Στην συνάντηση που είχε ο Υπουργός Πάνος Σκουρλέτης με τους φορείς του νομού του τέθηκαν αρκετά ζητήματα με κυρίαρχο το θέμα των απορριμμάτων.

Στην τοποθέτησή του, ο δήμαρχος της Κέρκυρας αναφέρθηκε στα προβλήματα που προέκυψαν κατά τη συνένωση των δήμων. Στα προβλήματα, υπογράμμισε ως κορυφαίο εκείνο της διαχείρισης των απορριμμάτων, επίσης της ύδρευσης, του οδικού δικτύου, την «απόλυτη αναρχία» που επικρατεί λόγω της απουσίας χρήσεων γης (Γενικός Πολεοδομικός Σχεδιασμός), την απουσία επαρκώς στελεχωμένης Δημοτικής Αστυνομίας, αλλά και την έλλειψη προσωπικού.

Σε συνδυασμό με την έλλειψη πόρων και διατήρησης της γραφειοκρατίας, όλοι οι υπόλοιποι  εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’  βαθμού αναφέρθηκαν λίγο πολύ στα ίδια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δήμοι τους, ενώ το ζήτημα της διαχείρισης   των απορριμμάτων κατεγράφη ως το σοβαρότερο και από τον περιφερειάρχη Ιονίων   Νήσων.

Όσον  αφορά στη διαχείριση των  απορριμμάτων, σημείωσε ότι υπάρχει συγκεκριμένος περιφερειακός σχεδιασμός, παράλληλα με τον εθνικό σχεδιασμό.

Ο κ .Σκουρλέτης διευκρίνισε ότι την κύρια ευθύνη για τη διαχείριση των απορριμμάτων έχει   η Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού, επισημαίνοντας:  «Όλοι, Τοπική Αυτοδιοίκηση, φορείς σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας, οφείλουν να σχεδιάζουν και να υιοθετούν βιώσιμες και αποτελεσματικές λύσεις γύρω απ’ αυτό το θέμα. Εάν δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το θέμα, τότε θεωρώ ότι αυτό ακυρωνόμαστε ως τοπικές κοινωνίες».

Τόνισε, επιπλέον, ότι δεν υπάρχει η πολυτέλεια να υιοθετούνται λύσεις που παραπέμπουν   στο μέλλον, ενώ, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ. Σκουρλέτης σημείωσε ότι ο σχεδιασμός στη Λευκίμμη αφορά τη λειτουργία ΧΥΤΥ και όχι ΧΥΤΑ.