του αεροσταθμού σε 9.511 τ.μ. και θα αυξηθεί κατά 33% ο αριθμός των πυλών και 11% ο αριθμός των σταθμών check-in.

Τα μεγέθη

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα α’εξαμήνου του γερμανικού ομίλου Fraport, τα έσοδα είναι αυξημένα (+10.7%) λόγω της Fraport Greece, με την επιβατική κίνηση στα 14 αεροδρόμια να υπερβαίνει τα 9,6 εκατομμύρια (+11,9%).

Η Fraport Greece εμφάνισε έσοδα 58,2 εκατ. ευρώ, κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (ebitda) ύψους 25,2 εκατ. ευρώ και κέρδη προ τόκων και φόρων (ebit) 15,2 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, στο πρώτο εξάμηνο υπήρξαν ζημιές ύψους 3,6 εκατ. ευρώ.

Συνολικά για τη φετινή χρονιά, ο ρυθμός ανάπτυξης που προβλέπει η μητρική ότι θα εμφανίσει η Fraport Greece ανέρχεται σε 2,2%.

ΠΗΓΗ:http://www.capital.gr