Ανακοίνωση τής Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α., σε συνέχεια τής απόφασης τής Ε.Ε. της, για προκήρυξη «προειδοποιητικής στάσης εργασίας», την Πέμπτη 11 Μαΐου 2017, με αφορμή την εξαγγελία του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων, Κώστα Γαβρόγλου, για υποχρεωτική ένταξη των προνηπίων στα Νηπιαγωγεία.

Η ανακοίνωση

Μεγάλη αναστάτωση έχει προκαλέσει τόσο στους εργαζόμενους των Δημοτικών Παιδικών Σταθμώνόσο και στους γονείς των παιδιών που φιλοξενούνται σε αυτούς η μονομερής απόφαση του Υπουργού Παιδείας κ. Κώστα Γαβρόγλου, να εξαγγείλει την ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ένταξη των παιδιών τεσσάρων (4) ετών στα Νηπιαγωγεία!!!

Η εξαγγελία του Υπουργού Παιδείας κ. Κώστα Γαβρόγλου για υποχρεωτική ένταξη των προνηπίων στα Νηπιαγωγεία βάζει «ταφόπλακα» στη λειτουργία των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών, οδηγεί σε απόγνωση χιλιάδες γονείς και σε απόλυση χιλιάδες εργαζόμενους. Οι Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί φιλοξενούν σήμερα παιδιά προνηπιακής ηλικίας (έως το 2006 και νηπιακής ηλικίας), τα οποία παρακολουθούν παιδαγωγικά προγράμματα υπό την επίβλεψη εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού.

Τα παιδαγωγικά προγράμματα, εφαρμόζονται από άρτια εξειδικευμένο προσωπικό, παιδαγωγικό προσωπικό της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (παιδαγωγoί Α.Ε.Ι. και Α.Ε.Ι., καθώς επίσης και από βοηθούς παιδαγωγούς). Επίσης, στους Παιδικούς Σταθμούς εργάζεται βοηθητικό προσωπικό καθαριότητας με πλήρες, καθημερινό ωράριο, το οποίο διασφαλίζει την καθαριότητα και υγιεινή των χώρων και προσωπικό εξειδικευμένο για την παρασκευή των γευμάτων και την σίτιση των παιδιών. Έχουν ολοήμερη καθημερινή λειτουργία από τις 7.00 το πρωί έως τις 4.00 το απόγευμα επί έντεκα (11) μήνες το χρόνο.

Σήμερα, η υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή για παιδιά τεσσάρων (4) ετών δεν υφίσταται σε κανένα εκπαιδευτικό σύστημα χωρών του ανεπτυγμένου κόσμου. Στο σύνολο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Προσχολική Αγωγή αντιμετωπίζεται συνολικά από 0-6 ετών και όχι με διακρίσεις και τεχνικές τομές στα 4-5 χρόνια που εξυπηρετούν άλλους στόχους.

Την ίδια στιγμή, η τάση είναι η παιδαγωγική ενιαία εποπτεία-αντιμετώπιση των  δομών (Παιδικών Σταθμών  και Νηπιαγωγείων) από το Υπουργείο Παιδείας, όπως και η ενιαία εκπαίδευση των παιδαγωγών Προσχολικής Αγωγής.

Η πρόθεση αυτή της κυβέρνησης οδηγεί στην διάλυση τον θεσμό των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών και αφήνει άνευ αντικειμένου χιλιάδες εργαζόμενους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αφού σήμερα τα παιδιά προνηπιακής ηλικίας αποτελούν το 40% της συνολικής δυναμικότητας των Βρεφονηπιακών Σταθμών και το 80% της δυναμικότητας των Παιδικών Σταθμών, για λόγους που αφορούν τόσο στα παιδιά όσο και στην εξυπηρέτηση των γονιών τους.

Συγκεκριμένα, η απορρόφηση των περίπου 45.000 προνήπιων αποκλειστικά στα Νηπιαγωγεία, θα έχει σαν αποτέλεσμα την απόλυση 1.300 Παιδαγωγών, οι οποίοι εργάζονται στα Προνηπιακά Τμήματα των Παιδικών Σταθμών από το 2005, με ανανεούμενες συμβάσεις έως το 2020 μέσω του προγράμματος Ε.Σ.Π.Α. (Εναρμόνιση της οικογενειακής με την επαγγελματική ζωή).

Η απόφαση αυτή οδηγεί σε οικονομικό μαρασμό την ήδη υποχρηματοδοτημένη δομή των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών. Τη στιγμή που τα υφιστάμενα οικονομικά προβλήματα  οδηγούν Αιρετούς να επιβάλλουν τροφεία, οι Παιδικοί Σταθμοί θα στερηθούν επιπλέον συνολικά περίπου 70.000.000 ευρώ ετησίως μέσω του Ε.Σ.Π.Α. Έχει υπολογίσει η κυβέρνηση πως η έλλειψη της χρηματοδότησης και η μη αντικατάστασή της από κρατική επιχορήγηση θα οδηγήσει το σύνολο των αιρετών στην επιβολή τροφείων και περαιτέρω οικονομική επιβάρυνση των γονιών;

Η κυβέρνηση αποφασίζει μονομερώς και χωρίς κανένα διάλογο να καταστρατηγήσει τα επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα των Παιδαγωγών και των αποφοίτων των Τμημάτων Προσχολικής Αγωγής των Τ.Ε.Ι., οι οποίοι έχουν γνωστικό αντικείμενο για παιδιά ηλικίας από 0 έως 6 ετών, καθώς επίσης και των Βοηθών Παιδαγωγών, Μαγείρων, Τραπεζοκόμων που συμβάλλουν καθοριστικά στην εύρυθμη λειτουργία των Παιδικών Σταθμών. Γνωρίζει ο Υπουργός Παιδείας πως η υποχρεωτική μεταφορά των Προνήπιων στα Νηπιαγωγεία θέτει εκτός εργασιακού και γνωστικού αντικειμένου Νηπιαγωγούς που εργάζονται στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς;

Η συντριπτική πλειοψηφία των γονιών εμπιστεύονται ό,τι πολυτιμότερο για αυτούς, τα παιδιά τους, στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς όχι μόνο για το άρτιο παιδαγωγικό έργο που προσφέρουν, αλλά και για το λόγο ότι αποτελούν ένα σημαντικό «αποκούμπι» στον εργαζόμενο γονιό, στον άνεργο γονιό που αγωνιά καθημερινά. Τι θα κάνουν οι εργαζόμενοι γονείς όταν τα Νηπιαγωγεία κλείνουν στις 15 Ιουνίου;

Αντί η κυβέρνηση να στηρίζει την Δημόσια και ΔΩΡΕΑΝ Παιδεία «σπρώχνει» τους γονείς στην ιδιωτική εκπαίδευση. Κι αυτό, τη στιγμή που η κυβέρνηση, δια του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα, έχει ανακοινώσει τη δημιουργία χιλιάδων ακόμη θέσεων σε Παιδικούς Σταθμούς για την αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. δηλώνει αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των παιδιών, των οικογενειών τους και των εργαζομένων. Σε αυτή την κατεύθυνση αποφάσισε να προκηρύξει προειδοποιητική ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ για το σύνολο των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, την ΠΕΜΠΤΗ 11 ΜΑΪΟΥ 2017, από τις 7.00 το πρωί μέχρι τις 12.00 το μεσημέρι. Οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση θα συγκεντρωθούν έξω από τα γραφεία της Ομοσπονδίας (Καρόλου 24-Πλατεία Καραϊσκάκη-Αθήνα ) στις 9.00 το πρωί και από εκεί θα πραγματοποιήσουν Πορεία Διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Εσωτερικών (Σταδίου 27-Αθήνα).