Αρνητική ήταν η εισήγηση του Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων Ιωαννίνων στο αίτημα της Κέρκυρας για μεταφορά των απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ Ελληνικού.

Συγκεκριμένα κατατέθηκε ένα αίτημα στον Φορέα Διαχείρισης Ιωαννίνων από την Κέρκυρα να μεταφέρει 5.000 τόνους απορριμμάτων σε δέματα στον ΧΥΤΑ του Ελληνικού. Σήμερα συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο και ομόφωνα είπε όχι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΦοΔΣΑ Ιωαννίνων Σπύρο Κωνσταντόπουλο: ‘’Η εισήγηση ήταν αρνητική καθώς δεν μπορούμε να μπούμε στην λογική μεταφοράς απορριμμάτων από άλλη Περιφέρεια στον ΧΥΤΑ Ελληνικού. Οι λόγοι που πήραμε αυτή την απόφαση είναι πολλοί και σοβαροί. Ο ποιο σοβαρός λόγος είναι ότι η Κέρκυρα έχει αδειοδοτημένο ΧΥΤΑ, άρα είναι η καλύτερη λύση. Μάλιστα θεωρώ ότι την δεδομένη στιγμή που η Κέρκυρα βρίσκεται σε αδιέξοδο το μόνο που θα δώσει την λύση είναι το άνοιγμα του ΧΥΤΥ Λευκίμμης, αλλιώς θα έχετε πολύ σοβαρά προβλήματα. Επίσης όταν γίνεται μία μελέτη για ΧΥΤΑ, γίνεται για την συγκεκριμένη Περιφέρεια και όχι για άλλες. Ένας ακόμα σοβαρός λόγος είναι ότι την μεταφορά δεν θα την επιτρέψουν ενδεχομένως ούτε οι ελεγκτές Περιβάλλοντος και μάλιστα μπροστά σε αυτή την εξέλιξη κανείς Πρόεδρος ή Δήμαρχος δεν μπορεί να πάρει τέτοια απόφαση, καθώς μπορεί να κατηγορηθεί για παράβαση καθήκοντος’’.

Συνεχίζοντας υποστήριξε ότ:ι ‘’Εγώ θεωρώ ότι είναι δύσκολο μία μεταφορά των απορριμμάτων, πρώτων γιατί το κόστος θα είναι τεράστιο. Επίσης μην ξεχνάμε ότι αυτή την στιγμή ο μόνος που μπορεί να δεχτεί απορρίμματα είναι όποιος έχει εργοστάσιο. Δηλαδή η Δυτική Μακεδονία, αλλά από επαφές που είχα ξέρω ότι δεν το δέχονται. Η μόνη λύση είναι να ανοίξει ο ΧΥΤΑ Λευκίμμης. Στα Γιάννενα όταν κατασκευάζαμε τον ΧΥΤΑ είχαμε ΜΑΤ, αντιδράσεις ακόμα και μηνύσεις. Προχωρήσαμε όμως και τώρα λειτουργούμε έναν άψογο ΧΥΤΑ.”

Δείτε το σχετικό βίντεο με τις δηλώσεις του κ. Σ. Κωνσταντόπουλου στην εκπομπή ’’Λόγος Αντίλογος”: